Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν - Σε Ουκρανία και Λευκορωσία η Δύση παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας

Πούτιν – Σε Ουκρανία και Λευκορωσία η Δύση παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας

Ανοιχτός σε διάλογο με τις ΗΠΑ δηλώνει ωστόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ μιλώντας σε Ρώσους διπλωμάτες τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες χωρών της Δύσης να μπουν σφήνα στις σχέσεις Ρωσίας και Κίνας, Μόσχα και Πεκίνο θα συνεχίσουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους και να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους στη διεθνή σκηνή

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Δύση δεν λαμβάνει αρκετά σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της και ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει σοβαρές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Σε μια εκτενή ομιλία του σε αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία οδηγούνται σε αδιέξοδο και κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί μια μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία εναντίον του συμμάχου της Μόσχας Μινσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης με την Λευκορωσία.

Δήλωσε μάλιστα ότι «οι δυτικοί εταίροι είναι αυτοί που οξύνουν την κατάσταση (στη νοτιοανατολική Ουκρανία) με το να προμηθεύουν το Κίεβο με σύγχρονα όπλα, να πραγματοποιούν προκλητικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα… αλλά και σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και τις σχέσεις του με τη Ρωσία, είπε ότι το ΝΑΤΟ -με το οποίο η Μόσχα διέκοψε τους δεσμούς της τον περασμένο μήνα- είχε καταστρέψει όλους τους μηχανισμούς διαλόγου, όπως και ότι επιδεικνύει αποδεδειγμένα διαθέσεις αντιπαράθεσης σε σχέση με τη Ρωσία. Παράλληλα είπε πως το ΝΑΤΟ δίνει ήδη σήματα ότι επιθυμεί να συνεργαστεί, αν και πρόσφατα ακόμη η συμμαχία απέλασε Ρώσους διπλωμάτες.

Μιλώντας για τις σχέσεις Ρωσίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές χώρες συρρικνώνονται, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απωθεί τη Ρωσία επιβάλλοντάς της κυρώσεις.

«Μιλώντας για τα ευρωπαϊκές χώρες, αναγκαζόμαστε δυστυχώς να διαπιστώσουμε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας συρρικνώνονται, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ο κύριος εμπορικός και οικονομικός μας εταίρος», είπε ο Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί μαζεύει στρατό ο Πούτιν στα σύνορα με Ουκρανία

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Η Ρωσία καταπατά τις θρησκευτικές ελευθερίες

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν, είπε ότι τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκεί, επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στην περιοχή δεν έχει ηρεμήσει και απαιτεί τη συμμετοχή ρωσικής στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης ως εγγύηση για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας -Κίνας, είπε ότι διάφορες χώρες της Δύσης επιδιώκουν να μπουν σφήνα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αλλά η Μόσχα και το Πεκίνο σε απάντηση αυτών των προσπαθειών θα συνεχίσουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους και να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους στη διεθνή σκηνή.

Μιλώντας για τις σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι είναι «μη ικανοποιητικές», αλλά δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στον διάλογο και ότι η σύνοδος κορυφής που έγινε τον Ιούνιο στη Γενεύη μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Μπάιντεν άνοιξε νέες δυνατότητες για τη βελτίωση των σχέσεων.

«Ναι, σε πολλά διμερή και διεθνή ζητήματα τα συμφέροντα, οι εκτιμήσεις και οι θέσεις μας όντως αποκλίνουν, όπως όλοι γνωρίζουν καλά, μερικές φορές ριζικά», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας : «Ωστόσο, θέλω να πω για άλλη μια φορά ότι είμαστε ανοιχτοί σε επαφές και ανταλλαγές απόψεων, σε εποικοδομητικό διάλογο».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024