Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεοδωρικάκος: Αναβαθμίζεται η εκπαίδευση των αστυνομικών - Αυξημένη η αστυνομική παρουσία στους δρόμους της Αττικής

Θεοδωρικάκος: Αναβαθμίζεται η εκπαίδευση των αστυνομικών – Αυξημένη η αστυνομική παρουσία στους δρόμους της Αττικής

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν υιοθετεί για την Ελλάδα το χαρακτηρισμό Φαρ Ουέστ

Κατατίθεται σήμερα για διαβούλευση και θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι το νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση και την αναβάθμισή της, ενώ από την κυβέρνηση αναζητούνται τρόποι για την αναγνώριση του αστυνομικού επαγγέλματος ως επικίνδυνου, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των αστυνομικών ενώσεων.

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα».

Με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο στα Πατήσια και τους Αγίους Αναργύρους, ο υπουργός αναφέρθηκε στην αποτελεσματική αντίδραση των αστυνομικών, στη μείωση της εγκληματικότητας, στην αύξηση της αστυνομικής παρουσίας στις γειτονιές.

Επίσης, μίλησε για τη συμβολή της ΕΛΑΣ στα πύρινα μέτωπα, ενώ από την ατζέντα της συζήτησης δεν έλειψαν ο σχολιασμός των πολιτικών εξελίξεων και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα

«Οι αστυνομικοί, το Σάββατο το βράδυ, έδρασαν με απόλυτο επαγγελματισμό και αυτοθυσία στο περιστατικό στα Πατήσια, εξουδετερώνοντας έναν επικίνδυνο εγκληματία» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι τα τρία άτομα που έχουν σκοτωθεί ήταν μέλη της αλβανικής μαφίας και στην πραγματικότητα χτυπήθηκαν μεταξύ τους, γιατί προφανώς είχε «χαλάσει η μοιρασιά» στη διακίνηση κοκαΐνης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι στην Αττική επιχειρούν 30% περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα, επιχειρούν κάθε μέρα, συνολικά, 2.500 αστυνομικοί που υπηρετούν σε ομάδες οι οποίες είναι στο δρόμο, όπως η ΔΙΑΣ και η ΟΠΚΕ.

Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών

Σχετικά με την αστυνομική εκπαίδευση, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι μετά το περιστατικό, τον περασμένο Οκτώβριο, στο Πέραμα, όπου έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών νεαρός Ρομά, οι 3.500 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ πέρασαν επανεκπαίδευση και αναφέρθηκε στην κατάθεση του νομοσχεδίου με το οποίο, όπως είπε, η Σχολή των Αξιωματικών γίνεται ανώτατη σχολή, παρόμοια και αντίστοιχη με την Σχολή Ευελπίδων, αλλά και το σύνολο των Σχολών Αστυφυλάκων αναβαθμίζεται.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν στους Αγίους Αναργύρους ρίσκαραν τη ζωή τους και χαρακτήρισε το αστυνομικό επάγγελμα κατεξοχήν επικίνδυνο. «Η κυβέρνησή μας αναζητά τρόπους, να δει με ποιον τρόπο μπορεί να προωθήσει το αίτημα των αστυνομικών για αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου, γιατί αυτό έχει μια σειρά οικονομικές επιπτώσεις, τις οποίες εξετάζουμε για να δούμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε» είπε ο υπουργός.

Περί εγκληματικότητας

Για την εγκληματικότητα σημείωσε ότι υπάρχει παγκοσμίως -και σίγουρα στην Ευρώπη- έκρηξη των ακραίων συμπεριφορών και των συμπεριφορών βίας μετά το τέλος της πανδημίας, αλλά δεν υιοθετεί για την Ελλάδα το χαρακτηρισμό Φαρ Ουέστ.

«Σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα, τη χαμηλή και τη μεσαία, αυτά που μπορεί να απειλούν δηλαδή το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, εισβολές σε σπίτια, αυτά παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 30% σε σχέση με την εποχή πριν την καραντίνα και σε σχέση με το τι ίσχυε στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης» τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Περί εκλογών

Για τα σενάρια σχετικά με πρόωρες εκλογές ο υπουργός επισήμανε ότι «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», διευκρινίζοντας πως «για τον χρόνο των εκλογών, ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο πρωθυπουργός της χώρας» και συμπλήρωσε:

«Κάθε υπουργός έχει την υποχρέωση έναντι της αποστολής που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός και έναντι της ευθύνης μας απέναντι στον ελληνικό λαό να κάνουμε κανονικά το έργο μας. Προσωπικά, τον σχεδιασμό που έχω κουβεντιάσει με τον πρωθυπουργό και αφορά το έργο του υπουργείου μας φτάνει μέχρι τον επόμενο Ιούνιο. Είναι ένας σχεδιασμός για περίπου έντεκα μήνες, περιλαμβάνει νομοθετικό έργο, περιλαμβάνει την υλοποίηση των αλλαγών που κάνουμε στην Αστυνομία για να είναι πιο φιλική απέναντι στους πολίτες και πιο αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Μη δίνετε οπωσδήποτε προεκλογικό χαρακτήρα στην επικοινωνία με τους πολίτες. Πιστεύω ότι είναι υποχρέωση του πολιτικού να είναι κοντά στους πολίτες, να συζητά, να είναι μέσα στην κοινωνία, να πιάνει τον παλμό της κοινωνίας, να αφουγκράζεται τα προβλήματα».

Παρούσα η Αστυνομία και στα πύρινα μέτωπα

Τέλος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι η Αστυνομία είναι παρούσα στα πύρινα μέτωπα και συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συμβάλλοντας στις εκκενώσεις σπιτιών, όποτε έχουν διαταχθεί, και στην ασφάλεια των πολιτών, στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων, και στην προστασία της περιουσίας των ανθρώπων όταν αυτοί έχουν φύγει από το σπίτι τους.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024