Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H σύντομη ιστορία της Μαύρης Ντάλιας: Ένα συγκλονιστικό έγκλημα που παραμένει ανεξιχνίαστο

H σύντομη ιστορία της Μαύρης Ντάλιας: Ένα συγκλονιστικό έγκλημα που παραμένει ανεξιχνίαστο

10 το πρωί στις 15 Ιανουαρίου 1947. Η Betty Bersinger, μια νοικοκυρά, περπατούσε στη λεωφόρο Norton Avenue στο Λος Άντζελες όταν είδε κάτι ανησυχητικό σε ένα άδειο οικόπεδο. Ήταν η πρώτη που είδε το πτώμα, «ήταν τόσο λευκό που στην αρχή υπέθεσα ότι ήταν κούκλα» είπε.

Όταν όμως συνειδητοποίησε ότι αυτό που έβλεπε στην πραγματικότητα ήταν ένα τεμαχισμένο πτώμα, έτρεξε να επικοινωνήσει με τις αρχές.

Το πτώμα που βρήκε η Μπέρσινγκερ ήταν η Ελίζαμπεθ Σορτ, γνωστή μετά τον άγριο θάνατό της ως η Μαύρη Ντάλια. Το σώμα της ήταν χωρισμένο στη μέση και κομμάτια της σάρκας της είχαν κοπεί. Και ενώ ήταν σοβαρά ακρωτηριασμένη, δεν υπήρχε πουθενά αίμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πτώμα είχε καθαριστεί επιμελώς πριν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο της Norton Avenue.

Η αστυνομία ταυτοποίησε την Elizabeth Short από τα δακτυλικά της αποτυπώματα και η αυτοψία στο σώμα της έγινε στις 16 Ιανουαρίου 1947. Τα σημάδια πάνω της έδειχναν ότι η γυναίκα είχε δεθεί και βασανιστεί και η επίσημη αιτία θανάτου της ήταν εγκεφαλική αιμορραγία και σοκ.

Photo: Flickr

Η αστυνομία έστειλε στη συνέχεια ένα δελτίο με την ελπίδα να βρει περισσότερες πληροφορίες για το θύμα. Τελικά, αποκαλύφθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για την Ελίζαμπεθ Σορτ: Μετακόμισε στο Λος Άντζελες τον Ιούλιο του 1946, εργάστηκε ως σερβιτόρα καθώς πάσχιζε να πάρει ρόλους ηθοποιού στο Χόλιγουντ και ζούσε σε ένα νοικιασμένο δωμάτιο πίσω από το νυχτερινό κέντρο Florentine Gardens στη λεωφόρο Hollywood Boulevard.

Καθώς τα νέα για τη δολοφονία της Short κυκλοφορούσαν, οι εφημερίδες άρχισαν να την αποκαλούν «Μαύρη Ντάλια», κυρίως λόγω των εντυπωσιακών βαμμένων μαύρων μαλλιών της και των μαύρων ρούχων που φορούσε. Η ιστορία της Μαύρης Ντάλιας έγινε πρωτοσέλιδο για εβδομάδες.

Δείτε το βίντεο

Στις 24 Ιανουαρίου 1947, ανακαλύφθηκε ένας ύποπτος φάκελος που απευθυνόταν στην «The Los Angeles Examiner και άλλες εφημερίδες του Λος Άντζελες». Ο φάκελος περιείχε μια επιστολή που χρησιμοποιούσε κομμένες λέξεις από αποκόμματα εφημερίδων και έλεγε: «Εδώ είναι τα υπάρχοντα της Ντάλια». Μέσα στο φάκελο υπήρχαν το πιστοποιητικό γέννησης της Short, επαγγελματικές κάρτες, φωτογραφίες, ονόματα γραμμένα σε κομμάτια χαρτιού και μια ατζέντα. Όλα τα περιεχόμενα του φακέλου είχαν καθαριστεί με βενζίνη, παρόμοια με τον τρόπο που είχε καθαριστεί το πτώμα της Short. Αυτό οδήγησε τις αρχές να πιστέψουν ότι το γράμμα ήταν σίγουρα από τον δολοφόνο της. Η αστυνομία ήρθε σε επαφή με περίπου 75 άνδρες από την ατζέντα της Short, αλλά η πλειοψηφία των ανδρών ισχυρίστηκε ότι τη γνώριζε μόνο για λίγο. Λόγω της φύσης των τομών ακριβείας στο σώμα της Short, οι αρχές υποπτεύθηκαν ότι κάποιος από τον ιατρικό τομέα θα μπορούσε να είναι ο δολοφόνος και η αστυνομία έβγαλε ένταλμα για την Ιατρική Σχολή του USC, η οποία βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου είχε βρεθεί το σώμα της Short. Αλλά μετά από αρκετές συνεντεύξεις και ελέγχους ιστορικού, δεν είχαν καν πλησιάσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Παρόλο που η υπόθεση πήγε περίπατο, η γοητεία του κόσμου για την ιστορία δεν έχει διαλυθεί. Η ανεξιχνίαστη δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σορτ έχει εμπνεύσει πολλά βιβλία και ταινίες, τόσο μυθοπλασίας όσο και μη. Η πιο διάσημη περιγραφή της δολοφονίας της Ελίζαμπεθ Σορτ είναι το μυθιστόρημα «Η Μαύρη Ντάλια» του Τζέιμς Ελρόι με συγκλονιστικές λεπτομέρειες αυτής της συναρπαστικής ιστορίας. Το μυθιστόρημα αυτό είναι τόσο καλά τεκμηριωμένο και τόσο παραστατικά δοσμένο που πολλοί αναγνώστες δήλωσαν ότι έπρεπε να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους ότι πρόκειται για μυθοπλασία και όχι για αληθινό έγκλημα. Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας απεικονίζει τις λεπτομέρειες της έρευνας για τη Μαύρη Ντάλια και φαντάζεται πώς θα μπορούσε να είχε διαλευκανθεί το έγκλημα. Το 2006, το βιβλίο του Ellroy μεταφέρθηκε σε νουάρ ταινία, σε σκηνοθεσία του Brian DePalma και με πρωταγωνίστρια τη Mia Kirshner στον ρόλο της Elizabeth Short.

Ενώ η υπόθεση της Μαύρης Ντάλιας παραμένει άλυτη, υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να έχει διαπράξει αυτό το έγκλημα. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει πράγματι εμφανιστεί για να ομολογήσει το έγκλημα, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις ομολογίες έχουν αποδειχθεί ψευδείς. Ορισμένοι συγγραφείς εγκλημάτων έχουν συνδέσει τη δολοφονία της Μαύρης Ντάλιας με τους φόνους του Κλίβελαντ, που έλαβαν χώρα μεταξύ 1934 και 1938. Η δολοφονία της Jeanne French στο Λος Άντζελες στις 10 Φεβρουαρίου 1947 έχει επίσης συζητηθεί ως πιθανώς συνδεδεμένη με τη δολοφονία της Short.

Photo: Pinterest

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Λέσλι Ντίλον, ένας 27χρονος γκρουμ, επίδοξος συγγραφέας και πρώην βοηθός νεκροθάφτη, θεωρήθηκε ύποπτος όταν άρχισε να γράφει στον ψυχίατρο του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες, Dr. J. Paul De River, τον Οκτώβριο του 1948. Θεωρούνταν δε, ο κύριος ύποπτος, αλλά δεν παραπέμφθηκε ποτέ σε δίκη λόγω γραφειοκρατικών λαθών. Αυτό, μαζί με άλλες λεπτομέρειες της υπόθεσης, έχει οδηγήσει ορισμένους θεωρητικούς να πιστεύουν ότι η δολοφονία της Μαύρης Ντάλιας δεν εξιχνιάστηκε ποτέ λόγω συγκάλυψης από την αστυνομία.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από το αστυνομικό τμήμα, ο πρώην αστυνομικός ντετέκτιβ Στιβ Χόντελ δημοσίευσε ένα βιβλίο αληθινών εγκλημάτων με τίτλο Black Dahlia Murder: A Genius for Murder. Σε αυτό, ο Χόντελ εκθέτει πολλές λεπτομέρειες της έρευνας και παρουσιάζει τη δική του θεωρία. Πιστεύει ότι ο ίδιος ο πατέρας του, ο Δρ Τζορτζ Χόντελ, σκότωσε τη Μαύρη Ντάλια.

Ενώ υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι πραγματικά συνέβη στην Ελίζαμπεθ Σορτ, η υπόθεση παραμένει άλυτη. Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία εγκλήματος.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Μαύρη Ντάλια 

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024