Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κάθε τρόφιμο έχει μια μόνο θέση στο ψυγείο

Το κάθε τρόφιμο έχει μια μόνο θέση στο ψυγείο

Δεν είναι όλα τα σημεία του ψυγείου ίδια, οπότε καλό είναι να ξέρουμε από πριν ποιος είναι ο σωστός χώρος για την τοποθέτηση τροφίμων φρέσκων, μαγειρεμένων, κατεψυγμένων, ανάλογα και  με τη χρήση

Όταν ανοίγουμε το ψυγείο μας για να βάλουμε κάτι μέσα, πρέπει να υπάρχει κατ΄ αρχήν αρκετός χώρος για να το τοποθετήσουμε, αλλά και για να κυκλοφορεί ο ψυχρός αέρας και να διατηρείται η χαμηλή θερμοκρασία τόσο στην συντήρηση όσο και στην κατάψυξη.

Στη συνέχεια όμως, πρέπει να ξέρουμε το κάθε είδος τροφίμου σε ποιο σημείο μπαίνει, αφού δεν είναι η θερμοκρασία ίδια σε όλα τα σημεία του.

Για παράδειγμα, η πόρτα είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο του ψυγείου στις εξωτερικές θερμοκρασίες, συνεπώς είναι και το «ζεστό» σημείο – συνήθως έχει 10-11 βαθμούς κελσίου. Γι΄ αυτό εξάλλου οι περισσότερες συμβουλές τονίζουν πως δεν πρέπει να μπαίνουν στην πόρτα τα αυγά ή το φρέσκο γάλα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι τοποθετείται σε ποιο σημείο.

Στην πόρτα του ψυγείου μπορούμε να τοποθετήσουμε το βούτυρο, το νερό, αναψυκτικά, μπαχαρικά, κέτσαπ, μουστάρδες, μαρμελάδες, καφέ, αποξηραμένους καρπούς κλπ. είδη που δεν χαλάνε εύκολα.

Στο κύριο μέρος της συντήρησης αποθηκεύεται ο κύριος όγκος του φαγητού καθώς εκεί υπάρχουν και τα περισσότερα ράφια.

Στα επάνω ράφια που έχουν την πιο σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 7 – 8 βαθμούς, αποθηκεύονται τα μαγειρεμένα φαγητά, τα γλυκά ψυγείου, τα ποτά και τα μυρωδικά.

Στα μεσαία ράφια, που έχουν θερμοκρασία γύρω στους 4 βαθμούς, μπαίνουν γαλακτοκομικά, αλλαντικά, αυγά και μαγειρεμένα φαγητά, καλά κλεισμένα. Τα αλλαντικά επίσης αλλοιώνονται γρήγορα, οπότε καλό είναι να αγοράζετε όσα θα καταναλώσετε άμεσα – στην κατάψυξη ωστόσο διατηρούνται σχεδόν 2 μήνες. Τα φρέσκα αυγά ελευθέρας βοσκής διατηρούνται για 5-6 ημέρες. Τα αυγά του εμπορίου αναγράφουν ημερομηνία λήξεως στη συσκευασία.

Το χαμηλότερο ράφι σε έναν ψυγειοκαταψύκτη, είναι το σημείο που έχει συνήθως 2 βαθμούς κελσίου και εκεί τοποθετούμε γαλακτοκομικά, αυγά, ωμά κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά. Αν υπάρχουν ειδικά ράφια στο ψυγείο για κάποιο από τα παραπάνω είδη, τότε είναι προτιμότερο να αποθηκεύονται στο ειδικό σημείο, καθώς οι προδιαγραφές κρατούν τη θερμοκρασία σταθερή, σημείο – κλειδί για την ασφάλεια των τροφίμων αυτών που αλλοιώνονται πολύ εύκολα.

Πιο κάτω από το ράφι αυτό, βρίσκονται τα συρτάρια στα οποία αποθηκεύουμε φρούτα και λαχανικά, διαχωρισμένα μεταξύ τους, αλλά και ξεχωριστά από το κρέας για να αποφεύγεται πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση.

Κρέας – ψάρι – πουλερικά

Το φρέσκο κρέας, τα ψάρια ή τα πουλερικά, όταν φυλάσσονται στη συντήρηση, θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί ήδη σε κάποιο σκεύος, ώστε να μην «τρέξουν» τα υγρά τους σε κάποιο άλλο είδος που επίσης βρίσκεται μέσα στο ψυγείο. Θα πρέπει να ξετυλίγονται από τη συσκευασία τους μόνο όταν είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Μην αφήνετε ωμά κρέατα, ιδίως φρέσκο κιμά, πουλερικά με εντόσθια και θαλασσινά για πάνω από δύο 24ωρα στη συντήρηση. Αν όμως το μαγείρεμα δεν γίνει άμεσα, τότε καλό είναι να τοποθετούνται σε σακούλες κατάψυξης, με ημερομηνία αποθήκευσης και να καταψύχονται.

