Οι πληθωριστικές ανησυχίες ευνοούν τις τοποθετήσεις στο επενδυτικό αυτό καταφύγιο – Κέρδη και στα άλλα πολύτιμα μέταλλα

Πάνω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή οι τιμές του χρυσού, καθώς το ασθενέστερο δολάριο και οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού ενίσχυσαν τη ζήτηση για το ασφαλές αυτό επενδυτικό εβδομάδα.

Ο χρυσός σημείωσε άλμα 1,4% στα 1.807,57 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ από την αρχή της εβδομάδας οι τιμές έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 2%.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού για παράδοση Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 1,6% στα 1.810,20 δολάρια.

Αντιστάθμισμα στον υψηλό πληθωρισμό

«Ο πληθωρισμός είναι το μόνο πράγμα για το οποίο όλοι μιλούν σήμερα», δήλωσε στο Reuters ο Daniel Pavilonis, ανώτερος στρατηγικός αγοραστής της RJO Futures.

«Η αντίληψη είναι ότι η Federal Reserve δεν έχει ανταποκριθεί εγκαίρως και η αγορά μετάλλων το εξετάζει αυτό, καθώς η Fed δεν πρόκειται να κάνει αρκετά για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό… εκεί θα βρει ο χρυσός την αξία του», πρόσθεσε.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν τον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του υψηλότερου πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε ότι αναμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχιστεί το 2022 και η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Το ασήμι κέρδισε 2,3% στα 24,70 δολάρια ανά ουγγιά, φτάνοντας νωρίτερα σε υψηλό ενάμισι μήνα.

Η πλατίνα σκαρφάλωσε 1,9% στα 1.068,58 δολάρια, οδεύοντας για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο.

«Το 2022, αναμένουμε ότι η πλατίνα θα αναδυθεί από την τρέχουσα ευθραυστότητά της, λόγω της έλλειψης chip, σε ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον τιμών χάρη στη βελτίωση της ζήτησης», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της UBS.

Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.025,18 δολάρια ανά ουγγιά.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr