Ουκρανία: Πολεμούν κατά της Ρωσίας εθελοντές από 55 χώρες – «Είναι μέρος του ουκρανικού στρατού»
Εθελοντές από 55 χώρες πολεμούν κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και, όπως ισχυρίζεται εκπρόσωπός τους, αποτελούν μέρος του ουκρανικού στρατού και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Aμυνας.
Στον πόλεμο εναντίον των στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία συμμετέχουν εθελοντές από συνολικά πενήντα πέντε χώρες, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για την Ουκρανία, μονάδα ξένων ενσωματωμένη στον ουκρανικό στρατό (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Kai Pfaffenbach, επάνω, τέσσερις βρετανοί εθελοντές στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λβιβ, πριν αναχωρήσουν για την πρώτη γραμμή του πολέμου).
Πρόσκληση Ζελένσκι
Εκπρόσωπος της μονάδας αυτής δήλωσε χθες Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι εθελοντές πήγαν στην Ουκρανία κυρίως από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς και από την Πολωνία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τα κράτη της Βαλτικής, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τα σκανδιναβικά κράτη, ιδίως τη Φινλανδία.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει πρόσκληση σε εθελοντές από όλο τον κόσμο να πάνε να ενταχθούν σε αυτή που αποκαλεί διεθνή λεγεώνα για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.
Ο εκπρόσωπος της μονάδας των ξένων Ντάμιεν Μαγκρού απέρριψε χθες την κατηγορία πως πρόκειται για μισθοφόρους. Οι εθελοντές είναι μέρος του ουκρανικού στρατού και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Aμυνας, διαβεβαίωσε.
Καλυμμένα τα έξοδα
Η χρηματοδότηση καλύπτει «όλα τα έξοδα, για στέγη, μισθούς των στρατιωτών, όπλα και πυρομαχικά».
Δυτικοί δωρητές επίσης χρηματοδοτούν τη δύναμη των ξένων, είπε ακόμη, επιμένοντας στο ότι τα κεφάλαια που δωρίζονται «δαπανώνται αποκλειστικά για τον εξοπλισμό των στρατιωτών μας».
Η Μόσχα, που χαρακτηρίζει μισθοφόρους τους ξένους μαχητές, λέει πως έχουν σκοτωθεί χιλιάδες στα πεδία των μαχών, ενώ πολλοί άλλοι έχουν αιχμαλωτιστεί.
Πηγή: ΑΠΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Το κόστος της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και άλλα διαμόνια στην σύνοδο της Αρμενίας
- Συνταγή: Σπιτική κασερόπιτα
- Αναπροσανατολισμός στη σκιά Τραμπ – Το υπό πίεση ΝΑΤΟ, η Ευρώπη των διλημμάτων και η ΕΕ ως «πολύφερνη νύφη»
- Τραμπ: Δεν μπορώ να πω αν η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ – Ιράν: Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε πολιτικά σκάφη, στο Ορμούζ
- Έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Κίνα – Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
- Η άνοιξη μας ανοίγει την όρεξη;
- Καιρός: Νέας άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη – Πού θα δείξει 26αρια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442