Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Γιατί η Λβιβ είναι τόσο σημαντική για την άμυνα της χώρας

Ουκρανία: Γιατί η Λβιβ είναι τόσο σημαντική για την άμυνα της χώρας

Για πολλούς λόγους η Λβιβ έχει ξεχωριστή σημασία για την Ουκρανία. Τι αναφέρει το CNN σε ανάλυσή του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τώρα διεξάγεται κατά κύριο λόγο στα ανατολικά, τα βόρεια και τα νότια της χώρας, με τις δυτικές περιοχές να μην έχουν δει ακόμα τη φρίκη του πολέμου, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό.

Η πιο σοβαρή επίθεση σε περιοχή της δυτικής Ουκρανίας έγινε την Κυριακή, όταν ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, κατά τις ουκρανικές αρχές.

Σήμερα αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών, καταστρέφοντας την εγκατάσταση, ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβι.

Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε. Νωρίτερα, ο ίδιος αξιωματούχος είχε αναφέρει μέσω Facebook ότι οι ρωσικοί πύραυλοι «έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», αλλά όχι το ίδιο το αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε επίσης ότι είδε να υψώνεται πυκνή στήλη καπνού στην περιοχή και άκουσε σειρήνες αυτοκινήτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων που κινούνταν προς την κατεύθυνση της τοποθεσίας όπου ακούστηκαν οι εκρήξεις.

Η σημασία της Λβιβ

Μέχρι στιγμής, η γραφική πόλη στη δυτική Ουκρανία έχει σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τον βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων.

Το CNN, σε ανάλυσή του, αναφέρεται στο γιατί η Λβιβ είναι τόσο σημαντική.

Για την τοποθεσία της

Βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα. Όπως σημειώνει το αμερικανικό Μέσο, η Λβιβ βρίσκεται στο «κατώφλι» του ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε επίθεση εκεί θα μπορούσε να έχει διεθνείς επιπτώσεις.

Η ευρύτερη περιοχή χρησιμεύει ως κρίσιμο σημείο και διάδρομος προμήθειας όπλων στον ουκρανικό στρατό.

Για τους πρόσφυγες

Η Λβιβ είναι κόμβος για τους εκτοπισμένους Ουκρανούς. Φιλοξενεί περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες σε μια πόλη με λίγο περισσότερους από 700.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Οι πρόσφυγες έχουν «πλημμυρίσει» την πόλη αναζητώντας μια σχετική ασφάλεια, με πολλούς να τη χρησιμοποιούν ως σημείο στάσης προτού φτάσουν στα σύνορα.

Για τον πολιτισμό της

Το ιστορικό κέντρο του Λβιβ είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το Εθνικό Μουσείο φιλοξενεί την πληρέστερη συλλογή ιερής μεσαιωνικής τέχνης της χώρας και σπάνια θρησκευτικά χειρόγραφα.

Προσωρινή βάση δημοσιογράφων και διπλωματών

Η πόλη έχει γίνει προσωρινή βάση για πολλά Μέσα Ενημέρωσης και πρεσβείες, οι οποίες αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Το CNN στην ανάλυσή του αναφέρεται και στην επίθεση της περασμένης Κυριακής, αναφέροντας: «Την περασμένη Κυριακή, η Ρωσία επέκτεινε την επίθεσή της στη δυτική Ουκρανία, εκτοξεύοντας πυραύλους κοντά στη Λβιβ και χτυπώντας μια μεγάλη στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και φέρνοντας τον πόλεμο πιο κοντά στα σύνορα μιας χώρας του ΝΑΤΟ. Η επίθεση σημειώθηκε την ημέρα μετά την απειλή του Κρεμλίνου ότι θα επιτεθεί σε κονβόι που μεταφέρουν όπλα προς την Ουκρανία».

Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024