Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Η διττή στρατηγική του Πεκίνου – Γυρνά την πλάτη στη Ρωσία

Κίνα: Η διττή στρατηγική του Πεκίνου – Γυρνά την πλάτη στη Ρωσία

Σταδιακή καχυποψία προς τη ρωσική οικονομία φέρεται να δημιουργείται στο Πεκίνο, το οποίο παρά τις ποσότητες ρεκόρ στις ενεργειακές εισαγωγές γυρνά την πλάτη στις επενδύσεις

Σταδιακή καχυποψία προς τη ρωσική οικονομία φέρεται να δημιουργείται στο Πεκίνο, το οποίο παρά τις ποσότητες ρεκόρ στις ενεργειακές εισαγωγές -με πολύ χαμηλές τιμές βέβαια- γυρνά την πλάτη στις επενδύσεις, φοβούμενο να υποστεί κυρώσεις στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι επενδύσεις με «όχημα» τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative – BRI), έχουν πέσει στο μηδέν για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την απροθυμία της κινεζικής κυβέρνησης να χάσει χρήματα. Συγκεκριμένα, έκθεση του Green Finance & Development Center στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, ανέφερε πως το Πεκίνο δεν συνήψε νέες συμφωνίες με ρωσικές οντότητες στο πλαίσιο του προγράμματος BRI το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η απειλή των κυρώσεων

Ο διευθυντής του κέντρου, Nedopil Wang, επεσήμανε είπε ότι η απειλή των κυρώσεων υπό την ηγεσία της Δύσης αποτρέπει την Κίνα από το να επενδύσει στη Ρωσία και η χώρα εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή.

«Η πτώση αυτή μπορεί να είναι “μόνο προσωρινή”, καθώς υπάρχει σίγουρα ισχυρή δέσμευση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», σημείωσε ο Wang και πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές ρωσικών καυσίμων έχουν αυξηθεί παρά τον πόλεμο.

Η Ρωσία ήταν μεταξύ των βασικών αρωγών στο BRI, που θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στον κόσμο. Από το 2013, έχουν επενδυθεί, μέσω του νέο «Δρόμου του Μεταξιού» 932 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 561 δισ. σε κατασκευαστικά συμβόλαια και 371 δισ. σε επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Η αποχώρηση από τη Ρωσία σηματοδοτεί το πρώτο εξάμηνο χωρίς συμφωνία (μέσω του BRI) Πεκίνου -Μόσχας, την ώρα που το 2021 οι δύο χώρες είχαν υπογράψει συμφωνίες αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων.

Νέες ενεργειακές συμφωνίες

Βέβαια, η Κίνα εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας, εισάγωντας περίπου το 15% του πετρελαίου και το 8% του φυσικού αερίου. Νέες ενεργειακές συμφωνίες συνήφθησαν στις αρχές Φεβρουαρίου, μέρες πριν δοθεί εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Από την εισβολή του Φεβρουαρίου, το Πεκίνο έχει επικρίνει τις διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία, αν και πολλές από τις εταιρείες της χώρας προσέχουν να μην τις παραβιάζουν.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Fudan έδειξαν ότι η Σαουδική Αραβία έχει γίνει πλέον ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους του BRI, καθώς η Κίνα ενισχύει τους δεσμούς της με τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024