Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία - Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει και υποχρεώσεις - Πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Γαλλία – Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει και υποχρεώσεις – Πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Πηγή της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και στη συνεργασία Γαλλίας – Ελλάδας, η οποία έχει «ανοίξει» και για άλλες χώρες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία αποτελεί μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ως εκ τούτου έχει υποχρεώσεις σε σχέση με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου

Αυτό ανέφερε ανώτερη γαλλική κυβερνητική πηγή, κληθείσα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) να σχολιάσει το πού εντάσσεται η χώρα στη συζήτηση για τον εντοπισμό των απειλών για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Στρατηγικής Πυξίδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ίδια πηγή, η οποία μιλούσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γαλλία, επισήμανε ότι το κατά πόσο μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί απειλή είναι υποκειμενική, και παρέπεμψε στο προσχέδιο του κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας, το οποίο αναλύει τη γεωπολιτική εικόνα.

Ειδικότερα για την Τουρκία, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση σύμμαχο της Γαλλίας και των πλείστων κρατών μελών της ΕΕ. Ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ωστόσο, η χώρα οφείλει να μην παραβιάζει συγκεκριμένες αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Απαντώντας σε ερώτημα αν πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υβριδικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, και οι οποίες αφορούν την εσωτερική κατάσταση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και σειρά άλλων θεμάτων, η ίδια πηγή σημείωσε πως η Τουρκία πράγματι έχει υβριδική παρουσία.

Η συνεργασία Γαλλίας – Ελλάδας

Απαντώντας σε ξεχωριστή ερώτηση για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και το γενικότερο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε στη συνεργασία Γαλλίας – Ελλάδας, η οποία έχει «ανοίξει» και για άλλες χώρες.

Ο σκοπός και το μήνυμα αυτών των συνεργασιών, πρόσθεσε, είναι πως και ο θαλάσσιος χώρος πρέπει να κυβερνάται από το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ελεύθερης διέλευσης σε διεθνή ύδατα καθώς η θάλασσα δεν αποτελεί ιδιοκτησία ενός κράτους.

Πηγή: philenews.com

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024