Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tse Chi Lop: Ενας από τους μεγαλύτερους βαρόνος ναρκωτικών στην ιστορία

Tse Chi Lop: Ενας από τους μεγαλύτερους βαρόνος ναρκωτικών στην ιστορία

Ο ναρκέμπορας που χαρακτηρίζεται ως ο «Πάμπλο Εσκομπάρ της Ασίας»

Γράφει η Νεφέλη Στεργίου*

Ο Tse Chip Lop θεωρείται πως είναι ο βασιλιάς πίσω από το διεθνές υπερ-συνδικάτο του εγκλήματος, το Sam Gor, με έδρα την Ασία-Ειρηνικό που αναφέρεται επίσης ως «Η Εταιρεία», και πρώην μέλος της τριαδικής εγκληματικής ομάδας με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το Τορόντο και το Βανκούβερ, τη Συμμορία του Μεγάλου Κύκλου (Big Circle).

Τα πρώιμα χρόνια του στην διακίνηση

Ο Tse Chi Lop, o ναρκέμπορας που χαρακτηρίζεται ως ο «Πάμπλο Εσκομπάρ της Ασίας», «Ο βασιλιάς της μεθαμφεταμίνης», Σαμ Γκορ ή «Αδελφός νούμερο 3», γεννήθηκε στο  Guangzhou της Κίνας Tse. Στο Τορόντο, όπου μετανάστευσε το 1988, ήταν μέρος των Big Circle Boys, μια φατρία της συμμορίας Big Circle, η οποία σχηματίστηκε αρχικά από φυλακισμένα μέλη της Κόκκινης Φρουράς του Μάο κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης του 1960 στην Κίνα. Το 1998, ο Τσε καταδικάστηκε για μεταφορά ηρωίνης μέσω του Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με την οικογένεια εγκληματιών Rizzuto, η οποία ήταν η κυρίαρχη οικογένεια της ιταλικής μαφίας της Βόρειας Αμερικής εκείνη την εποχή. Φυλακίστηκε για εννιά χρόνια με άλλα δύο μέλη της συμμορίας του Big Circle , τους Wai dai Cheung και Chung Wai.

Η δραστηριότητά του στον χώρο των ναρκωτικών

Το 1998, ο Lop ομολόγησε την ενοχή του για μια κατηγορία συνωμοσίας για εισαγωγή ηρωίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτίοντας έξι χρόνια ποινής εννέα ετών στο Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Ίδρυμα. Λέγεται επίσης ότι είχε σχέση με την οικογένεια του εγκλήματος Rizzuto εκείνη την εποχή. Μετά την απελευθέρωσή του, ο Τσε μπόρεσε να ανέλθει στην εξουσία μέσα σε λίγα χρόνια δημιουργώντας μια τριάδα συμμαχίας διατηρώντας ουσιαστικά την ανωνυμία ώστε να μπορεί να απολαμβάνει ανενόχλητος την ζωή του στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο. Η ομάδα συνδέεται και συναλλάσσεται με πολλές άλλες τοπικές εγκληματικές ομάδες όπως η Yakuza στην Ιαπωνία, η Satudarah mc και η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Comanchero και η Λιβανέζικη και άλλες μαφίες στην Αυστραλία, και είναι υπεύθυνη για αυτό που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη διακίνηση ναρκωτικών λειτουργία στην ιστορία της Ασίας.

Tse «εναντίον» αστυνομίας

Ο Tse καταζητείται εδώ και χρόνια με ένταλμα σύλληψης και από την  Ιντερπόλ από το 2019, αφού εκδόθηκε στην δημοσιότητα πως καταζητείται  Ο Tse συνελήφθη καθ’ οδόν προς τον Καναδά από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια μιας στάσης στο Άμστερνταμ στις 22 Ιανουαρίου 2021. Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία (AFP) ζητά την έκδοσή του από την Ολλανδία για να δικαστεί. Η σύλληψη ήταν το αποκορύφωμα της πολυετούς επιχείρησης Kungur, υπό την ηγεσία του Γαλλικού Πρακτορείου και υποστηρίχθηκε με διαφορετικούς τρόπους από είκοσι υπηρεσίες επιβολής του νόμου με συμφέροντα στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων από τον Καναδά, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, το Μακάο, τη Μυανμάρ, τη Νέα Ζηλανδία , Ταϊλάνδη και ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της DEA). Βοήθησε το Γραφείο Ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ταϊβάν. Παραμένει ασαφές πώς μπόρεσε να ζήσει χωρίς εντοπισμό ή σύλληψη στην Ταϊβάν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του το 2019.

Εκφράζοντας ανησυχίες για την επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή μετά τη σύλληψη, το UNODC σχολίασε ότι «Είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα… όσο ο οργανισμός παραμένει… κατά την κατάργηση των ηγετικών θεμάτων του συνδικάτου, οι συνθήκες που έχουν ουσιαστικά χρησιμοποιήσει στην περιοχή για να κάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν ανεπίλυτες και το δίκτυο παραμένει στη θέση του. Η ζήτηση για συνθετικά ναρκωτικά έχει δημιουργηθεί και κάποιος μπει στην θέση του Τσε για να τον αντικαταστήσει».

*Σπουδάζει στη New Media Studies

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024