Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο κύμα;

Νέο κύμα;

Σε αρκετές περιοχές της χώρας το Rt είναι μεγαλύτερο του ενός, μεταξύ αυτών η Αθήνα και πολλοί τουριστικοί προορισμοί.

«Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν έχουμε τελειώσει µε την εξέλιξη του SARS-CoV-2». Αυτό δήλωσε με μήνυμά της στις 14 Ιουνίου η Μαρία βαν Κερκχόφε, επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία συνέχισε περιγράφοντας την τωρινή εξέλιξη της πορείας του ιού: «Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 13% στην Αμερική, του 58% στην Ανατολική Μεσόγειο, του 33% στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν 8.737 νέοι θάνατοι».

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας, όπως αυτά καταγράφηκαν στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις 15 Ιουνίου, επιβεβαιώνουν την εικόνα αυξητικών τάσεων της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου που έδωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ: 9.288 νέα κρούσματα είχαμε την περασμένη Τετάρτη από 3.682 που διαπιστώθηκαν στις 12 Ιουνίου.

Σημαίνει άραγε αυτό ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός νέου πανδημικού κύματος; Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, το Rt για την επικράτεια εκτιμάται στο 0,97%. Θυμίζουμε ότι όταν ο αριθμός Rt ισούται με το ένα η μετάδοση ενός ιού διατηρείται σε σταθερά επίπεδα, όταν ο αριθμός αυτός είναι κάτω του ενός η εξάπλωση βαίνει μειούμενη και φυσικά όταν είναι άνω του ενός η εξάπλωση βαίνει αυξανόμενη. Τυπικά λοιπόν φαίνεται πως είμαστε ακόμη εντάξει, έστω και οριακά. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι για να προκύψει το 0,97% στην επικράτεια, σε αρκετές περιοχές της χώρας το Rt είναι μεγαλύτερο του ενός, μεταξύ αυτών η Αθήνα και πολλοί τουριστικοί προορισμοί (οι οποίοι «κοκκινίζουν» επικίνδυνα στον χάρτη του ΕΟΔΥ).

Πιθανότατα λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο πανδημικό κύμα και για τον λόγο αυτόν θα άξιζε να δούμε ρεαλιστικά τα νέα δεδομένα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να πράξουμε αναλόγως: «Είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να μειώσουμε την κυκλοφορία του ιού αξιοποιώντας τα αποτελεσματικά εργαλεία δημόσιας υγείας: αποστάσεις, μάσκες και ορθή χρήση των τεστ. Μάθετε τον κίνδυνο που διατρέχετε εκεί που ζείτε, εκεί που θα ταξιδέψετε και λάβετε μέτρα για να είστε ασφαλείς» συμβουλεύει η κυρία Βαν Κερκχόφε και θυμίζει ότι «τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά στο να μειώνουν νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους».

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024