Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμυγδαλιά: Προσβολές ευρύτομου στις πρώιμες περιοχές

Αμυγδαλιά: Προσβολές ευρύτομου στις πρώιμες περιοχές

Συστάσεις προς τους αμυγδαλοπαραγωγούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Από παρατηρήσεις διαπιστώθηκε ότι οι πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς στις πρώιμες περιοχές βρίσκονται στο στάδιο της πτώσης των πετάλων και εμφάνιση των μικρών καρπών.

Το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, έχει μία γενεά το έτος και προκαλεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής.

Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι, διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, πού συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο.

Διαπιστώσεις: Από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου διαπιστώθηκε έναρξη της εξόδου του ευρυτόμου στις πρώιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας στην Ν. Αγχίαλο.

Συστάσεις

Να γίνει έναρξη των ψεκασμών στις πρώιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας (Αγχίαλος-Μικροθήβες-Σέσκλο, Στεφανοβίκειο, Κανάλια), καθώς και στις πρώιμες περιοχές του Ν. Λάρισας (Καλαμάκι, Καστρί) αμέσως μετά την πτώση των πετάλων και τον σχηματισμό των μικρών καρπών για την καταπολέμηση του ευρυτόμου.

Επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, γιατί τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου.

Δεν ψεκάζουμε τις ημέρες που ο καιρός είναι νεφελώδης καθώς και ώρες της ημέρας με συννεφιά. διότι δεν έχουμε έξοδο του εντόμου.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Οι ψεκασμοί να γίνουν με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την Αμυγδαλιά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024