Ευλογιά των πιθήκων: Γιατί ο ΠΟΥ θα αλλάξει την ονομασία
Φαίνεται πως η τρέχουσα ονομασία δεν ταιριάζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μετονομάσει επίσημα την ευλογιά των πιθήκων, με αφορμή τις ανησυχίες για το στίγμα και τον ρατσισμό που περιβάλλουν τον ιό, ο οποίος έχει μολύνει πάνω από 1.600 ανθρώπους σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες χώρες.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι ο οργανισμός «εργάζεται με εταίρους και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο για την αλλαγή της ονομασίας της ευλογιάς των πιθήκων».
Είπε ότι ο ΠΟΥ θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τις νέες ονομασίες το συντομότερο δυνατό.
Την ίδια ώρα περισσότεροι από 30 διεθνείς επιστήμονες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η ονομασία “monkeypox” κάνει διακρίσεις και στιγματίζει και ότι υπάρχει «επείγουσα» ανάγκη μετονομασίας.
Η τρέχουσα ονομασία δεν ταιριάζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ που συνιστούν την αποφυγή γεωγραφικών περιοχών και ονομάτων ζώων, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μία παρόμοια διαμάχη που ξέσπασε όταν ο ΠΟΥ κινήθηκε γρήγορα για να μετονομάσει τον ιό SARS-CoV-2, αφού οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τον ανέφεραν ως ιό της Κίνας ή της Γουχάν, ελλείψει επίσημης ονομασίας.
- Συνελήφθη 23χρονος που ανέβαζε βίντεο στα social media κάνοντας σούζες με τη μηχανή
- Η «Ιθάκη» του Αλ. Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη – Σκάνδαλο υποκλοπών, Μέση Ανατολή και εθνικά θέματα στην πρώτη γραμμή
- Φάμελλος: Όχι στις διορίες για συνεργασίες, ναι στον Τσίπρα
- Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ο Φαραντούρης θα συμμετάσχει στα τραπέζια διαλόγου
- LIVE: Παναθηναϊκός – Βαλεφόλια
- Γιώργος Μπένος: Πώς αντέδρασε ο πατέρας του στις βίαιες σκηνές του «Maestro»

