Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αγροτική πολιτική: Νέα «καρφιά» Σαμαρά για τις πολιτικές της κυβέρνησης - Στο στόχαστρο του και η ΕΕ

Αγροτική πολιτική: Νέα «καρφιά» Σαμαρά για τις πολιτικές της κυβέρνησης – Στο στόχαστρο του και η ΕΕ

Στο ζήτημα της αγροτικής πολιτικής αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέδριο που συμμετείχε στην Καλαμάτα. Ανέλυσε τα δεδομένα και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και την Ευρώπη με αφορμή τη νέα ΚΑΠ και αιχμές εκατέρωθεν.

Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνει την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός, με κάθε ευκαιρία, ασκεί κριτική σε τομείς που διαφωνεί με τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Αυτή τη φορά αναφερόμενος στο ζήτημα της αγροτικής πολιτικής που «είναι κομβικό για τον άνθρωπο, την επιβίωσή του, ακόμη και τον πολιτισμό του» έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας μεταξύ άλλων πως «στην Ελλάδα, τα τελευταία 8 χρόνια, συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις εισαγωγές μας, ενώ κάναμε συμμέτοχο στο… πιάτο μας την Τουρκία, από την οποία το 2023 εισήχθησαν 51 χιλ. τόνοι φρούτα και λαχανικά…».

Μιλώντας στην Καλαμάτα, στο συνέδριο «Γαία Επιχειρείν», έκανε μια ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια της γης και την αγροτική παραγωγή τονίζοντας πως «το αγροτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί απλά με αριθμούς και αφ’ υψηλού. Απαιτείται όραμα και στόχευση, μια καινούργια σύλληψη για το παρόν και το μέλλον (…)».

Έσπευσε να τονίσει πως «η συμμετοχή μας στην ΕΕ, κι ως εκ τούτου στην ΚΑΠ, εμπεριέχει και την έννοια των επιμέρους δεσμεύσεων, διαπραγματεύσεων, διεκδικήσεων και μαχών που πρέπει να δοθούν σε ένα περιβάλλον το οποίο καθορίζεται κι απο άλλες προτεραιότητες» εξηγώντας πως «βλέπουμε την ηγεσία της ΕΕ να δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά να μην διαθέτει πόρους για τους αγρότες».

«Παραλογισμός; Ιδεοληπτικές εμμονές; Σύγχυση; Ελλειψη οράματος; Ελλειψη ηγεσίας;»

Διέγνωσε «νέες δυσχέρειες» που «διαφαίνονται στον ορίζοντα» και τόνισε πως «απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις κι αλλαγή πολιτικής». Είπε, «την ώρα που η ΕΕ απαιτεί από τους αγρότες της να παράγουν είτε με υπερβολικό κόστος, είτε με με ποσοτικούς περιορισμούς κι αυστηρότατες ποιοτικές προδιαγραφές, την ίδια ώρα συμβαίνει το εξής :

Οι εισαγωγές χρόνο με το χρόνο στην Ε.Ε. αυξάνονται! Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 13,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2023. Όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη συνολική αξία των εισαγωγών αφορούσαν καπνικά προϊόντα, ζάχαρη, λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο».

Συνέχισε, λέγοντας: «Οι εισαγωγές από την Τουρκία και την Αίγυπτο είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο. Οι δε ποιοτικές προδιαγραφές σε Τουρκία κι Αίγυπτο δεν σχετίζονται με αυτές της ΕΕ και της ΚΑΠ…».

Αναρωτήθηκε: «Παραλογισμός; Ιδεοληπτικές εμμονές; Σύγχυση; Ελλειψη οράματος; Ελλειψη ηγεσίας; Ολα αυτά μαζί;» και συμπέρανε: «Σίγουρα κάτι πάει λάθος…».

Στην Ευρώπη «έχουν μπερδέψει τις κρίσεις με τις λύσεις και έχουν καταφανέστατα αποτύχει στις προβλέψεις» σημείωσε και στρέφοντας το βλέμμα του στην Ελλάδα τόνισε: «Θα πρέπει να χαράξουμε τη δική μας αγροτική στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον. Δεν μπορούμε στο βωμό του εξισορροπισμού, τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα να μην τα αναδεικνύουμε, να μην τα προστατεύουμε. Έχουμε τεράστια, μοναδική ποικιλότητα και ποιότητα. Δεν πρέπει απλά να επιβιώσουμε. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε! Αλλιώς, θα συνεχίσει να μεγαλώνει το 76% της απαισιοδοξίας των ίδιων των Ελλήνων αγροτών (…).

Παρέπεμψε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν κάμψη της παραγωγής και της απασχόλησης λέγοντας πως «Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις εισαγωγές μας, ενώ κάναμε συμμέτοχο στο… πιάτο μας την Τουρκία, από την οποία το 2023 εισήχθησαν 51 χιλ. τόνοι φρούτα και λαχανικά…».

Πρόσθεσε πως «η αγροτική μας παραγωγή συρρικνώνεται. Το εισόδημα και το αυξημένο κόστος οδηγεί ή σε… υποκατάστατα προϊόντων ή σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης. Δεν μπορεί να συζητάμε ακόμη για τον ΕΛΓΑ. Η μεταρρύθμιση στον οργανισμό πρέπει να καλύψει τα προϊόντα μας και τους νέους κινδύνους».

Τρεις κεντρικοί στόχοι

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ επισήμανε πως θέλει η Ευρώπη να στραφεί και να εργαστεί πάνω σε τρεις κεντρικούς στόχους:

«• Στη οικοδόμηση ενός έξυπνου, ανταγωνιστικού, ανθεκτικού και διαφοροποιημένου γεωργικού τομέα που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την επισιτιστική ασφάλεια. Δίχως μαξιμαλιστικές «πράσινες» υπερβολές, τύπου Ολλανδίας.

• Στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας.

• Και βέβαια, στην ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί κριτική στην κυβέρνηση έχοντας ανεβάσει τους τόνους από την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024