Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαχανικά και φρούτα: Ποιός είναι ο «κακός» γείτονας;

Λαχανικά και φρούτα: Ποιός είναι ο «κακός» γείτονας;

Ο καλός και ο κακός γείτονας δεν υπάρχει μόνο στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και στα φρούτα και τα λαχανικά. Ποιά «γειτονεύουν» αρμονικά και ποιά κάνουν τα άλλα να χαλάνε;

Κρεμμύδια με πατάτες ή μήλα με πορτοκάλια; Συνδυασμοί που μπορεί να ταιριάζουν στο πιάτο, όμως καλό είναι να μην μπαίνουν μαζί στα καλάθια που τα αποθηκεύουμε, γιατί τα πρώτα (κρεμμύδια και μήλα), κάνουν τα δεύτερα (πατάτες και πορτοκάλια) να ωριμάζουν τόσο γρήγορα, που χαλάνε.

Ιδίως τώρα το καλοκαίρι που λαχανικά και φρούτα έχουν την τιμητική τους, θέλουμε αυτά που ψωνίζουμε να τα απολαμβάνουμε όσο πιο φρέσκα γίνεται, στις σαλάτες, τις φρουτοσαλάτες και τα smoothies μας. Υπάρχουν όμως κι άλλα φρούτα και λαχανικά -εκτός από τα δύο προηγούμενα- που κάνουν τα υπόλοιπα να χαλάνε πιο γρήγορα, οπότε καλά θα κάνουμε να τα κρατάμε μακριά το ένα από το άλλο.

Αρκετές επιστημονικές μελέτες αποδίδουν το φαινόμενο στο αιθυλένιο που παράγουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά και επηρεάζουν αυτά που είναι κοντά τους, έστω κι αν όλα μαζί βρίσκονται στο ψυγείο.

Αν λοιπόν θέλετε να κρατάτε τα φρούτα και τα λαχανικά που μόλις αγοράσατε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, αποφύγετε αυτούς τους συνδυασμούς.

Αποθήκευση χωριστά

Τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο και κάνουν τα διπλανά τους να ζαρώνουν και να χάνουν τη ζωντάνια τους, είναι τα μήλα, το αβοκάντο, οι μπανάνες, το πεπόνι, τα σύκα, τα κρεμμύδια, το ακτινίδιο, οι πατάτες και οι ντομάτες.

Χωριστά επίσης πρέπει να κρατάμε σπαράγγια, μπρόκολα, αγγούρια, μελιτζάνες, σταφύλια, λεμόνια, μαρούλια, μάνγκο, ροδάκινα, αχλάδια, καρπούζια, πιπεριές και κολοκύθια. Αυτά τα φρούτα και λαχανικά, όταν βλέπουμε ότι αρχίζουν να μαυρίζουν, καλό είναι να τα βάζουμε στο ψυγείο και να τα καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα.

Σακούλες σε απόσταση

Κανένα από τα είδη αυτά επίσης, δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο σε σακούλες πλαστικές. Το πλαστικό δεσμεύει το αιθυλένιο και επιταχύνει την ωρίμανση σε κάθε είδος που βρίσκεται στη σακούλα.

Επιπλέον, μην τα στριμώχνετε το ένα με το άλλο για να χωρέσουν, γιατί τότε δεν κυκλοφορεί σωστά ο αέρας μέσα στο ψυγείο, οπότε όλα τα τρόφιμα που έχουμε φυλάξει εκεί, δεν ψύχονται σωστά και όλα θα χαλάσουν γρηγορότερα.

Οι «καλοί» γείτονες

Ποιά είδη όμως μπορούν να «γειτονέψουν»;

Τα μύρτιλλα, τα κεράσια, το σκόρδο, τα πορτοκάλια, ο ανανάς, οι φράουλες και τα μούρα, δεν είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο.

Κρύο και υγρασία

Για να κρατήσετε όμως λαχανικά και φρούτα όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, μην τα πλένετε μόλις τα αγοράσετε και πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών που κάνουν τα τρόφιμα να χαλάνε και προκαλούν τροφική δηλητηρίαση στους ανθρώπους.

Υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά που δεν αγαπούν το κρύο, οπότε θα πρέπει να το σκεφτείτε διπλά πριν τα βάλετε να «κρυώνουν», όπως για παράδειγμα:

