Hταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 32 δικογραφίες για τη δράση της Χρυσής Αυγής τον τελευταίο χρόνο και ζήτησε την ένταξη όλων των περιστατικών στον αντιτρομοκρατικό νόμο; Προφανώς. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Αντώνης Σαμαράς κατάλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορούσε πλέον να ανεχθεί τη δράση των νεοναζί. Ενας Νίκος Αλιβιζάτος είχε εξηγήσει έναν χρόνο πριν γιατί το μόρφωμα αυτό ήταν μια εγκληματική οργάνωση και ένας Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει να κηρυχθεί εκτός νόμου. Η ιστορία όμως έγραψε ότι ο άνθρωπος που οδήγησε τη Χρυσή Αυγή στα δικαστήρια ήταν ο Νίκος Δένδιας.

Ηταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών τον περασμένο Απρίλιο, όταν μετέτρεψε μια κοινή συνέντευξη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ένα δριμύ «Κατηγορώ», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και διασπορά; Σε έναν βαθμό. Κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει εκ των υστέρων ότι ο Νίκος Δένδιας είχε λάβει εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει. Ακόμη κι όταν βήχουν οι Τούρκοι, βέβαια, εμείς θεωρούμε ότι μας προκαλούν, οπότε δεν ήταν δύσκολο να ανεβούν οι τόνοι. Επειδή όμως η πολιτική δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο, όπου αν βάλεις τρία γκολ στη Φενερμπαχτσέ είσαι ο αδιαφιλονίκητος νικητής, τη νίκη τη διεκδίκησαν και οι δύο πλευρές – και η ζωή συνεχίστηκε.

Ηταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βουλή προχθές, όταν κατακεραύνωσε τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για τις εμφυλιοπολεμικές του δηλώσεις, προκαλώντας λίγη ώρα αργότερα τη διαγραφή του; Αγνωστο. Κάτι έγραφε στο κινητό του ο Νίκος Δένδιας όταν ο άλλος έλεγε πως οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι από τους Τούρκους, αλλά δεν μάθαμε αν επικοινωνούσε με Σλοβενία. Σε κάθε περίπτωση, σ’ εκείνον πιστώνεται ότι αποστόμωσε τον πολλάκις αμαρτήσαντα βουλευτή και απάλλαξε τη Νέα Δημοκρατία από ένα βαρίδι της.

Και στις τρεις περιπτώσεις, ο Νίκος Δένδιας απέδειξε ότι ξέρει να ακούει τον λαϊκό σφυγμό και να δρα αναλόγως, ακόμη κι όταν υπάρχουν λογικά κενά: πώς εξηγείται, για παράδειγμα, ότι την ώρα που μιλούσε με δραματικούς τόνους από το βήμα της Βουλής για την εθνική απειλή που δέχεται η χώρα μας, ο Παύλος Αποστολίδης αναχωρούσε για την Αγκυρα για τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία; Αλλά αυτά μικρή σημασία έχουν. Ο υπουργός Εξωτερικών είναι πολλαπλώς χρήσιμος στον πρωθυπουργό: δεν τον αντικαθιστά μόνο όταν λείπει, αλλά κι όταν δεν θέλει ή δεν μπορεί να συγκρουστεί.

Θα τον αντικαταστήσει μια μέρα και στην πρωθυπουργία; Εδώ εμπόδιο είναι η ηλικία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να μπορέσει να τον πλασάρει σε περίπτωση κρίσης ως πρόσωπο κοινής αποδοχής για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Μητσοτάκη. Αλλά ο Δένδιας δεν πέφτει εύκολα σε παγίδες.