Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΗ – Η επιλογή της πολυμετοχικότητας

ΔΕΗ – Η επιλογή της πολυμετοχικότητας

Μια εμβληματική κίνηση με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έρχεται να καταρρίψει ένα ταμπού στα ελληνικά δημόσια πράγματα από την εποχή της Μεταπολίτευσης…

Πολύ σημαντική κίνηση η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να αξιοποιήσει το momentum και να βγει στις αγορές για να αντλήσει νέα κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αλλά πολύ πιο σημαντική την επιλογή του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν σε ουσιαστική μείωση των ποσοστών που κατέχουν κρατώντας ένα ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό – ένα ποσοστό blocking minority.

Μια εμβληματική κίνηση με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έρχεται να καταρρίψει ένα ταμπού στα ελληνικά δημόσια πράγματα από την εποχή της Μεταπολίτευσης… Η κίνηση αυτή θα έχει πολλαπλά θετικές επιδράσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής δίνοντας νέο νόημα και στο ίδιο το οικοδόμημα του Χρηματιστηρίου. Το γιατί; Μια πρώτη, γρήγορη αλλά αληθινή πέρα για πέρα απάντηση έχει να κάνει με την περίφημη πολυμετοχικότητα. Δεν μπορεί να υπάρχουν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου εταιρείες που να ελέγχονται είτε από το Κράτος, είτε από μια οικογένεια και να έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους κρατημένο το 60, το 70 ή και το 80% των μετοχών.

Στην ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ διαβάζω: « (…)Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Το ένα θετικό στοιχείο είναι η διασφάλιση της πραγματικής πολυμετοχικότητας. Και αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με την αύξηση της ελεύθερης διασποράς στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης εταιρείας.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο που θέλει πολλή δουλειά, υπομονή και επιμονή στο στόχο είναι η δημιουργία μιας ισχυρής εγχώριας αγοράς θεσμικών επενδυτών, οργανικό μέλος της οποίας πρέπει να είναι ο κλάδος των ασφαλιστικών οργανισμών και των συνταξιοδοτικών ταμείων. Δεν μπορεί σε βάθος χρόνου οι εκδόσεις να καλύπτονται μόνο από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η πρώτη ζήτηση πρέπει να καλύπτεται με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο από θεσμικούς επενδυτές της ελληνικής αγοράς. Το ζήτημα εδώ δεν έχει να κάνει με τη σημαία και τα σύμβολα αλλά με την ουσία των πραγμάτων. Η προοπτική της ισχυρής βιώσιμης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί με απούσα την ελληνική κεφαλαιαγορά και τους φορείς της.

Η επιλογή του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να πάει και παρακάτω. Δεν χρειάζονται οι πρώην ΔΕΚΟ ισχυρές πλειοψηφίες στο συρτάρι αλλά μια ευημερούσα ελληνική αγορά θεσμικών επενδυτών που να διασφαλίζουν σε βάθος χρόνου το δημόσιο συμφέρον και ευρύτερα, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024