Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτοχρονιά - Έτσι γιορτάζεται η πρώτη μέρα του έτους σε διάφορα μέρη του κόσμου

Πρωτοχρονιά – Έτσι γιορτάζεται η πρώτη μέρα του έτους σε διάφορα μέρη του κόσμου

Από την Βραζιλία και την Κολομβία ως τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία. Ο κάθε λαός υποδέχεται με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο το νέο έτος.

Το 2022 βρίσκεται προ των πυλών. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, με τις εκδηλώσεις και τις ευχές για υγεία και τύχη να συνθέτουν το σκηνικό της υποδοχής του.

Αν και η έλευση της νέας χρονιάς θα γίνει στην σκιά της πανδημίας του κοροναϊού, ο πλανήτης ανυπομονεί να γυρίσει σελίδα και ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Πώς λοιπόν, εορτάζεται η Πρωτοχρονιά από τους λαούς;

Στην Ελλάδα κόβουμε τη βασιλόπιτα, σπάμε το ρόδι και μπαίνουμε με το δεξί στο σπίτι. Τι συμβαίνει όμως σε άλλες χώρες;

Ισπανία

Στην Ισπανία, το πιο περιζήτητο φρούτο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι το σταφύλι, αφού το έθιμο θέλει τους Ισπανούς να τρώνε δώδεκα ρώγες -αντίστοιχες με το κάθε ένα από τα χτυπήματα του ρολογιού- όταν θα σημάνει μεσάνυχτα.

Μάλιστα, όσοι δεν προλάβουν να φάνε τον σωστό αριθμό κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κακοτυχία το νέο έτος γι’ αυτό και κάποιοι κάνουν… εξάσκηση ώστε να είναι «ετοιμοπόλεμοι» την κατάλληλη ώρα.

Τσεχία

Στην Τσεχία προτιμούν τα φρούτα εποχής και γι’ αυτόν τον λόγο αναζητούν την τύχη τους σ’ ένα μήλο. Το κόβουν στη μέση κι αν το σχήμα στο εσωτερικό του προσομοιάζει σε σταυρό είναι προμήνυμα για μπελάδες στο νέο έτος, αν πάλι θυμίζει αστέρι μπορούν να είναι αισιόδοξοι ότι θα βρουν τη χαρά.

Κολομβία

Στην Κολομβία οι γυναίκες φορούν κίτρινα εσώρουχα την παραμονή, τα οποία συμβολίζουν χρυσό. Ακόμη, για να εξασφαλίσουν ότι τη χρονιά που μπαίνει θα κάνουν ταξίδια, παίρνουν την άδεια βαλίτσα τους και τρέχουν γύρω από το τετράγωνο όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Ισημερινός

Στον Ισημερινό φτιάχνουν κούκλες που μοιάζουν με σκιάχτρα και τις καίνε για να δείξουν ότι αποχωρίζονται τον παλιό χρόνο και τις κακές στιγμές και καλωσορίζουν τον καινούργιο.

Επίσης, οι άντρες ντύνονται ως… χήρες της κούκλας που καίγεται και βγαίνουν στο δρόμο να ζητιανέψουν χρήματα προκειμένου να σώσουν τον άντρα τους που καίγεται.

Αργεντινή

Στην Αργεντινή οι γυναίκες φορούν έντονα ροζ εσώρουχα για να κερδίσουν στον έρωτα τη χρονιά που μπαίνει. Ακόμη, όταν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα και αλλάξει ο χρόνος κάνουν ένα βήμα με το δεξί τους πόδι για να πάνε όλα καλά τους επόμενους μήνες.

Βραζιλία

Στη χώρα του καφέ συνηθίζουν να φορούν άσπρα ρούχα όταν μπαίνει ο χρόνος, προκειμένου να διώξουν το «κακό». Ακόμη, πηδούν 7 κύματα -ένα για κάθε ημέρα της εβδομάδας- για καλή τύχη.

Δανία

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Δανοί σπάνε παλιά ή αχρησιμοποίητα πιάτα στο κατώφλι του δικού τους σπιτιού ή φίλων τους, για καλοτυχία. Μάλιστα, λέγεται ότι όσο περισσότερα σπασμένα πιάτα βρει κάποιος έξω από την πόρτα του την Πρωτοχρονιά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η τύχη του. Όσοι δε από τους Δανούς δεν …σπάνε πιάτα, ανεβαίνουν σε καρέκλες τα μεσάνυχτα και πηδούν απ’ αυτές καθώς πιστεύουν ότι το άλμα στον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του νέου έτους, θα εξαφανίσει την κακοτυχία και θα φέρει τύχη.

Ιταλία

Στον νότο της Ιταλίας, ξορκίζουν το κακό του έτους που φεύγει πετώντας από τα παράθυρα παλιά κατσαρολικά, ρούχα ή άλλα ανεπιθύμητα αντικείμενα.

Σκωτία

Η παράδοση θέλει τους Σκωτσέζους να δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο ποιος θα περάσει το κατώφλι τους πρώτος μετά την αλλαγή του έτους και πιστεύουν πως ένα άτομο μελαχρινό, με δώρα και ουίσκι είναι οιωνός καλής τύχης. Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται αυτή η προτίμησή τους να συνδέεται με την εποχή των Βίκινγκ, όταν οι ξανθοί ξένοι το μόνο δώρο που τους πήγαιναν ήταν προβλήματα.

Φιλιππίνες

Στη Μανίλα μαζεύονται οι ντόπιοι και χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια, προκειμένου να… διώξουν τα κακά πνεύματα. Επίσης, ανοίγουν όλα τα φώτα του σπιτιού και λίγο πριν μπει ο χρόνος ανοίγουν όλες τις πόρτες, τα ντουλάπια και τα παράθυρα, για να τα κλείσουν μετά τα μεσάνυχτα.

Εσθονία

Στην Εσθονία εθιμοτυπικά, τρώνε 7 φορές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς το κάθε γεύμα χαρίζει έξτρα δύναμη για τη νέα χρονιά.

Ελ Σαλβαδόρ

Εκεί σπάνε ένα αβγό ένα λεπτό πριν την αλλαγή του χρόνου, το βάζουν σε ένα γυάλινο ποτήρι και το αφήνουν. Ανάλογα με το σχήμα που θα πάρει ο κρόκος, το ερμηνεύουν ως ταξίδια, σπίτια, έρωτες κ.ο.κ.

Ρωσία

Οι Ρώσοι γράφουν τις ευχές τους σε ένα κομμάτι χαρτί, το καίνε και πετούν τις στάχτες σε ένα ποτήρι σαμπάνιας, το οποίο πρέπει να πιούν πριν τις 12:01.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024