Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ανείπωτη αλήθεια του Willem Dafoe: Η αποβολή στο σχολείο, η ασθένεια στο Platoon, o εντυπωσιακός «ανδρισμός» στο Antichrist

Η ανείπωτη αλήθεια του Willem Dafoe: Η αποβολή στο σχολείο, η ασθένεια στο Platoon, o εντυπωσιακός «ανδρισμός» στο Antichrist

Κάποιες άγνωστες ιστορίες που συνοδεύουν τον ατρόμητο ηθοποιό-χαμαιλέοντα του Χόλιγουντ.

Ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Paul Schrader, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Dafoe σε πολλά έργα, δήλωσε στο Esquire ότι θεωρεί τον Dafoe «χαμαιλέοντα ηθοποιό» και «ατρόμητο». Ο Wes Anderson, ο οποίος έχει επιλέξει τον Dafoe σε πολλά έργα, επίσης, δήλωσε για τον σταρ: «Πάντα μου άρεσε να δουλεύω με τον Willem, επειδή έχει όλα τα εργαλεία και τις δεξιότητες και την εμπειρία και τη σαφήνεια και την αυτοπεποίθηση που θα μπορούσες να ζητήσεις. Αλλά είναι επίσης έτοιμος για τα πάντα».

Αποκάλεσε επίσης τον Dafoe «έναν από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς όλων των εποχών». Είτε πρόκειται για έναν υποψήφιο για Όσκαρ ρόλο σε μια ταινία όπως το Platoon ή το Shadow of the Vampire, ίτε για έναν υποψήφιο για Razzie ρόλο σε μια ταινία όπως το Speed 2: Cruise Control, ξέρεις ότι ο Dafoe θα τα δώσει όλα και θα ριχτεί στην ερμηνεία.

• Το πραγματικό του όνομα δεν είναι Willem

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα απλά υποθέτουν ότι είναι William. Λοιπόν, εδώ υπάρχει μια μικρή, διασκεδαστική ιστορία. Το πραγματικό μικρό όνομα του τύπου είναι William, και Willem είναι απλά ένα παρατσούκλι.

Ο Dafoe εμφανίστηκε στο «The Late Show with Stephen Colbert» και εξήγησε γιατί χρησιμοποιεί την περίεργη μετατροπή του μικρού του ονόματος. Όπως εξήγησε στον Colbert μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια. «Τον πατέρα μου τον λένε William επίσης» είπε. «Τον αγαπώ τον τύπο, αλλά δεν ήθελα να είμαι ο William Jr. Ήθελα τη δική μου ταυτότητα… Ένας φίλος μου άρχισε να με αποκαλεί «Γουίλεμ», ξέρεις, σαν έναν τεμπέλικο τρόπος για να πει κανείς «Γουίλιαμ». Δεν ήξερα καν πώς να το γράψω».

Το όνομα κόλλησε και, όταν ο Νταφόε άρχισε να παίρνει δουλειές ηθοποιού, ένιωθε περισσότερο Γουίλεμ.

• Αποβλήθηκε από το λύκειο

Ο Νταφόε ενδιαφερόταν πάντα για τις τέχνες και τη δημιουργικότητα, και όπως πολλοί άλλοι αυτού του συναφιού, αυτό τον έβαλε σε μπελάδες κατά καιρούς. Σε συνέντευξή του στον Stephen Colbert, ο Dafoe θυμήθηκε πώς ένα βίντεο που έφτιαξε στο λύκειο τον απέβαλε από το σχολείο.

Όπως έλεγε, ο Dafoe πήρε συνεντεύξεις από τρεις διαφορετικούς μαθητές για ένα μάθημα ως πείραμα στο μοντάζ βίντεο. Ο Dafoe τους περιέγραψε ως σατανιστές, γυμνιστές και κάποιον που ενδιαφέρεται για τη νομιμοποίηση του χόρτου. Ισχυρίστηκε ότι θα είχε μοντάρει οποιαδήποτε από τις προβληματικές ενότητες, όπως το γύρισμα του γυμνού ή το σημείο όπου ο σατανιστής εμφάνισε τη συλλογή πορνογραφίας του ή τον υπέρμαχο της νομιμοποίησης της μαριχουάνας που κατονόμασε μαθητές στους οποίους είχε πουλήσει ναρκωτικά.

