Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος κύκλος

Ο νέος κύκλος

Ο νέος μικρός κύκλος των λίγων μηνών που απομένουν θα δείξει αν μια δημιουργική ανακεφαλαίωση του κυβερνητικού διαχειριστικού έργου αρκεί για την αυτοδυναμία

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας. Αναγκαία και χρήσιμη η διευκρίνιση. Θέτει τέλος στην πολυλογία περί πρόωρων εκλογών και ανακόπτει σχέδια και υποθέσεις.

Με την απόφαση περί χρόνου των εκλογών σαν να κλείνει ένας κύκλος. Ο κύκλος των τριών ετών της διακυβέρνησης σαν να μένει πίσω και να μοιάζει μακρινός. Και να ανοίγει ένας νέος κύκλος, μέσα στον τυπικό χρόνο της τετραετίας, ένας κύκλος ολίγων μηνών, που η πολιτική του σημασία θα αποδειχθεί μεγάλη και στη σύντομη διάρκειά του θα κριθούν πολλά.

Στις αρχές του φθινοπώρου η συνολική εικόνα θα είναι πιο καθαρή. Θα έχουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τον πόλεμο σε εξέλιξη στην Ουκρανία, για την ένταση του πολιτικού πολέμου του Πούτιν εναντίον της Δύσης, για τη διάσταση και το βάθος της ενεργειακής κρίσης, την απόληξη της τουρκικής απειλής εναντίον της χώρας μας. Στην καθημερινότητα η ακρίβεια θα διαβρώνει το εισόδημα και θα υποσκάπτει τη σχέση των πολλών με την πολιτική, η εμπιστοσύνη θα υποχωρεί δραματικά και η προοπτική για βελτίωση της ζωής θα διαγράφεται από τη σκέψη.

Πολιτική δράση με νέα χαρακτηριστικά

Με δεδομένο πλέον τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών, η ίδια η πολιτική δράση στο σύνολό της θα λάβει νέα χαρακτηριστικά. Η ανάγκη του αυστηρά συγκεκριμένου απέναντι στο γενικό και αφηρημένο, η τελική εξάντληση του καθολικά αρνητικού απέναντι στις επείγουσες ανάγκες θα αποβούν καθοριστικά.

Το συγκεκριμένο μέσα στον νέο μικρό – μεγάλο κύκλο θα γίνει καταλυτικό αίτημα. Η προσδοκία άμεσων απαντήσεων και χειροπιαστών λύσεων στα προβλήματα της καθημερινής ζωής, με την ακρίβεια πρώτη, θα κερδίζει τα μεγάλα σχέδια και τα υπερφίαλα λόγια. Η κρίση, η κάθε κρίση, είναι μια πίεση που ασκείται πάνω στον χρόνο. Η διάστασή του «μικραίνει». Στην κρίση όσο ποτέ επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική είναι μια υπόθεση του παρόντος. Καμιά ρωγμή στον χρόνο που απομένει ως τις εκλογές δεν θα υπάρξει για να διαφύγουν οι πολιτικές δυνάμεις στην «ασφάλεια του μέλλοντος».

Η γραμμή του συγκεκριμένου

Η γραμμή την άνοιξη θα είναι η γραμμή του συγκεκριμένου. Ο κυβερνητικός απολογισμός τότε θα ζυγιστεί τελικά. Και ο νέος μικρός κύκλος των λίγων μηνών που απομένουν θα δείξει αν μια δημιουργική ανακεφαλαίωση του κυβερνητικού διαχειριστικού έργου αρκεί για την αυτοδυναμία. Η αξιωματική αντιπολίτευση, που άφησε τρία χρόνια να της φύγουν, θα δείξει αν ο προεκλογικός χρόνος την πιέσει προς μια ανασύνταξη της τελευταίας στιγμής, μια επανεκτίμηση του αδιεξόδου της άρνησης, μια επιλογή άλλου λόγου. Το ΠαΣοΚ, στην πρώτη συνάντησή του με την κάλπη, θα δείξει και αυτό στον νέο κύκλο τι μπορεί να ενσαρκώσει από αυτά που η ηγεσία του φαντάζεται.

Κατά παράδοξο τρόπο μόλις άρχισαν να κρίνονται όλα από την αρχή.

Ο κ. Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024