Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αμυγδαλιά: Προσβολές από έλκος κλαδίσκων - Πώς θα καταπολεμηθεί

Αμυγδαλιά: Προσβολές από έλκος κλαδίσκων – Πώς θα καταπολεμηθεί

Προειδοποιήσεις για τα συμπτώματα που προκαλεί ο μύκητας από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Από παρατηρήσεις διαπιστώθηκε ότι στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας oι πρώιμες ποικιλίες της αμυγδαλιάς στις πρώιμες περιοχές βρίσκονται στο στάδιο της ροζ και λευκής κορυφής και οι όψιμες στο στάδιο της πράσινης κορυφής.

Φώμοψη ή έλκος κλαδίσκων

Από παρατηρήσεις διαπιστώθηκε ότι ο μύκητας είναι ενεργός πάνω στην επιφάνεια των προσβεβλημένων βλαστών και στα έλκη των κλαδίσκων και στους ποδίσκους των ταξιανθιών της αμυγδαλιάς στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό.

Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται από τις ουλές των φύλλων, των ανθέων και από τα λέπια των οφθαλμών.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του παθογόνου και την πραγματοποίηση μολύνσεων.

Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-36ο C (άριστη 27-29ο C).Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις. Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι σημαντικότερες εποχές για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.

Καταπολέμηση:

Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Β) Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της φώμοψης συνεχίζονται την άνοιξη κατά την περίοδο έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι του σχηματισμού και της διόγκωσης των νεαρών καρπιδίων.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024