Δυστυχώς, ο καθηγητής του Dafoe βρήκε το αμοντάριστο υλικό και νόμιζε ότι γύριζε μια πορνογραφική ταινία. Ως αποτέλεσμα, ο Dafoe διώχτηκε από το σχολείο και έφυγε από τη γενέτειρά του λίγο αργότερα.

• Έχασε τον πρώτο του ρόλο επειδή γέλασε πολύ δυνατά

Η πρώτη του ευκαιρία στον κινηματογράφο του δόθηκε από τον σκηνοθέτη του «The Deer Hunter», Michael Cimino, ο οποίος έψαχνε για «πρόσωπα με έθνικ εμφάνιση» για το επικό γουέστερν «Heaven’s Gate». Αυτό σήμαινε επίσης ότι ο Νταφόε έπρεπε να περάσει από οντισιόν στα ολλανδικά: «Δεν με ρώτησαν αν τα μιλούσα άπταιστα!». Ευτυχώς, είχε έναν φίλο που μιλούσε τη γλώσσα και τον δίδαξε όσο χρειαζόταν για να απαγγείλει τον μονόλογό του τόσο στα ολλανδικά όσο και στα αγγλικά. Ευτυχώς για τον Dafoe, όλοι στο κάστινγκ μιλούσαν λιγότερα ολλανδικά από εκείνον.

Ο Cimino επέκτεινε τον ρόλο του Dafoe κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και για λίγο φάνηκε μια ευκαιρία για τον ηθοποιό. Όμως η μεγάλη του επιτυχία έλαβε ένα απότομο τέλος. Στεκόταν μαζί με το υπόλοιπο καστ για το στήσιμο του φωτισμού, μια διαδικασία που διήρκεσε οκτώ ώρες. Για να σπάσει την πλήξη, μια από τις ηθοποιούς ψιθύρισε ένα βρώμικο αστείο στο αυτί του Dafoe. Πρέπει να ήταν καλό, γιατί εκείνος άρχισε να γελάει δυνατά. «Willem. Βγες έξω!» του είπε ο Cimino και έτσι έγινε.

• Παγιδεύτηκε στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια της επανάστασης

Ο Willem Dafoe βρήκε τελικά το ρόλο της επανάστασής του στο Platoon του 1986 ως ο άγιος λοχίας Elias. Αλλά το να γυρίσεις μια ταινία για τον πόλεμο του Βιετνάμ δεν είναι ποτέ εύκολο, ακόμη και αν χρησιμοποιείς τις Φιλιππίνες για να αντικαταστήσεις το Δέλτα του Μεκόνγκ. Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν πέταξε το καστ του στο αρχιπέλαγος για να ξεκινήσει τα γυρίσματα, και τότε ξέσπασε η επανάσταση της Λαϊκής Εξουσίας για να ανατρέψει το δικτατορικό καθεστώς της οικογένειας Μάρκος. Όπως είπε ο Dafoe στο Vanity Fair, έφτασε «με το τελευταίο αεροπλάνο» και το μόνο που μπορούσαν να του πουν τα αφεντικά του ήταν: «Κάτσε ήσυχος, η ταινία ακυρώθηκε, θα σε πάρουμε όταν μπορέσουμε».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Στόουν εγκατέλειψε τους ηθοποιούς του – ο Νταφόε θυμάμαι ότι στην προσομοίωση του στρατοπέδου εκπαίδευσης, «μας πήραν σε ένα λεωφορείο, μας οδήγησαν στη μέση της ζούγκλας, μας έβαλαν να βγούμε από το λεωφορείο – και το λεωφορείο έφυγε!».

