Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό – Η Λευκορωσία «αδειάζει» τα σύνορα – Το Ιράκ έστειλε πτήση επαναπατρισμού πολιτών του

Προσφυγικό – Η Λευκορωσία «αδειάζει» τα σύνορα – Το Ιράκ έστειλε πτήση επαναπατρισμού πολιτών του

Αρκετοί είναι εκείνοι που διατηρούν ζωντανή την ελπίδα ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που προτιμούν να παραμείνουν στη Λευκορωσία, παρά να επιστρέψουν στην απελπισία που άφησαν πίσω τους

Σε σταθερούς ρυθμούς, τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας αδειάζουν από τις παραπήγματα των αιτούντων άσυλο, από την κυβέρνηση Λουκασένκο. Την ίδια στιγμή, το Ιράκ ανακοινώνει ότι εντός της ημέρας πτήση επαναπατρισμού αναμένεται να μεταφέρει πίσω στη χώρα τους τουλάχιστον 430 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα παγωμένα δάση, εν μέσω της κόντρας του αμφισβητούμενου λευκορώσου προέδρου με την ΕΕ.

Η «ζούγκλα» μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας αδειάζει, σε μια κίνηση που αναμένεται να ανακουφίσει προσωρινά τους ανθρώπους που υπέφεραν από το κρύο, την ασιτία και την έλλειψη νερού. Όμως οι αρχές της Λευκορωσίας δεν έχουν αποκαλύψει το παραμικρό για το πού σκοπεύουν να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν μέχρι τη χώρα με όνειρο την οικοδόμηση μιας πιο σταθερής ζωής στη Δύση.

Αλλάζει στάση η κυβέρνηση Λουκασένκο

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, περισσότεροι από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέρασαν τη χθεσινή νύχτα σε ελαφρώς καλύτερες συνθήκες, αφού αντί για τη λάσπη και τη βρωμιά, βρήκαν καταφύγιο σε μια αποθήκη, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης Λουκασένκο.

Την Πέμπτη το πρωί, πολλοί ακόμη τους ακολούθησαν στο πρόχειρο καταφύγιο, ενώ οι λευκορωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει τον χώρο τους μοίρασαν βαριές κουβέρτες.

Ο 35χρονος Μασούντ Μαχντί, πέρασε 11 ολόκληρες ημέρες στο δάσος μαζί με την έγκυο γυναίκα του και τη μικρή τους κόρη. «Ζούμε χειρότερα κι από τα σκυλιά», λέει στους Times, προσθέτοντας ότι οι βροχερές και παγωμένες συνθήκες της προηγούμενης νύχτας ήταν αφόρητες.

Ακόμη κι έτσι, δεν θέλει να επιστρέψει στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Στόχος του ήταν να φτάσει στη Γερμανία.

Στόχος το άδειασμα της περιοχής

Ο Γιούρι Καράγιεφ, απεσταλμένος της λευκορωσικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα τον έλεγχο των συνόρων στην περιοχή του Γκρόντνο, δήλωσε την Πέμπτη ότι στόχος ήταν το πλήρες άδειασμα της περιοχής μέχρι το τέλος της ημέρας.

Καθώς μιλούσε, σταθερές ροές ανθρώπων, συνοδεία βαριά οπλισμένων λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας με καλυμμένα χαρακτηριστικά, προχωρούσαν προς την προαναφερθείσα αποθήκη.

Παρά τη μείωση των πτήσεων από τη Μέση Ανατολή προς τη Λευκορωσία και παρά το ότι οι μετακινήσεις ανθρώπων προς τα σύνορα φαίνονται να έχουν σταματήσει, χιλιάδες άτομα που ήδη βρίσκονται στη χώρα δεν ξέρουν τι τους περιμένει.

Πτήση επαναπατρισμού στο Ιράκ

Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι 430 Ιρακινοί είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους με πτήση επαναπατρισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη. Όμως δεν πρόκειται παρά για ένα ψήγμα των χιλιάδων μεταναστών εντός της Λευκορωσίας και τίποτα δεν δείχνει ότι η πλειοψηφία τους επιθυμεί να επιστρέψει.

Πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ορισμένοι δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να μείνουν στη Λευκορωσία – πράγμα που οι Times θεωρούν ότι αποτελεί μια αναπάντεχη πρόκληση για τον λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η αλλαγή της λευκορωσικής πολιτικής, με την προσφορά καταφυγίου, νερού και τροφίμων, αποτελεί μια προσπάθεια της χώρας να δείξει ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα.

Στην «υβριδική απειλή» επιμένουν οι G7

Όμως οι G7 καταδίκασαν την Πέμπτη με ανακοίνωσή τους τις κινήσεις του Λουκασένκο, κατηγορώντας τον ότι «ενορχήστρωσε τη μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας».

«Είμαστε ενωμένοι στην αλληλεγγύη μας προς την Πολωνία, αλλά και τη Λιθουανία και τη Λετονία, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αυτής της προκλητικής χρήσης της παράτυπης μετανάστευσης ως υβριδική επίθεση», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια 700.000€ για τους εγκλωβισμένους στα σύνορα.

Παραμένει σε επιφυλακή η Πολωνία

Πολωνοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι η απειλή προς τα σύνορα της χώρας τους, αλλά και της ΕΕ παραμένει υψηλή. Η Πολωνία έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και έχει χρησιμοποιήσει κανόνια νερού εις βάρος των ανθρώπων που επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Το πολωνικό υπουργείο άμυνας κατηγόρησε τις λευκορωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι καθοδηγεί μικρές ομάδες μεταναστών στα πιο ευάλωτα τμήματα των συνόρων. Η πρόσβαση στην περιοχή έχει αποκλειστεί για τους δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα η διασταύρωση των αλληλοκατηγοριών να είναι αδύνατη.

Οι πολωνικές αρχές δημοσιοποίησαν βίντεο που, κατά τους ισχυρισμούς τους, απεικονίζουν λευκορωσικές δυνάμεις να καθοδηγούν τους μετανάστες στα σύνορα.

Την Πέμπτη, το υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι περίπου 100 μετανάστες συνελήφθησαν καθώς επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας.

Τη στιγμή που η πολωνική κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει νομοθεσία που θα μπορούσε να παρατείνει το πιο οξυμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ο πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε στη Bild ότι «όταν υπερασπιζόμαστε τα πολωνικά σύνορα, υπερασπιζόμαστε ολόκληρη την Ευρώπη».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024