Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν: Αύριο Πέμπτη αναμένεται η συζήτηση με τον Σι Τζινπίνγκ - Τι θα συζητηθεί

Μπάιντεν: Αύριο Πέμπτη αναμένεται η συζήτηση με τον Σι Τζινπίνγκ – Τι θα συζητηθεί

Τους τιμωρητικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, εκτός των άλλων καυτών θεμάτων της επικαιρότητας, θα συζητήσει πιθανόν αύριο Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για τους τιμωρητικούς δασμούς σε πολλά κινεζικά προϊόντα, δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση για την πιθανή άρση τους (στη φωτογραφία του AP, επάνω, στιγμιότυπο από παλαιότερη συνομιλία των δύο ηγετών).

Πιέζεται να άρει τους δασμούς

Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενη πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η συνδιάλεξη αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη.

Δείτε ακόμα – Κίνα: Προειδοποιεί για «σκληρά μέτρα» εάν η Νάνσι Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν

Τα ζητήματα που άπτονται των εμπορικών ανταλλαγών των ΗΠΑ και της Κίνας «ασφαλώς θα συζητηθούν» στη συνδιάλεξη που ο Τζο Μπάιντεν θέλει να γίνει «πιθανόν αυτή την εβδομάδα» με τον κινέζο ηγέτη, είπε στον Τύπο ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για τις στρατηγικές υποθέσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως «οι τελωνειακοί δασμοί που είχαν επιβληθεί από τον προκάτοχό του ήταν άσχημα σχεδιασμένοι», συνέχισε. «Πιστεύουμε ότι κόστισαν ακριβά στις αμερικανικές οικογένειες, στις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες».

Ο δημοκρατικός πρόεδρος, αντιμέτωπος με υψηλό πληθωρισμό που απελπίζει τους Αμερικανούς, πιέζεται να άρει τους δασμούς για να αποκλιμακώσει τη χιονοστιβάδα της αύξησης των τιμών.

Ο εκπρόσωπός του πάντως άφησε να εννοηθεί πως αν και το ζήτημα θα θιγεί στη συνδιάλεξη, η ανακοίνωση για την πιθανή άρση των τελωνειακών δασμών θα γίνει σε κάθε περίπτωση αργότερα.

Ο Τζο Μπάιντεν «δεν έχει λάβει απόφαση», επέμεινε. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι μείζον θέμα συζήτησης με τον πρόεδρο Σι διότι δεν έχει λάβει απόφαση».

Τα καυτά θέματα

Η συνομιλία με τον Σι Τζινπίνγκ, που θα είναι η πέμπτη μεταξύ των δύο ηγετών αφότου ο κ. Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία, θα έχει αντικείμενο επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, τις εντάσεις με την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί επαρχία της, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει, τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα και τον ανταγωνισμό των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.
Ενας από τους βασικούς σκοπούς της συνδιάλεξης είναι να υπάρξει προσεκτική «διαχείριση» της διμερούς σχέσης, εξήγησε ο κ. Κέρμπι.

Ο Τζο Μπάιντεν «θέλει να είναι βέβαιος ότι (υπάρχουν) δίαυλοι επικοινωνίας με τον πρόεδρο Σι για όλα τα ζητήματα», αυτά «για τα οποία συμφωνούμε και αυτά στα οποία έχουμε σοβαρές δυσκολίες», ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να σηκώνουν το τηλέφωνο και να «συζητούν ειλικρινά».

Η επίσκεψη Πελόσι

Ανάμεσα στα θέματα που προκαλούν εντάσεις φιγουράρει η ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν.

Οι πληροφορίες για το πιθανό ταξίδι της κυρίας Πελόσι προκαλούν ήδη οργή στο Πεκίνο.

Ο Τζον Κέρμπι περιορίστηκε να πει ότι μέχρι σήμερα η Νάνσι Πελόσι «δεν έχει ανακοινώσει κανένα ταξίδι» στη νήσο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024