Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολωνία - Η προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης

Πολωνία – Η προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης

Ο Μοραβιέτσκι ανήρτησε αυτό το βίντεο λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες συνορεύουν επίσης με τη Λευκορωσία, ενώ εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, την «μεγαλύτερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης» μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο εξαπέλυσε υβριδικό πόλεμο κατά της ΕΕ. Είναι (η) μεγαλύτερη απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης εδώ και 30 χρόνια. Η Πολωνία δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό και θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα σύνορα της ΕΕ» σημείωσε ο Μοραβιέτσκι σε μήνυμά του στο Twitter.

«Σήμερα, ο στόχος είναι η Πολωνία όμως αύριο θα είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Ισπανία» συνεχίζει ο πολωνός πρωθυπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο οποίο καταγγέλλει επίσης «τη στήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν», του ρώσου προέδρου, στον Λουκασένκο.

Ο Μοραβιέτσκι ανήρτησε αυτό το βίντεο λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες συνορεύουν επίσης με τη Λευκορωσία, ενώ εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η ρητορική της Βαρσοβίας έχει ως στόχο να στρέψει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις της, για τις οποίες η ΕΕ την κατηγορεί ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. «Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα στα σύνορα είναι σοβαρό και απαιτεί την αλληλεγγύη της δυτικής Ευρώπης» αλλά, όσον αφορά τη σημασία της κρίσης «απέχει πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία», υποστήριξε ο πολιτικός αναλυτής του ινστιτούτου προβληματισμού Globsec, Μαρσίν Ζαμπορόφσκι.

Η Δύση κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι προκαλεί μια τεχνητή κρίση μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και προωθώντας τους στα σύνορα της με την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από την ΕΕ. Η Λευκορωσία από την πλευρά της απορρίπτει την κατηγορία και καταγγέλλει ταυτόχρονα την ΕΕ ότι δεν δέχεται τους μετανάστες.

Ο Λουκασένκο είπε την Παρασκευή στο BBC ότι είναι «απολύτως πιθανό» οι Λευκορώσοι στρατιώτες να βοήθησαν κάποιους να περάσουν στο έδαφος της ΕΕ αλλά αρνήθηκε ότι το καθεστώς του ενορχήστρωσε αυτήν την επιχείρηση. «Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιά. Οι στρατιώτες μας ξέρουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία … Ίσως κάποιος να τους βοήθησε. Αλλά δεν τους προσκάλεσα εδώ» είπε.

Σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα. Νωρίτερα σήμερα στο Μπαχονίκι, ένα μεθοριακό χωριό, ενταφιάστηκε, παρουσία του αδελφού του, ένας Υεμενίτης που πέθανε από το κρύο στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024