Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Ελαιόλαδο: Πώς διαμορφώνεται η παραγωγή στην ΕΕ – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Ελαιόλαδο: Πώς διαμορφώνεται η παραγωγή στην ΕΕ – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Αυξημένες οι αποδόσεις στις ελιές

Ανάκαμψη της παραγωγής ελαιολάδου για την καλλιεργητική περίοδο 2021/22 δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Κομισιόν.

Η αύξηση στην παραγωγή τη φετινή σεζόν άγγιξε το 11%, φτάνοντας σχεδόν τους 2,3 εκατομμύρια τόνους. Αυτό υποστηρίχθηκε και από τις αυξήσεις στις αποδόσεις στις ελιές κατά 7% και στο λάδι κατά 6%.

Διαβάστε επίσης: Ελαιόλαδο: Πώς κινήθηκαν οι τιμές σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία

Ωστόσο, η κατάσταση είναι ανάμεικτη στις κύριες χώρες παραγωγής. Ενώ οι αποδόσεις των ελιών ήταν χαμηλότερες κατά 9%, αυτό αντισταθμίστηκε από υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι (+17%).

Αντίθετα, στην ελληνική παραγωγή σημειώθηκε πτώση κατά 16%, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λάδι (-33%), παρά τις υψηλότερες αποδόσεις στις βρώσιμες ελιές (+54%).

Μετά από ένα αρχικό σοκ που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στο Ουκρανία, οι τιμές του ελαιολάδου της ΕΕ μπορεί ελαφρώς να μειώθηκαν, παραμένουν όμως πολύ πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών.

Οι εθνικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι περίπου 340 EUR/100 kg (αντίστοιχα 19% και 16% άνω  του μέσου όρου της 5ετίας). Οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές λόγω της συνεχιζόμενης υψηλής εισροής και του αυξημένου κόστους μεταφοράς.

Την ίδια στιγμή η τιμή καταναλωτή του ελαιολάδου στην ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται. Τον Μάιο ήταν 16% πάνω από το προηγούμενο έτος (19% για το βούτυρο, 45% για άλλα βρώσιμα έλαια). Ωστόσο, η κατανάλωση ελαιολάδου στην ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται χάρη στις σταθερές λιανικές πωλήσεις και την ανάκαμψη των υπηρεσιών εστίασης.

Οι εξαγωγές της ΕΕ για την περίοδο Οκτωβρίου-Μαρτίου είναι 9% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι δε εισαγωγές είναι πολύ χαμηλότερες (-26%), λόγω των χαμηλότερων αποστολών από την Τυνησία παρά την καλή σοδειά εκεί.

Sports in

Super League: Η νέα βαθμολογία μετά την απόφαση του CAS

Επιστρέφει στον Ολυμπιακό ο βαθμός που του αφαίρεσε η ελληνική Αθλητική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024