Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
EE – 1,2 εκατ. ευρώ για 300 απολυμένους στον κλάδο μετάλλου της Χώρας των Βάσκων

EE – 1,2 εκατ. ευρώ για 300 απολυμένους στον κλάδο μετάλλου της Χώρας των Βάσκων

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής για την περίοδο 2021-2027

Σήμερα, η Επιτροπή προτείνει την υποστήριξη 300 πρώην εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου στην περιοχή των Βάσκων στην Ισπανία, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας COVID-19. Το προτεινόμενο ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για εκτοπισμένους εργαζόμενους (ΕΤΠ) θα βοηθήσει αυτούς τους εργαζόμενους να βρουν νέες θέσεις εργασίας μέσω επανεκπαίδευσης ή κατάρτισης ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή του ΕΤΠ βάσει του νέου κανονισμού για το 2021-2027.

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ, δήλωσε σχετικά: «Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία της COVID-19 έπληξε πολλούς ανθρώπους και βιομηχανίες. Σήμερα η ΕΕ δείχνει την αλληλεγγύη της σε 300 πρώην εργαζόμενους στον τομέα του μετάλλου στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, διαθέτοντας 1,2 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής. Αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί να βρουν νέες θέσεις εργασίας με πρόσθετες δεξιότητες ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Σε περιόδους κρίσης είναι υψίστης σημασίας να επενδύσουμε σε ανθρώπους. »

Ως συνέπεια της πανδημίας της COVID-19, το 2020, το ένα τρίτο όλων των επιχειρήσεων που κατασκευάζουν μεταλλικά προϊόντα στην Ισπανία παρουσίασαν μείωση μεταξύ 30% και 50% τόσο της παραγωγής όσο και του κύκλου εργασιών, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Χάρη στο ΕΤΠ, 300 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τις βασκικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα θα λάβουν στοχευμένη ενεργή υποστήριξη στην αγορά εργασίας για να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Η υποστήριξη 1,2 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠ θα βοηθήσει τις βασκικές αρχές να χρηματοδοτήσουν μέτρα που θα περιλαμβάνουν την καθοδήγηση για μια νέα σταδιοδρομία, την εξατομικευμένη υποστήριξη στην αναζήτηση εργασίας, την απόκτηση νέων ή πρόσθετων δεξιοτήτων επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και την υποστήριξη και χρηματοδότηση σε απολυμένους προκειμένου να προβούν στην έναρξη δικής τους επιχείρησης. Η κατάρτιση θα βοηθήσει επίσης στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και συνεπώς θα συμβάλει στην ψηφιακή μετάβαση στη βιομηχανία μετάλλων. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν επιδόματα για τη συμμετοχή σε αυτά τα μέτρα στήριξης.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των μέτρων στήριξης είναι 1,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ΕΤΠ θα καλύψει το 85% (1,2 εκατομμύρια ευρώ). Η βασκική δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (Lanbide) θα καλύψει το υπόλοιπο ποσό. Η Lanbide έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει υποστήριξη στους εκτοπισμένους εργαζόμενους.

Η πρόταση της Επιτροπής απαιτεί έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ιστορικό

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Ισπανία εισήγαγε αυστηρά μέτρα αποκλεισμού απαραίτητα για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19. Αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Στην περιοχή των Βάσκων, ο τομέας της κατασκευής μεταλλικών προϊόντων αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της βιομηχανίας. Η ανεργία στην Χώρα των Βάσκων, ειδικά στον τομέα του μετάλλου, άρχισε να αυξάνεται δραματικά από τον Μάρτιο του 2020. Τον Αύγουστο του 2020, 25% περισσότεροι άνθρωποι ήταν άνεργοι από ό, τι έξι μήνες νωρίτερα. Οι απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο ήταν μεγαλύτερες από ό, τι σε όλους τους άλλους τομείς μαζί.

Από το 2007, το ΕΤΠ έχει διαθέσει περίπου 652 εκατομμύρια ευρώ σε 166 περιπτώσεις, προσφέροντας βοήθεια σε περισσότερους από 160.000 εργαζόμενους και σε περισσότερους από 4 400 νέους που δεν απασχολούνται, δεν εκπαιδεύονται ή δεν ασκούνται σε 20 κράτη μέλη.

Πηγή: ot.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024