Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Κουτσούμπας συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στις ΗΠΑ - Τα δώρα που αντάλλαξαν

Ο Κουτσούμπας συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στις ΗΠΑ – Τα δώρα που αντάλλαξαν

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ντίνο Κωνσταντίνου

Με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις ΗΠΑ.

Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη, ενώ σημείωσε πως «οι αξίες της ειρήνης, της φιλίας των λαών, της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, αποτελούν κοινές αξίες». Αναφορά έκανε και «στην πείρα της εκκλησίας στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει πλήρης διαχωρισμός κράτους εκκλησίας και κοινότητες αντί ενορίες», σημειώνοντας πως «αυτά θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και στην περίπτωση της Ελλάδας».

Τα δώρα που αντάλλαξαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως «από θέση αρχής το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, χωρίς ο ένας να κάνει παρεμβάσεις στα του οίκου του άλλου», ενώ επεσήμανε την «ανάγκη να μην γίνεται εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από κόμματα, ιδιαίτερα από αυτά με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις αλλά τώρα τελευταία και από ορισμένους του υποτιθέμενου προοδευτικού χώρου», σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα».

Επανέλαβε, ακόμη, «την ανάγκη να στηριχτεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και ο πολιτισμός, ιδιαίτερα η ελληνική ομογένεια, που πλέον είναι 3ης και 4ης γενιάς, να γνωρίσει την ιστορία της Ελλάδας».

Στο τέλος της συνάντησης ο Δημήτρης Κουτσούμπας δώρισε στον αρχιεπίσκοπο ένα έργο της σημαντικής κομμουνίστριας εικαστικού Βάσως Κατράκη, ενώ ο αρχιεπίσκοπος ένα λεύκωμα για τα 100 χρόνια της ελληνικής ομογένειας στη χώρα.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Συνάντηση Κουτσούμπα και με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Παράλληλα ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε και με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνο Κωνσταντίνου.

Ο πρόξενος αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ, «μεταξύ αυτών η έλλειψη προσωπικού στην πρεσβεία για τη διεκπεραίωση των πολλών υποθέσεων που υπάρχουν, τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και τις ανάγκες ενίσχυσής της, με προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και στήριξή τους, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, όπου το κόστος ζωής είναι απαγορευτικό».

Αναφέρθηκε ακόμη και «στην προσπάθεια που γίνεται για την ενημέρωση των ομογενών σχετικά με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και στη συμμετοχή που είναι χαμηλή».

Σύμφωνα, με σχετική ενημέρωση, σημειώνεται πως στη συζήτηση, «ως στοιχείο επιφύλαξης πολλών ομογενών σχετικά με τη διαδικασία, ο πρόξενος επεσήμανε ακριβώς τα όσα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί στις προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ με την αντίστοιχη διαδικασία».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε «στην ανάγκη που υπάρχει να διατηρούνται οι δεσμοί της Ομογένειας με την πατρίδα, βασικό στοιχείο της οποίας αποτελεί τόσο η ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η οποία υποβαθμίζεται μέχρι απαξίωσης, όσο και η ανάγκη να στηρίζεται ο πολιτισμός, η γνώση της ιστορίας της Ελλάδας».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε, σε σχέση με τη χαμηλή συμμετοχή στην επιστολική ψήφο, ότι «το κύριο ζήτημα δεν είναι το τεχνικό, αλλά η υποτίμηση της συμμετοχής και εκεί έπρεπε να δοθεί το βάρος, μαζί με τη διευκόλυνση με κάθε τρόπο».

Το κάλεσμα Κουτσούμπα τους Έλληνες ομογενείς

Σημείωσε, ακόμα, πως «το ΚΚΕ είχε ενστάσεις με τη διαδικασία, θεωρώντας ότι είναι ευάλωτη, κάτι που αποδείχτηκε με την διαρροή προσωπικών στοιχείων, αλλά και με τις εκ των υστέρων ασυνήθιστες τροποποιητικές διατάξεις της κυβέρνησης, που αποδεικνύουν ότι δεν είχαν επιλυθεί ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους Έλληνες ομογενείς «να προσπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες, σαν τις παραπάνω που αναφέρθηκαν, και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, η οποία -λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων- είναι η μοναδική τους επιλογή για να συμμετέχουν στις εκλογές, ενισχύοντας το ΚΚΕ».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024