Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαφάνεια

Διαφάνεια

«Για να εκπληρώσουν καλύτερα τις προσδοκίες των Παριζιάνικα, οι αστυνομικοί θα πρέπει να είναι σαν κι αυτούς», δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, ανακοινώνοντας και τη συγκρότηση μιας «επιτροπής ηθικής» που θα εξασφαλίζει ότι οι αστυνομικοί δεν θα καταχρώνται τις εξουσίες τους.

Προχθές το Παρίσι έζησε μια μικρή επανάσταση. Για πρώτη φορά μετά το 1800, οπότε ανέλαβε την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας αποκλειστικά το κράτος, βγήκε στον δρόμο η Police Municipale (Δημοτική Αστυνομία). Τα 154 μέλη της επελέγησαν ώστε να εκπροσωπούνται σχετικά ισότιμα τα δύο φύλα (το 40% είναι γυναίκες). Το αντικείμενό τους θα είναι η αντιμετώπιση των incivilités, δηλαδή κλασικών τροχαίων παραβάσεων, αλλά και ρύπανσης του περιβάλλοντος. Θα κυκλοφορούν πεζή ή με ποδήλατο. Θα φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, θα έχουν κλομπ και θα είναι εφοδιασμένοι με κάμερες σώματος. Αλλά δεν θα φέρουν όπλα.

«Για να εκπληρώσουν καλύτερα τις προσδοκίες των Παριζιάνικα, οι αστυνομικοί θα πρέπει να είναι σαν κι αυτούς», δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, ανακοινώνοντας και τη συγκρότηση μιας «επιτροπής ηθικής» που θα εξασφαλίζει ότι οι αστυνομικοί δεν θα καταχρώνται τις εξουσίες τους.

Κάπως έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις δυνάμεις ασφαλείας. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί τους έλληνες υπουργούς Προστασίας του Πολίτη. Στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας με πολιτικά, που στο όνομα της αντιμετώπισης πραγματικών ή υποθετικών κινδύνων μπορούν να ελέγξουν όποιον θέλουν, με όσο ιταμό ύφος θέλουν και όσο βίαιο τρόπο θέλουν: ένας φίλος έλεγε τις προάλλες ότι τον σταμάτησαν στο Μοναστηράκι και του έσκισαν το σακίδιο, ψάχνοντας προφανώς ναρκωτικά. Υποχρεούνται φυσικά να δείξουν ταυτότητα – αλλά οι πιτσιρικάδες είναι συνήθως αρκετά ψαρωμένοι για να ζητήσουν κάτι τέτοιο.

Ο συνάδελφος Προκόπης Δούκας περιέγραψε χθες στον τοίχο του μια κωμικοτραγική σκηνή στη Μιχαλακοπούλου, όπου ένα αυτοκίνητο με σβηστό φάρο και δύο κοστουμάτους αστυνομικούς πήγε κι έπεσε πάνω σε ένα λεωφορείο και στη συνέχεια τον καταδίωκε μέχρι την ΕΡΤ ζητώντας του τα ρέστα επειδή, λέει, τους έκλεισε. Ο Δούκας έχει το πλεονέκτημα ότι είναι αναγνωρίσιμος, κάποιος άλλος στη θέση του όμως είναι από χέρι χαμένος απέναντι στους καουμπόηδες της ασφάλτου.

Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται βέβαια σ’ αυτούς. Η προφυλάκιση για επτά μήνες του «Ινδιάνου» με την, ψευδή όπως αποδείχθηκε, κατηγορία για επίθεση κατά του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη αντιμετωπίστηκε περίπου ως παράπλευρη απώλεια του αγώνα κατά του χουλιγκανισμού. Η δίκη για την υπόθεση Ινδαρέ αναβάλλεται διαρκώς, με τον σκηνοθέτη να καταγγέλλει ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας. Η επιτροπή Αλιβιζάτου τερμάτισε άδοξα το έργο της και κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν οι προτάσεις της. Οπως κανείς δεν ξέρει τι έχει γίνει με τις κάμερες στους αστυνομικούς. Αλλά ο Τάκης Θεοδωρικάκος μάλλον δεν θέλει να έχει την τύχη του προκατόχου του, που απομακρύνθηκε επειδή «δεχόταν κριτική από δεξιά και αριστερά».

Σήμερα ξεκινά η δίκη για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, στο οποίο κατηγορούνται ότι έλαβαν μέρος δύο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί. Εδώ, τουλάχιστον, η κοινή γνώμη περιμένει απόλυτη διαφάνεια.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024