Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Burgers χωρίς μαρούλι και πατάτες, ελλείψεις σε βρεφικό γάλα, σιτηρά, ζάχαρη, η νέα πραγματικότητα

Burgers χωρίς μαρούλι και πατάτες, ελλείψεις σε βρεφικό γάλα, σιτηρά, ζάχαρη, η νέα πραγματικότητα

Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ακόμη ένα πρόβλημα: τις ελλείψεις σε προϊόντα διατροφής, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης να χτυπά την πόρτα μας.

Τα KFC δεν έχουν μαρούλια, τα McDonald’s δεν έχουν πατάτες και τα ράφια των σούπερ μάρκετ παρουσιάζουν ελλείψεις σε βρεφικό γάλα, ζάχαρη και σιτηρά.

Τα προβλήματα στην εύρεση συγκεκριμένων ειδών διατροφής μεγαλώνουν από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μάλιστα σε πολλές χώρες οι πολίτες δυσκολεύονται να βρουν τα προϊόντα που επιθυμούν στα μανάβικα.

Στην Αυστραλία η μετάλλαξη Όμικρον «έκλεισε» αρκετές μονάδες παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και στο κρέας αλλά και στα αυγά.

«Τέλος» στο μαρούλι βάζουν ΚFC στην Αυστραλία καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στα αποθέματα, με αποτέλεσμα η δημοφιλής αλυσίδα fast food να στρέφεται σε άλλα λαχανικά.

Οι πρόσφατες πλημμύρες κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και οι διαθέσιμες ποσότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Αυτό αναγκάζει τα KFC να σταματήσουν τη χρήση του πράσινου σαλατικού στα γεύματά της.

Ως εναλλακτική, πάντως, προτείνεται η χρήση… λάχανου. Κάτι είναι κι αυτό.

Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρει το BBC, ότι η τιμή του μαρουλιού ανέρχεται σήμερα στα 10 δολάρια Αυστραλίας (7,18 δολάρια ΗΠΑ), δηλαδή τουλάχιστον τρεις φορές άνω άνω των φυσιολογικών επιπέδων.

Όπως κι άλλες χώρες ανά τον κόσμο, η Αυστραλία επηρεάζεται δυσμενώς από τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο οποίος δημιουργεί ελλείψεις σε μια σειρά τροφίμων.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αναταράξεις από την πανδημία του κορωνοϊού έρχονται να επιδεινώσουν το πρόβλημα, οδηγώντας σε άνοδο το κόστος ζωής των Αυστραλών.  

McDonald’s χωρίς πατάτες

Συγκεκριμένα, η μεγάλη εταιρία McDonald’s ανακοίνωσε ότι στην Ιαπωνία και Σιγκαπούρη δεν υπήρχαν επαρκείς προμήθειες πατάτας και αρχίζει τον περιορισμό τους.

Σιτηρά

Στην Ανατολική Ευρώπη, οι εξαγωγές σε σιτηρά, σπορέλαια και φυτικά έλαια ανήλθαν σε 1,743 εκατ. τόνους, ωστόσο οι όγκοι συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τις εξαγωγές τον Μάιο του 2021.

Μια εξέλιξη που διόγκωσε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα με τα σιτηρά ήταν η απόφαση της Ινδίας να αναστείλει τις εξαγωγές της, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διατροφική της ασφάλεια.

Βρεφικό γάλα

Στις ΗΠΑ οι ελλείψεις σε βρεφικό γάλα έχουν αρχίσει να γίνονται έντονες. Ήδη στις αρχές Μαΐου οι προμήθειες στα καταστήματα ήταν κατά 43% λιγότερες και κάποιοι γονείς ανέφεραν ότι βιώναν μια κόλαση.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν έκλεισε το εργοστάσιο της Abbott Laboratories, εταιρείας βρεφικών τροφών.

Το κλείσιμο ήρθε ως συνέπεια ομοσπονδιακής έρευνας μετά από περιστατικά βακτηριακών λοιμώξεων σε τέσσερα νεογέννητα, τα δύο εκ των οποίων κατέληξαν.

.

Ζάχαρη

Στη Βραζίλια ήδη έχει αρχίσει να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την εξαγωγή ζάχαρης. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ντόπιοι παραγωγοί ζαχαροκάλαμου διοχετεύουν μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύματός τους για την παραγωγή αιθανόλης (ως βιοκαύσιμο), καθότι η πώληση στην αγορά αυτή είναι πιο επικερδής γι αυτούς.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024