Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμυγδαλιά: Ξεκίνησαν οι πτήσεις του ευρυτόμου

Αμυγδαλιά: Ξεκίνησαν οι πτήσεις του ευρυτόμου

Συστάσεις προς τους παραγωγούς της Καβάλας από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας

Από επιτόπιους ελέγχους και παρατηρήσεις που έγιναν στο δίκτυο των κλωβών με προσβεβλημένες αμυγδαλιές, διαπιστώθηκε ότι ξεκίνησε η έξοδος και η έναρξη της πτήσης του εντόμου ευρύτομο στις περιοχές του Ν. Καβάλας, ενώ συνεχίζεται η έξοδος και πτήση του εντόμου στις περιοχές του Ν. Σερρών.

Γενικότερα, επισημαίνεται ότι η έξοδος του εντόμου και η δραστηριότητά του διαρκεί, συνήθως, 20 – 25 ημέρες ή και περισσότερο. Το ευρύτομο θεωρείται από τους σπουδαιότερους εχθρούς της αμυγδαλιάς και η μη έγκαιρη αντιμετώπισή του  μπορεί να επιφέρει σημαντική οικονομική ζημιά στους αμυγδαλοπαραγωγούς.

Στο πλαίσια αυτό συνιστάται στους παραγωγούς να ψεκάσουν τις επόμενες ημέρες στις περιοχές του Ν. Καβάλας με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση του εντόμου, ενώ θα πρέπει να συνεχιστούν οι ψεκασμοί και στις περιοχές του Ν. Σερρών.

Τονίζεται ότι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας με ηλιοφάνεια, οπότε παρατηρούνται μεγαλύτεροι πληθυσμοί ενηλίκων ατόμων σε δραστηριότητα. Ενώ συνιστάται επανάληψη ανά 7-8 ημέρες, μέχρι το στάδιο της σκλήρυνσης του ενδοκαρπίου.

Επισημαίνεται ότι στις πιο θερμές και πρώιμες περιοχές ο ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα ενώ στις υπόλοιπες (πιο όψιμες) περιοχές θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά από 3-5 ημέρες. Συνιστάται να μην ψεκάζουμε τις ημέρες με συννεφιά γιατί τότε δεν καταγράφεται σημαντική δραστηριότητα του εντόμου.

Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην ποικιλία «Τέξας» που θεωρείται ότι είναι πιο ευαίσθητη στην προσβολή του ευρύτομου της αμυγδαλιάς και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη καρπόπτωση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται οι εξειδικευμένες οδηγίες που χορηγούνται στα πλαίσια της συνταγογράφησης και οπωσδήποτε η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. και να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024