Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γενιά Ζ: Πόσο χρόνο ξοδεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γενιά Ζ: Πόσο χρόνο ξοδεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Νέα έρευνα προσφέρει ενδείξεις για το χρόνο που περνούν οι έφηβοι μπροστά στην οθόνη

«Δουλειά των ηλικιωμένων είναι να αποδοκιμάζουν ό,τι κάνουν οι νέοι», έγραψε ο Μαρκ Μιλς στο μυθιστόρημά του «The Savage Garden». Ένα διαρκές παράπονο είναι ο χρόνος που οι νέοι περνούν μπροστά στις οθόνες. Μήπως οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο; Μήπως είναι εθισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; (social media).

Νέα έκθεση από τη δεξαμενή σκέψης Pew Research Centre ρίχνει φως στο πόσο συχνά χρησιμοποιούν τα παιδιά το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Απρίλιο και τον Μάιο η Pew έκανε έρευνα με τη συμμετοχή 1.300 Αμερικανόπουλων ηλικίας 13 έως 17 ετών σχετικά με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Η έρευνα διαπίστωσε ότι αφιερώνουν με χαρά όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και πως εγκαταλείπουν γρήγορα άλλοτε δημοφιλείς πλατφόρμες.

Το YouTube

Το YouTube, μια από τις παλαιότερες πλατφόρμες της έρευνας, είναι η πιο αρεστή: το 95% την έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά. Το ένα πέμπτο των χρηστών την επισκέπτεται «σχεδόν συνεχώς» και το 77% χρησιμοποιεί την εφαρμογή καθημερινά. Καθόλου άσχημα για μια πλατφόρμα με ηλικία 17 ετών. Το Facebook, μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερο από το YouTube, είναι ωστόσο δεινόσαυρος συγκριτικά. Όταν η Pew έκανε έρευνα σχετικά σε εφήβους την περίοδο 2014-15 για τελευταία φορά, το Facebook ήταν η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιούνταν από το 71% των ερωτηθέντων. Τώρα μόνο το 32% λέει ότι την έχει χρησιμοποιήσει.

Τι αποφεύγουν οι έφηβοι

Οι έφηβοι πλέον αποφεύγουν τις εφαρμογές που περιλαμβάνουν πολλά γραπτά (κείμενα), όπως το Facebook, το Tumblr και το Twitter. Μόνο το 5% των εφήβων έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Tumblr, σε σύγκριση με 14% που το χρησιμοποιούσε πριν από οκτώ χρόνια. Το Twitter χρησιμοποιείται από μόλις το 23% των εφήβων αυτών (Γενιά Ζ ή Gen Z), από 33% που το χρησιμοποιούσαν το 2014-15. Πολύ πιο δημοφιλείς είναι ιστότοποι, όπως το Snapchat και το Instagram, που βασίζονται κυρίως σε εικόνες. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι προτιμούν το Insta: Το 73% των ατόμων ηλικίας 15 έως 17 ετών λένε ότι το έχουν χρησιμοποιήσει, σε σύγκριση με το 45% των ατόμων ηλικίας 13 και 14 ετών που το επισκέπτονται.

Το TikTok, η κινεζική εφαρμογή βίντεο, είναι το ανερχόμενο αστέρι: το 67% των εφήβων τη χρησιμοποιούν και περίπου το 16% βρίσκονται σε αυτήν «σχεδόν συνεχώς». Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εφαρμογή σε κορίτσια και έγχρωμους εφήβους.

Συνολικά, οι νέοι Αμερικανοί είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο πολύ περισσότερο από ό,τι οι συνομήλικοί τους πριν από οκτώ χρόνια. Το μερίδιο των νέων που είναι «σχεδόν συνεχώς» στο διαδίκτυο έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 24% το 2014-15 σε 46% σήμερα. Ένα επιπλέον 48% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο «αρκετές φορές την ημέρα». Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι περνούν τον σωστό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο το 36% πιστεύει ότι περνά πάρα πολύ χρόνο σε αυτά. Εάν η Pew είχε ρωτήσει σχετικά τους γονείς τους, αυτό το ποσοστό θα ήταν πιο κοντά στο 100%.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024