Ευλογιά των πιθήκων: Συνάντηση ΠΟΥ – Εξετάζει εάν πρόκειται για «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη»
Η ευλογιά των πιθήκων έχει ανησυχήσει τον ΠΟΥ, που θα συγκαλέσει επιτροπή για να αξιολογήσει εάν πρόκειται για «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη»
Η ευλογιά των πιθήκων έχει θορυβήσει τον ΠΟΥ ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει αν πρόκειται για κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης.
Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για να εξετάσει η ευλογιά των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος.
Μόνο ο κοροναϊός και η πολιομυελίτιδα έχουν χαρακτηριστεί έτσι
Μόνο η πανδημία της Covid-19 και η πολιομυελίτιδα θεωρούνται σήμερα από τον ΠΟΥ «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» που εγείρουν διεθνή ανησυχία. Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.500 «ύποπτα» καθώς και 72 θάνατοι, σε 39 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και χώρες στις οποίες είναι ενδημικός ο ιός.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, όμως έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.
Ο ιός συμπεριφέρεται ασυνήθιστα
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα», επηρεάζονται περισσότερες χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση.
«Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», σχολίασε η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.
Τι θα ισχύσει με τα εμβόλια
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται σε αυτήν την περίοδο ο μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων. Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια, εξήγησε.
Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της ευλογιάς ή της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών και να λαμβάνεται κατά περίπτωση, πρόσθεσε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Διευκόλυνση πρόσβασης σε παραλίες σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες από τον Δήμο Παγγαίου
- Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin το 2010
- ΕΛΑΣ: Ο Αδωνισμός, είναι η πολιτική φιλοσοφία Μητσοτάκη και το τελευταίο καταφύγιό του
- Ποιος είναι ο φορ που θέλει η Λιόν για τη θέση του Γιάρεμτσουκ (vid)
- Παναγιώτης Νέστορας: «Το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι γιατί τόσο μίσος, ποιοι είναι πίσω από τους εκτελεστές»
- Επίδειξη μίσους στη Βόρεια Ιρλανδία: Ομοίωμα τζαμιού πυρπολήθηκε έξω από το Μπέλφαστ
- H OpenAI απαντά στην Anthropic με νέο πολυεργαλείο για επιχειρήσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Οι «Καμπάνες» του, γίνονται το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ στα Billboard
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442