Το πιροσκί έχει καταγωγή από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Αποτελεί το πιο δημοφιλές τους street food και αποτελείται από ζύμη και γέμιση. Είναι κυρίως αλμυρό με λουκάνικο, κιμά, τυριά, πατάτα, μανιτάρια, αλλά υπάρχει και σε γλυκιά εκδοχή.

Η ζύμη του μπορεί να τηγανιστεί (αυτό είναι πιροσκί!) ή να μπει στον φούρνο (not for me).

Το πιο δημοφιλές στο κέντρο πιροσκάδικο είναι το Καλίνκα Μαλίνκα. Υπάρχει ένα μικρό στη Σόλωνος και ένα λίγο μεγαλύτερο στη Σταδίου.

Χωρίς να είναι το απολύτως αγαπημένο μου, οφείλω να ομολογήσω πως η ποικιλία που συναντάται είναι εντυπωσιακή: Πιροσκί τηγανητά ή φούρνου που πλάθονται στο χέρι και ψήνονται καθημερινά, μέσα από παραδοσιακές ρώσικες συνταγές και κάθε είδους γέμιση.

Ναι, έχει και γλυκές εκδοχές: σοκολάτα και μήλο, συνηθέστερα.

Δεν είναι βαριά αυτά τα πιροσκί, ειδικά του φούρνου είναι ιδανικά για ένα νόστιμο και όχι μες στην λαδίλα τσιμπολόγημα δρόμου. Τα έχω βρει κάπως ουδέτερα, πάντως, στην γεύση και έχω δοκιμάσει πολλές εκδοχές και αρκετές φορές. Το αγαπημένο μου είναι με πατάτα και φέτα.

Για πιο καλτ σκηνικό και πιο αυθεντική αίσθηση, πηγαίνετε στις Ρωσίδες στην Καλλιθέα.

Ο δικός σας μπορεί να προτιμά σουβλάκι, οπότε δεν τον αφήνετε παραπονεμένο. Θα φάει το σουβλάκι του (πεντανόστιμο) όσο εσείς επιλέγετε ανάμεσα σε γέμιση τυριού, κιμά ή πατάτας για το θεϊκό σας πιροσκί δια χειρός κυρίας Άννας.

Προσοχή, ανοιχτό μετά τις 19:00 το μαγαζάκι.

Μιας που κατηφορίσαμε μέχρι Καλλιθέα, μια στάση στο Μοσχάτο επιβάλλεται. Στο νούμερο 73 της κεντρικής λεωφόρου Μακρυγιάννη, υπάρχει το πιο νόστιμο πιροσκί της πόλης, κατά την άποψή μου, εκείνο που με πηγαίνει και πίσω, στα παιδικά μου χρόνια.

Αυθεντικό, τηγανιτό, αλλά χωρίς να βαραίνει, με πλούσια γέμιση. Λουκάνικο εξαιρετικό (και χωριάτικο και φρανκφούρτης), κιμάς του ονείρου, κοτόπουλο με πιπεριές, «ελληνικό» με φέτα, ντομάτα και ελιές και πόσες άλλες επιλογές…

Η ζύμη κάνει χρυσαφένια κρούστα και το πιροσκί καίει μες στο χαρτί του, καθώς ό, τι τρώτε στα Πιροσκί ΜΑΡΟΥΣΙΑ είναι πάντα ολόφρεσκο.

Πίσω στο κέντρο, καλό πιροσκί θα βρείτε στον Άγιο Παντελεήμονα και συγκεκριμένα Αχαρνών 140.

Στο αναψυκτήριό της της, η κυρία Μαρία φτιάχνει καθημερινά μερικά από τα καλύτερα ρώσικα πιροσκί της πόλης, σε χορταστικό μέγεθος και φτηνές τιμές.

Μεγάλη ποικιλία από τηγανητά ή φουρνιστά πιροσκί, με τις κλασικές, πια, αλμυρές γεμίσεις, αλλά και γλυκά πιροσκί με κρέμα βανίλια, σοκολάτα ή μαρμελάδα.

Όρεξη να’ χετε να τρώτε από τα χεράκια της-δεν περιορίζεται μόνο σε πιροσκί, αλλά και σε άλλα παραδοσιακά, ρωσικά εδέσματα.

Βρώμικα νόστιμο πιροσκί κάνει και ο Κανέλλος στο Παγκράτι. Μαζί με σάντουιτς, τυρόπιτες και άλλα καλούδια ζύμης, προσφέρει λαχταριστά πιροσκί με γέμιση που δεν τσιγκουνεύεται και άφθονη γεύση.

Κάποιοι τον θεωρούν τον  «ναό των πιροσκί» μιας και εκεί τα πιροσκί βγαίνουν σε κάθε πιθανή μορφή και μέγεθος.

Ό, τι πρέπει για την γιατρειά μιας ξεγυρισμένης πείνας, έχει θρέψει γενιές και γενιές.

Πιροσκί μανιτάρι-κασέρι όλα τα λεφτά, όχι ότι οι άλλες γεύσεις πηγαίνουν πίσω.

Δίνει και κατεψυγμένα για το σπίτι!

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο