Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελιά: Οι καύσωνες βάζουν «φωτιά» στο ελαιόλαδο

Ελιά: Οι καύσωνες βάζουν «φωτιά» στο ελαιόλαδο

Ξηρασία και καύσωνας χτυπάνε ανελέητα την καλλιέργεια ελιάς σε Ισπανία και Ιταλία

Οι σημαντικές ζημιές που έχει υποστεί η ελαιοκαλλιέργεια σε Ισπανία και Ιταλία λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα, αναμένεται να οδηγήσει σε μία πρωτόγνωρη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου.

Στην παραπάνω εκτίμηση κατέληξαν εκπρόσωποι της αγοράς, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το ελαιόλαδο θα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων αυξημένο ακόμα και κατά 20-25%.

Διαβάστε επίσης: Ελιά: Φόβος για μειωμένη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία – Οι εκτιμήσεις για Ελλάδα

Ειδικότερα, η Ισπανία παράγει σχεδόν το μισό ελαιόλαδο παγκοσμίως. Όμως η χώρα, μαζί με άλλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης που παράγουν ελαιόλαδο, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζει ακραίες θερμοκρασίες και έλλειψη βροχοπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αντίκτυπος του καύσωνα στην παραγωγή ελιάς στην Ισπανία ήταν «δραστικός». Πέρυσι, η Ισπανία παρήγαγε περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει μόλις  ένα εκατομμύριο τόνους για αυτή τη σεζόν.

Μάλιστα, ο ξηρός καιρός εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την καλλιέργεια της επόμενης σεζόν, εάν τα ελαιόδεντρα δεν καταφέρουν να αναπτύξουν νέα κλαδιά λόγω έλλειψης νερού.

Στα ύψη οι τιμές

Τον Ιούλιο, η τιμή αναφοράς για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Ισπανίας, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος, κατά 7,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 14,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ομάδα έρευνας αγοράς.

Συγχρόνως, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών τους όταν ανανεώσουν τα συμβόλαια τους και οι καταναλωτές με την σειρά τους θα δουν αυξήσεις 20-25%.

Μειωμένη η καλλιέργεια ελιάς και στην Ιταλία

Η ελαιοκαλλιέργεια στην Ιταλία έχει επίσης μειωθεί από τους καύσωνες και την ξηρασία.

Μάλιστα, τον Ιούλιο η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε βόρειες περιοχές γύρω από τον ποταμό Πάδο, καθώς γνώρισε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

Η μέση τιμή του ιταλικού ελαιολάδου δικής της ετικέτας στις τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 50,2% σε σχέση με πέρυσι στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με εταιρεία ερευνών λιανικής Assosia. Συγχρόνως, από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 28,5%.

Εάν ο ξηρός καιρός συνεχιστεί, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024