• Κόλλησε μια άσχημη ασθένεια κατά τη διάρκεια του Platoon

Είχε εμφανιστεί και σε άλλες ταινίες καθώς και στην τηλεόραση πριν από την ταινία του 1986, αλλά η εκπληκτική του ερμηνεία του απέφερε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ και τον ανέδειξε σε έναν σοβαρά περιζήτητο ηθοποιό. Η ταινία είναι γνωστή για τη ρεαλιστική ερμηνεία του πώς ήταν η ζωή των στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Δυστυχώς για τον Dafoe, έφτασε λίγο πολύ κοντά σε αυτόν τον ρεαλισμό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Σε ένα ντοκιμαντέρ για τα γυρίσματα του Platoon, αρκετά μέλη του καστ αφηγήθηκαν τις εμπειρίες τους στα γυρίσματα. Ο Dafoe διηγήθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία για το πώς κόλλησε μια ασθένεια (κάτι σαν χολέρα ή τυφοειδή πυρετό) από μολυσμένο νερό. Όπως είπε: «Γέμισα το παγούρι μου και έβαλα μέσα αυτά τα χάπια – ξέρετε, για να καθαρίσω το νερό, υποτίθεται – το ανακάτεψα. Περπατάμε περίπου 50 μέτρα και βλέπουμε ένα μεγάλο, χοντρό, νεκρό γουρούνι στο νερό… Γυρίσαμε πίσω, ήμουν σε παραλήρημα για περίπου 24 ώρες».

• Ο εντυπωσιακός «ανδρισμός» του Dafoe έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα

Είναι γνωστός για την ανάληψη προκλητικών και παράξενων ρόλων, καθώς και για το ότι δεν ντρέπεται να ξεπερνά τα όρια με τους χαρακτήρες του. Ένας ρόλος που ενσαρκώνει αυτή τη φιλοσοφία ήταν ο χαρακτήρας του Dafoe στο Antichrist του Lars von Trier. Πρόκειται για ένα πραγματικά παράξενο έργο με τόνους από τρελές σκηνές, συμπεριλαμβανομένης μιας όπου ο χαρακτήρας του Dafoe (γνωστός μόνο ως «Αυτός») αιμορραγεί με έναν πολύ μοναδικό και ενοχλητικό τρόπο.

Σίγουρα δεν είναι μια ταινία για τους αδύναμους. «Είναι εξαιρετικά καλά εξοπλισμένος. Αν έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να βγάλουμε τις σκηνές από την ταινία, θα έπρεπε να είχαμε έναν αντικαταστάτη με το δικό του d***» λέγεται ότι έχει πει ο von Trier.

Όταν ρωτήθηκε ο σκηνοθέτης γιατί διάλεξε τον Νταφόε είπε: «όλοι μπερδεύτηκαν πολύ όταν το είδαν. Θα έπρεπε να το γράψουν αυτό στην ταφόπλακα του. Εδώ βρίσκεται ο Γουίλεμ. Αφοσιωμένος σύζυγος και πατέρας. Τα απόκρυφά του ήταν τόσο μεγάλα που ο κόσμος μπερδεύτηκε».

Photo: Wikipedia Commons

• Ο Νταφόε έμαθε να ζωγραφίζει για να υποδυθεί τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Μπορεί να ξεκίνησε την καριέρα του προσποιούμενος τους ρόλους του, αλλά καθώς προχωρούσε, βρέθηκε να συνεργάζεται με σκηνοθέτες που δεν δέχονταν τίποτα λιγότερο από την πραγματικότητα. Αυτό συνέβη στην ταινία At Eternity’s Gate, την ερμηνεία του σκηνοθέτη Julian Schnabel για τη ζωή του Vincent Van Gogh. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η ζωή του καλλιτέχνη προσέλκυσε τον Schnabel, του οποίου η κινηματογραφική καριέρα ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη δουλειά του ως ζωγράφος.

Εξηγεί επίσης γιατί περίμενε από τον Dafoe να κάνει κάτι περισσότερο από το να προσποιείται ότι ζωγραφίζει. Οι περισσότερες ταινίες θα άλλαζαν τον πρωταγωνιστή με έναν επαγγελματία καλλιτέχνη σε κοντινά πλάνα των χεριών του στη δουλειά ή θα έβαζαν τον σταρ να χαϊδεύει έναν έτοιμο καμβά. Αλλά ο Dafoe είπε στο Vanity Fair ότι ο Schnabel επέμενε να κάνει ο Dafoe τη δουλειά πραγματικά, λέγοντας: «Δεν υπήρχε κασκαντέρ ζωγράφος». Αυτό σήμαινε ότι τα γυρίσματα του At Eternity’s Gate μετατράπηκαν σε έναν συνδυασμό κινηματογραφικού σκηνικού και σχολής τέχνης.

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024