Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «Μίτος» της κάλπης

Ο «Μίτος» της κάλπης

Το πλάνο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πρόδηλο ότι θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό και καύσιμη ύλη για το κυβερνητικό όχημα

Τα κρούσματα πληθαίνουν. Από την απομάκρυνση Λιβανού και την αφαίρεση της κομματικής ταυτότητας από τον Δούκα έως τη διαγραφή Κύρτσου, οι παρενέργειες είναι δεδομένες. Μπορεί να μην έχουν σημάνει συναγερμό, αλλά προβληματίζουν. Και κυρίως φορτώνουν βάρος πάνω στο φορτίο της διακυβέρνησης. Επιτελάρχες στο Μαξίμου δεν αποσυνδέουν τα κρούσματα και με το οιονεί προεκλογικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, ενώ αντιλαμβάνονται ότι ακόμη κι αν μπορούν να αποδοθούν σε μια συγκυριακή κατάσταση, θολώνουν τη γενικότερη εικόνα. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο, είναι και μια ευκαιρία να καταστήσει σαφές με ποιους θα συνεχίσει την πορεία του και ποιους θα αφήσει στην άκρη του δρόμου.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για ασυνήθιστη κατάσταση. Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στο γύρισμα της εκλογικής κλεψύδρας έρχονται αντιμέτωπες με «παρατράγουδα». Αλλά στη νέα αξιολόγηση, που θα οδηγήσει σε μια κυβερνητική ομάδα με σαφή εκλογικό προσανατολισμό, οι περισσότεροι θα διπλοζυγιστούν – ως προς τα αποτελέσματα και τις αντοχές. Ουδείς αποκλείει και εσωκομματικές τριβές σε αυτόν τον αγώνα, καθώς είναι κατανοητό ότι κάποιοι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση. Κάπως σαν τα σπρωξίματα των δρομέων στον Μαραθώνιο. Το βασικότερο, ωστόσο, είναι το στίγμα που θα εκπέμπει η βασική εκλογική ομάδα, κυρίως εάν προσεγγίζει με την ίδια ευκολία τόσο το συντηρητικό όσο και το κεντρώο ακροατήριο. Τους προσεχείς μήνες δεν υπάρχει πολυτέλεια για διαρροές.

Δεν πρόκειται για διλήμματα που καταγράφονται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενδεχομένως γιατί ο Κυριάκος Πιερρακάκης γνωρίζει εκ των έσω ότι θα κληθεί να αναδείξει και προεκλογικά τη νέα εικόνα στην οποία επενδύει ο Μητσοτάκης. Ή επειδή η δική του προετοιμασία για την Α΄ Αθήνας έχει οδηγήσει σε άρση εμποδίων. Η νέα είσοδος Πιερρακάκη στην εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας βρήκε κοινό, όπως προκύπτει δημοσκοπικά, πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Στη βάση αυτή και σε αντίθεση με άλλους, ο Πιερρακάκης έχει την πολυτέλεια να επιταχύνει με την ατζέντα του υπουργείου και να αφήσει σε δεύτερο πλάνο τη σταυροθηρία.

Το πλάνο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πρόδηλο ότι θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό και καύσιμη ύλη για το κυβερνητικό όχημα. Αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία και θα αναδειχθεί και κατά τον προεκλογικό σχεδιασμό ότι η Ψηφιακή Ελλάδα ήταν ένας κεντρικός στόχος που ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι επιτεύχθηκε. Τον Μάρτιο του 2020 στο gov.gr είχαν ενταχθεί 501 υπηρεσίες, σήμερα έχουν ανέλθει στις 1.337. Ακόμη περισσότερο, το 2018 καταγράφηκαν 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο. Το 2021 έφτασαν στα 567 εκατομμύρια. Η εκτόξευση των αριθμών δεν αποτελεί ένα στατιστικό στοιχείο, αφήνει αποτύπωμα και διαμορφώνει μια νέα σχέση της κοινωνίας με το κράτος. Στην πραγματικότητα, αυτή η αλλαγή γλίτωσε κάθε πολίτη από 60 ουρές τον χρόνο.

Με την Ψηφιακή Ελλάδα ως υπερόπλο η κυβέρνηση θα φτάσει στις κάλπες, όποτε έρθει η ώρα τους. Αλλά το Μαξίμου και το υπουργείο του Πιερρακάκη στοχεύουν να μπουν και άλλα βέλη σε αυτή τη φαρέτρα. Μετά την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό, που αναμένεται να έχουν βρει τη δική τους εφαρμογή έως το καλοκαίρι, το μεγάλο στοίχημα ακούει στον κωδικό «Μίτος» και θα μπορούσε να βάλει οριστικό τέλος σε ένα γραφειοκρατικό μοντέλο δεκαετιών. Σχετικές ανακοινώσεις σχεδιάζεται να γίνουν πριν από το Πάσχα και το πρόγραμμα να «τρέξει» στην πλατφόρμα πριν από το τέλος της χρονιάς, καταγράφοντας για πρώτη φορά το σύνολο των διαδικασιών του ελληνικού Δημοσίου. Ο καθένας θα γνωρίζει εκ των προτέρων τι απαιτείται για οτιδήποτε σε σχέση με το Δημόσιο, ψηφιακά ή εγγράφως – και η κωδικοποιημένη διαδικασία θα δεσμεύει κάθε δημόσιο υπάλληλο. Οι χρόνοι θα είναι πλέον για όλα και όλους διαφορετικοί – μετά μπορεί να οριστικοποιηθεί και ο χρόνος των εκλογών.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024