Μπορεί όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας το ενδιαφέρον να στράφηκε αλλού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, όμως, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο δόθηκε πραγματική μάχη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Καθημερινή μάχη προκειμένου να μην υπάρξει μαζική διασπορά του κορωνοϊού και θρηνήσουμε δεκάδες θύματα.

Μιλώ για τα 34 Καταστήματα Κράτησης σε όλη τη χώρα, στα οποία διαβιούν περισσότεροι από 11 χιλιάδες κρατούμενοι και εργάζονται περισσότεροι από 4,5 χιλιάδες υπάλληλοι. Κλειστές δομές, κρατούμενοι που έρχονταν συχνά σε επαφή με τον έξω κόσμο, μέσω των επισκεπτηρίων και των αδειών. Αλλά και εργαζόμενοι οι οποίοι λόγω της φύσης της δουλειάς τους έκαναν τις βάρδιές τους στις φυλακές και στη συνέχεια πήγαιναν σπίτι τους.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικά οι άνθρωποι της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, έκαναν τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει μαζική μόλυνση μέσα στα Καταστήματα. Από την πρώτη στιγμή προμηθευτήκαμε το απαραίτητο υγειονομικό υλικό προκειμένου να μοιραστεί στους κρατούμενους. Αντισηπτικά παντού, μάσκες και γάντια για όλους. Δημιουργήσαμε χώρους καραντίνας εντός των Καταστημάτων Κράτησης για όσους κρατούμενους εμφάνιζαν συμπτώματα.

Ενισχύσαμε το υγειονομικό προσωπικό και προχωρήσαμε σε μέτρα περιορισμού της διασποράς. Οπου κρίθηκε απαραίτητο σταμάτησαν οι επισκέψεις συγγενών αλλά και οι άδειες κρατουμένων. Προκειμένου να δώσουμε στους κρατούμενους την ευκαιρία της επικοινωνίας με τους δικούς τους ανθρώπους, καθιερώσαμε σε χρόνο ρεκόρ το «ηλεκτρονικό επισκεπτήριο». Φτιάξαμε ειδικούς χώρους εξοπλισμένους με ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου οι κρατούμενοι μπορούν να μιλήσουν με τους συγγενείς και φίλους τους. Ξεκινήσαμε το ταχύτερο τους διαγνωστικούς ελέγχους. Μέσα σε λίγους μήνες διεξαγάγαμε περισσότερα από 120 χιλιάδες τεστ σε κρατούμενους και εργαζόμενους.

Mε την έλευση των εμβολίων φτιάξαμε γραμμές εμβολιασμού μέσα στις φυλακές, προχωρήσαμε στην άμεση χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ στους 8.500 κρατούμενους που δεν είχαν. Πλέον, περισσότεροι από 6.200 κρατούμενοι και πάνω από 2.200 εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Και συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Είμαστε περήφανοι που κρατήσαμε όρθιες τις φυλακές και προστατέψαμε όσο το δυνατόν περισσότερους κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Και θα συνεχίσουμε, αδιαφορώντας για τις επικρίσεις κάποιων που ήθελαν και συνεχίζουν να θέλουν τις φυλακές ως προνομιούχο «ξέφραγο» αμπέλι.

Η Σοφία Νικολάου είναι γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr