Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί χάνουμε τον ύπνο μας

Γιατί χάνουμε τον ύπνο μας

Μαθαίνουμε τα μυστικά του ύπνου, ξεπερνάμε τις αϋπνίες και κάνουμε τον καλύτερο ύπνο της ζωής μας

«Ο ύπνος τρέφει τα παιδιά» λέει ο λαός και η επιστήμη συμφωνεί, καθώς περιλαμβάνει πολλά οφέλη για την υγεία μας και φυσικά είναι απαραίτητος και αναντικατάστατος γι’ αυτό και  είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε. Γιατί όμως χάνουμε τον ύπνο μας και τι πρέπει να κάνουμε για να τον ξαναβρούμε;

 Ήπιαμε καφέ αργά το απόγευμα

Η καφεΐνη είναι ένας από τους μεγάλους ενόχους. Περιέχεται στον καφέ, το τσάι, το κακάο και σε ορισμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Διεγείρει το νευρικό σύστημα και αν έχουμε καταναλώσει αργά το απόγευμα ροφήματα που την περιέχουν μπορεί να μας προκαλέσει αϋπνία.

Πέσαμε για ύπνο με γεμάτο στομάχι

Το ότι δεν μας παίρνει εύκολα κάποια βράδια ο ύπνος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι συνηθίζουμε να τρώμε αργά το βράδυ και να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού και μάλιστα δύσπεπτου (πολλά μπαχαρικά, λιπαρές σάλτσες κ.λπ.). Πριν πέσουμε για ύπνο καλό είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από την κατανάλωση ενός πλήρους γεύματος.

.

.

 Δεν κουραστήκαμε αρκετά

Η καθιστική δουλειά και η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο. Και αυτό γιατί το σώμα δεν κουράζεται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλό είναι λοιπόν με την πρώτη ευκαιρία να σηκωνόμαστε και να περπατάμε, αλλά και να βάλουμε τη συστηματική άσκηση στη ζωή μας που δεν θα βελτιώσει μόνο τον ύπνο μας, αλλά και την υγεία μας γενικότερα. Βέβαια, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα λίγο πριν πέσουμε για ύπνο επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα δηλαδή αϋπνία, διότι αυξάνει τη διέγερση. Έτσι φροντίζουμε να έχουμε τελειώσει την άσκησή μας τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.

 Δεν αφήσαμε τις έγνοιες έξω από την κρεβατοκάμαρα

Στεναχώριες, άγχοι, ανησυχίες, εκνευρισμοί και προβλήματα που ενδέχεται να έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της ημέρας και μας ακολουθούν και στο κρεβάτι μας τις περισσότερες φορές επηρεάζουν και τον ύπνο μας. Οι έγνοιες παρεμβαίνουν στη διαδικασία του ύπνου και μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε. Γι΄ αυτό, παρόλο που δεν είναι εύκολο, πρέπει την ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο να τα αφήνουμε όλα πίσω μας και να  σκεφτόμαστε ευχάριστα και ωραία πράγματα. Επιπλέον τραυματικά γεγονότα, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου, μια ερωτική απογοήτευση, ένα ανεπιθύμητο διαζύγιο, μια απόλυση, ή ο φόβος για μια ασθένεια ενδέχεται να προκαλέσουν παροδική αϋπνία.

 Άλλαξε κάτι στη ζωή μας

Αν πρόσφατα αλλάξαμε συνήθειες και χρειάζεται για κάποιο χρονικό διάστημα να ξενυχτάμε είτε γιατί πρέπει να δουλεύουμε βράδυ, είτε γιατί ήρθε ένα μωρό στην οικογένεια, είτε γιατί διασκεδάζουμε, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο οι αϋπνίες μπορεί να είναι αναμενόμενες. Τέτοιες αλλαγές αποσυντονίζουν το βιολογικό μας ρολόι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν με κυλιόμενες βάρδιες, μια πρωί δηλαδή μια βράδυ, έχουν προβλήματα στον ύπνο τους.

 Ήπιαμε πολύ

Τον ύπνο μας ωστόσο μπορεί να διαταράξει και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Κάποιοι θεωρούν ότι το αλκοόλ δεν επηρεάζει τον ύπνο και κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι τον διευκολύνει. Στην πραγματικότητα το αλκοόλ αρχικά δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης και υπνηλίας, αλλά στη συνέχεια, όταν το παρακάνουμε με το ποτό τότε αυτό προκαλεί διέγερση με αποτέλεσμα να ξυπνάμε στη μέση της νύχτας και να μην μπορούμε να κοιμηθούμε.

Κοιμηθήκαμε με τις οθόνες ανοιχτές

Το τεχνητό φως, επηρεάζει τους κιρκαρδικούς ρυθμούς πολύ έντονα. Η ανοιχτή τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα και γενικά οι οθόνες  που εκπέμπουν τεχνητό φως, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα του ύπνου. Το τεχνητό φως αναστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που συνδέεται με τον ύπνο, ενεργοποιώντας παράλληλα τους νευρώνες που κρατούν τον οργανισμό σε εγρήγορση. Οι ειδικοί συνιστούν να κλείνουμε όλες τις τεχνολογικές συσκευές τουλάχιστον 60-90΄ πριν πέσουμε στο κρεβάτι, αν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

Ιδέες για όνειρα γλυκά!

 Κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο θα μας ξεκουράσει και θα μας χαλαρώσει. Λίγες σταγόνες μάλιστα αιθέριο έλαιο χαμομηλιού στο σφουγγάρι μας  θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τον ύπνο μας.

Πίνουμε ένα χαλαρωτικό ρόφηµα

Αν νιώθουμε νευρικότητα και άγχος, μπορούμε να φτιάξουμε ένα χαλαρωτικό ρόφημα, όπως ζεστό γάλα με μέλι, τσάι από πασιφλόρα ή τίλιο, που έχουν ηρεμιστική δράση.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024