  • Οι ντομάτες: Κρατήστε τις εκτός ψυγείου, αν είναι δυνατόν, γιατί μαλακώνουν. Όταν ωριμάσουν, τότε αν δεν τις φάτε, μπορείτε να  τις βάλετε στο ψυγείο, σε θερμοκρασία 4-6 βαθμών Κελσίου.
  • Τα καρότα πρέπει να κόβονται για να μην μείνει η πρασινάδα από την οποία τραβούν την υγρασία και μαλακώνουν. Διαφορετικά η αποθήκευσή τους στο ψυγείο, γίνεται σε ανοικτή σακούλα στο συρτάρι των λαχανικών. Κρατήστε τα επίσης, μακριά από τα μήλα.
  • Τα αγγουράκια δεν αγαπούν το κρύο. Οτιδήποτε κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου τα κάνει να χαλάνε πιο γρήγορα. Αν τα βάλετε στο ψυγείο κρατήστε τα μέχρι τρεις ημέρες. Είναι κι αυτά ευαίσθητα στο αιθυλένιο, οπότε πρέπει να βρίσκονται μακριά από μπανάνες, πεπόνια και ντομάτες.
  • Το σέλινο μπαίνει στο ψυγείο, χρειάζεται όμως να μπαίνει σε κουτί με νερό που θα αλλάζεται συχνά για να διατηρήσει τη φρεσκάδα του. Το κουτί όμως πρέπει να μένει κλειστό για να μην αυξάνεται η υγρασία μέσα στη συντήρηση.
  • Μήλα και πορτοκάλια μπορούν κι αυτά να μπουν στο ψυγείο. Τα μήλα αντέχουν σε ψύξη μέχρι και ενάμισυ μήνα, ενώ τα πορτοκάλια μέχρι τρεις εβδομάδες, αν και στη συντήρηση γίνονται λιγότερο ζουμερά απ΄ ότι αν τα αφήσετε έξω στη φρουτιέρα.

Οπωσδήποτε εκτός ψυγείου

Εκτός ψυγείου πρέπει να μένουν:

  • Τα σκόρδα που φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου σε ανοιχτό σκεύος, για να «αναπνέουν». Μην καθαρίζετε το φλοιό τους που έχει ξεραθεί, τα προστατεύει. Καλός γείτονας του σκόρδου, εκτός από το φαγητό, είναι και στην αποθήκευση, το κρεμμύδι.
  • Τα κρεμμύδια επίσης φυλάσσονται έξω από το ψυγείο, σε ένα δίχτυ που θα τους επιτρέπει να αναπνέουν και οπωσδήποτε μακριά από τις πατάτες, παρότι καλό είναι και αυτά να μην βλέπουν φως.
  • Οι πατάτες θέλουν δροσερό και σκοτεινό σημείο αποθήκευσης, εκτός ψυγείου, σε χάρτινη σακούλα και όχι πλαστική, για να περνά ο αέρας ανάμεσά τους. Πρέπει να μένουν μακριά από φρούτα και λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο, όπως τα κρεμμύδια ή τα μήλα, γιατί η παραγωγή αιθυλενίου πολλαπλασιάζεται και η ωρίμανση επιταχύνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
  • Oι μπανάνες μόλις μπουν στο ψυγείο, με το κρύο και την υγρασία, μαυρίζουν αμέσως. Μόλις ωριμάσουν, όμως, εκτός ψυγείου, μπορούν να μπουν στη συντήρηση για να καθυστερήσει η επιπλέον ωρίμανσή τους.

Η λύση της τεχνολογίας

Η τεχνολογία, όμως, δίνει τη λύση για όλα. Και οι οικιακές συσκευές ψύξης Bosch μπορούν να προσφέρουν τις ιδανικές λύσεις για την αποθήκευση των τροφίμων. Για παράδειγμα, οι νέοι ελεύθεροι και ευρύχωροι ψυγειοκαταψύκτες Bosch XXL διατηρούν φρέσκα όλα τα φρούτα και τα λαχανικά για περισσότερο καιρό, ενώ ο μεγαλύτερος εσωτερικός χώρος τους δίνει καλύτερη εικόνα του τι έχεις τοποθετήσει μέσα στο ψυγείο και φυσικά περισσότερη ευελιξία.

To σύστημα φρεσκάδας VitaFresh σού επιτρέπει να απολαύσεις περισσότερα, σπαταλώντας λιγότερα. Τα δύο ξεχωριστά συρτάρια VitaFresh με έλεγχο θερμοκρασίας και υγρασίας, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον αποθήκευσης για όλα τα ευαίσθητα τρόφιμα.

  • Το κρέας και τα ψάρια διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο καιρό, καθώς η θερμοκρασία βρίσκεται γύρω στους 0°C.
  • Τα λαχανικά και τα φρούτα παραμένουν τραγανά και γεμάτα βιταμίνες, αφού αποθηκεύονται σε χώρο με ελεγχόμενη υγρασία.

Τα ψυγεία Bosch προσφέρουν κι άλλες λύσεις για να μπορείς να οργανώνεις όλα τα τρόφιμα καλύτερα και να έχεις πάντα τέλεια εικόνα για το τι έχεις τοποθετήσει μέσα.

  • Τα ρυθμιζόμενα Flex Trays και τα γυάλινα ράφια μπορούν να τοποθετηθούν σε διαφορετικό ύψος και έτσι να προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία και ευελιξία.
  • Χάρη στο Flex Shelf, το ράφι που αναδιπλώνεται στη μέση, μπορείς να αποθηκεύσεις ακόμη και ψηλά αντικείμενα, όπως είναι τα μπουκάλια και οι ψηλές, μεγάλες κατσαρόλες.
  • Επιπλέον, τα Flex Door Trays, τα αξεσουάρ στην πόρτα της συσκευής, μπορούν να τοποθετηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024