Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης στην Telegraph - Διαμορφώνεται δυναμική για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα

Μητσοτάκης στην Telegraph – Διαμορφώνεται δυναμική για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα

«Η συμφωνία που συνήφθη με το ιταλικό μουσείο θα μπορούσε να αποτελέσει προσχέδιο για μία συμφωνία με τη Βρετανία», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για νέα δυναμική που διαμορφώνεται ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, με αφορμή τον επαναπατρισμό ενός σημαντικού θραύσματος από μουσείο της Σικελίας στο Μουσείο της Ακρόπολης, τόνισε ότι: «Η Ελλάδα συνθέτει το παζλ και η συμφωνία που συνήφθη με το ιταλικό μουσείο θα μπορούσε να αποτελέσει προσχέδιο για μία συμφωνία με τη Βρετανία», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης θραύσμα του Παρθενώνα από μουσείο της Ιταλίας

Επιστρέφει στην Ελλάδα το «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης για διάστημα οκτώ ετών.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της επιστροφής δεν έγκειται στην μακροχρόνια κατάθεση (‘deposito’) του θραύσματος στο μνημείο που ανήκει, τον Παρθενώνα, και στο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά στην προοπτική που έχει ξεκινήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας προς το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε αυτό να παραμείνει σε μόνιμη βάση (‘sine die’) στο Μουσείο Ακρόπολης.

Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων Θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.

Η θέση στην οποία προσαρμόζεται το θραύσμα

«Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα»

«Στο πλαίσιο αυτό το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ιδιαίτερη χαρά ξεκινά την συνεργασία του με το Μουσείο «A. Salinas», όχι μόνον για την έκθεση σημαντικών αρχαιοτήτων από το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και για γενικότερες δράσεις και πρωτοβουλίες. Με την χειρονομία της αυτή η Κυβέρνηση της Σικελίας υποδεικνύει τον δρόμο για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στην πόλη που τα δημιούργησε», είχε πει μερικές ημέρες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μεδώνη.

Τη Δευτέρα τοποθετείται το «θραύσμα Fagan» στη ζωφόρο του Παρθενώνα

Το ρεπορτάζ της «Telegraph» σημειώνει ότι το θραύσμα του Παρθενώνα από το Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο νέο του σπίτι, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και θα λάβει τη θέση του στη ζωφόρο του Παρθενώνα, η οποία γίνεται όλο και πιο πλήρης με κάθε τμήμα που επιστρέφεται.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024