Γαλακτοκομικά

Συσκευασμένα πρέπει επίσης να αποθηκεύονται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα τυριά, όταν ανοιχτούν από τη συσκευασία τους πρέπει να μπαίνουν σε αεροστεγές σκεύος με καπάκι. Αντίθετα, τα σκληρά κίτρινα τυριά πρέπει να τυλίγονται σε λαδόκολλα για να αναπνέουν. Για το γάλα καλό είναι να χρησιμοποιούνται γυάλινες φιάλες,  γιατί στο στόμιο των χάρτινων συσκευασιών τείνουν να μαζεύονται μικρόβια.

Φρούτα και λαχανικά

Τα λαχανικά και τα φρούτα μην τα κλείνετε σε σακούλες, ούτε να τα ανακατεύετε μεταξύ τους, γιατί κάποια από αυτά παράγουν αιθυλένιο, γεγονός που επιταχύνει την ωρίμανση σε διπλανά είδη.

Επίσης, κάποια φρούτα και λαχανικά προτιμούν τις φυσικές θερμοκρασίες, οπότε δεν χρειάζονται ψυγείο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι μπανάνες, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

Τι κάνει η Bosch

Τα ψυγεία Bosch διατηρούν τα λαχανικά φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα, ενώ ο μεγαλύτερος εσωτερικός χώρος τους, σας δίνει καλύτερη εικόνα για το τι έχετε τοποθετήσει μέσα, και φυσικά περισσότερη ευελιξία κινήσεων και επιλογών.

Τo σύστημα φρεσκάδας VitaFresh σάς επιτρέπει να απολαύσετε περισσότερα, σπαταλώντας λιγότερα. Τα δυο ξεχωριστά VitaFresh συρτάρια με έλεγχο θερμοκρασίας και υγρασίας, δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον αποθήκευσης για όλα τα ευαίσθητα τρόφιμα.

  • Το κρέας και τα ψάρια διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο καιρό, καθώς η θερμοκρασία βρίσκεται γύρω στους 0°C.
  • Τα λαχανικά και τα φρούτα παραμένουν τραγανά και γεμάτα βιταμίνες, αφού αποθηκεύονται σε χώρο με ελεγχόμενη υγρασία.

Απλά επιλέξτε τις κατάλληλες ρυθμίσεις στα συρτάρια VitaFresh και απολαύστε ακόμα μεγαλύτερη φρεσκάδα σε όλα. Μειώστε τη σπατάλη τροφίμων με τον πιο εύκολο τρόπο.

Χάρη στον ευέλικτο εσωτερικό χώρο των ψυγείων Bosch, μπορείτε να οργανώνετε όλα τα τρόφιμα καλύτερα και να έχετε πάντα τέλεια εικόνα για το τι έχετε τοποθετήσει μέσα.

  • Τα ρυθμιζόμενα Flex Trays και τα γυάλινα ράφια μπορούν να τοποθετηθούν σε διαφορετικό ύψος και έτσι να προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία και ευελιξία.
  • Χάρη στο Flex Shelf, το ράφι που αναδιπλώνεται στη μέση, μπορείτε να αποθηκεύσετε ακόμη και ψηλά αντικείμενα, όπως είναι τα μπουκάλια και οι ψηλές, μεγάλες κατσαρόλες.
  • Επιπλέον, τα Flex Door Trays, τα αξεσουάρ στην πόρτα της συσκευής, μπορούν να τοποθετηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Περισσότερη φρεσκάδα σημαίνει ανάγκη για περισσότερο χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι νέοι ελεύθεροι ψυγειοκαταψύκτες Bosch XXL με τεχνολογία VitaFresh, είτε είναι 7οcm πλάτους, είτε ακόμη και Multi Door αν ο χώρος σας το επιτρέπει, προσφέρουν XXL χωρητικότητα για να μπορείτε να αποθηκεύετε ακόμα και ογκώδη τρόφιμα, όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο καρπούζι, ή και ολόκληρα ταψιά. Και με περισσότερο διαθέσιμο χώρο, μπορείτε να τα οργανώνετε όλα καλύτερα μέσα στο ψυγείο. Έτσι δεν μένει τίποτα ξεχασμένο και επομένως σπαταλάτε και λιγότερο φαγητό.Ο μεγαλύτερος εσωτερικός χώρος σάς δίνει καλύτερη εικόνα για το τι έχετε τοποθετήσει μέσα και φυσικά περισσότερη ευελιξία.

Χάρη στους νέους προηγμένους τεχνολογικά ψυγειοκαταψύκτες Bosch XXL, η αποθήκευση των τροφίμων σας δεν ήταν πότε άλλοτε, τόσο εύκολη.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024