Ο παραδοσιακός οικισμός της Μυκόνου, αρχίζει να μοιάζει με εμπορικό κέντρο

Το νησί αλλοιώνεται από τις επιχειρήσεις του

«Απαγορεύεται να ανοίξεις ένα μεγάλο παράθυρο και να το κάνεις σαν βιτρίνα. Αυτό έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις. Όπως επίσης, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μαύρα και γκρίζα χρώματα στον οικισμό της Μυκόνου, παρά μόνο λευκά. Από εκεί και πέρα, το πιο οδυνηρό και συχνό φαινόμενο που βλέπουμε είναι να γκρεμίζουν τις σκάλες μπρόστα από τα μαγαζιά και να τις κάνουν μικρές ή μεγάλες βιτρίνες», εξομολογείται ο κύριος Αλέξανδρος στο Mykonos Post και τον δημοσιογράφο Μαρίνο Βυθούλκα, ο οποίος τονίζει πως το συγκεκριμένο φαινόμενο της αλλοίωσης του παραδοσιακού οικισμού του νησιού ξεκίνησε πριν από περίπου επτά χρόνια.

«Ξεκίνησε, όταν αρκετοί καταστηματάρχες έβαζαν βιντρίνες μπροστά στις προσόψεις των μαγαζιών, κάτι που απαγορεύεται και στην πορεία αυτές οι βιτρίνες έπιαναν ουσιαστικά όλη την πρόσοψη του κτιρίου. Έγιναν τεράστιες, κάτι που θυμίζει Μοναστηράκι και όχι Μύκονο», εξηγεί ο κύριος Αλέξανδρος, ενώ παράλληλα τονίζει πως αρκετοί είναι οι κάτοικοι του νησιού, που αυτά τα χρόνια είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

«Η εικόνα της αλλοίωσης του παραδοσιακού οικισμού, μιλάει από μόνη της»

Σύμφωνα με τον 35χρονο Λευτέρη, ο οποίος ζει στο νησί των ανέμων, δεν είναι μόνο οι Μυκονιάτες που σχολιάζουν αρνητικά αυτό που συμβαίνει με τα καταστήματα στον παραδοσιακό οικισμό, αλλά και οι άνθρωποι που αγαπούν το νησί και το επισκέπτονται πάρα πολλά χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τις αλλαγές και δυσανασχετούν. «Οι λάτρεις της Μυκόνου, όσοι και όσες έρχονται στο νησί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τους πιάνει ένας κόμπος στο στομάχι με τις αλλαγές που βλέπουν. Διότι αυτές οι αλλαγές, δεν βοηθούν στο να διατηρεί η Μύκονος την παραδοσιακή της εικόνα. Βλέπουν τις πινακίδες, τις βιτρίνες και τους τοίχους στους οποίους κρεμάνε ότι μπορείς να φανταστείς και ενοχλούνται», τονίζει.

Σε αυτό το σημείο, προκύπτουν ορισμένες εύλογες απορίες, σχετικά με την επιτροπή αισθητικής του Δήμου Μυκόνου. Πρόκειται για μια επιτροπή που έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες, προκειμένου να προστατευτεί η εικόνα του παραδοσιακού οικισμού της Μυκόνου. Κανόνες που αν δεν τηρηθούν, προβλέπονται κυρώσεις για τους παραβάτες. «Τα πρόστιμα που έχει θεσπίσει ο Δήμος και η Επιτροπή Αισθητικής του Δήμου Μυκόνου, μολονότι τα ανακοινώνουν κάθε χρόνο, δεν είμαι σίγουρος πως εισπράτονται. Από εκεί ξεκινούν όλα. Αν οι παραβάτες πλήρωναν τα πρόστιμα, δεν θα επαναλάβαναν κάθε χρόνο την ίδια παράβαση. Η Επιτροπή Αισθητικής του Δήμου Μυκόνου δεν κάνει τίποτα. Εγώ κρίνω την σημερινή κατάσταση του νησιού μας και όχι το ποιος φταίει. Η εικόνα της αλλοίωσης του παραδοσιακού οικισμού, μιλάει από μόνη της», εξηγεί ο Λευτέρης, ο οποίος γεννήθηκε στη Μύκονο και θέλει το καλύτερο για τον τόπο του.

«Ο παραδοσιακός οικισμός του νησού, μέσα σε λίγα χρόνα θα θυμίζει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο»

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του νησιού, η επιτροπή αισθητικής του δήμου Μυκόνου έχει καιρό να κάνει αισθητή την παρουσία της. «Πρόεδρος της Επιτροπής Αισθητικής του Δήμου Μυκόνου είναι ο Γιώργος Κουσαθανάς με το παρατσούκλι Μάγκας. Βέβαια, αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως με αυτό που του αρέσει να ασχολείται περισσότερο είναι τα άλογά του», λέει ο κύριος Δημήτρης Κουτσούκος, ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα Μυκονιάτης και μας παραχώρησε το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζουμε σήμερα στο Mykonos Post. Εκτός από τον πρόεδρο Γιώργο Κουσαθανά, στην επιτροπή είναι και ο Γιώργος Μπουγιούρης, ο οποίος διατηρεί μαγαζί με κοσμήματα στη Χώρα.

Οι κάτοικοι του νησιού, περιμένουν μια αντίδραση από αυτή την Επιτροπή. Μια αντίδραση για όλα όσα συμβαίνουν στον παραδοσιακό οικισμό του νησιού τους. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία τρια χρόνια, η παρουσία της εν λόγω επιτροπής δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Και οι Μυκονιάτες, θέλουν να μπει ένα στοπ, διότι όπως λένε χαρακτηριστικά «πρέπει να μπει ένα φρένο, διαφορετικά ο παραδοσιακός οικισμός του νησιού, μέσα σε λίγα χρόνα θα θυμίζει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr