Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκτακτη ανάγκη

Εκτακτη ανάγκη

Η Σενεβιράτνε επισημαίνει τη σημασία και της ατομικής ευθύνης, εννοείται

Δεν πρέπει να μιλάμε πλέον για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση, είπε ο Πρωθυπουργός σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Ρόιτερς. Κι έχει δίκιο. Δεν είναι μόνο οι προβλέψεις για όλο και περισσότερα, όλο και σφοδρότερα, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες, που έχουν γίνει ήδη μέρος της καθημερινότητάς μας. Είναι και η τελευταία μελέτη του ΟΗΕ, που δείχνει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, τα επόμενα 9 χρόνια οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν κατά 16%, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ούτε καν κρίση: μιλάμε για έκτακτη ανάγκη. Αλλά δυστυχώς το θέμα δεν «πουλάει». Μέσα μας θεωρούμε κατά βάθος ότι οι επιστήμονες υπερβάλλουν. Αν δεν αρχίσουν να πεθαίνουν άνθρωποι δίπλα μας, όπως με την Covid-19, θα συνεχίσουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Και να μας ενοχλεί ο τόνος με τον οποίο μιλάει ένα κορίτσι με Asperger και οξυμμένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες…

Μπροστά σε αυτή την αδράνεια, ορισμένοι καταφεύγουν σε ακραίες πράξεις. Στο Βερολίνο, έξι νέοι ηλικίας 18 ως 27 ετών ξεκίνησαν στις 30 Αυγούστου απεργία πείνας με αίτημα να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για την κλιματική αλλαγή πριν από τις γερμανικές εκλογές και να συγκροτηθεί μια συνέλευση πολιτών που οι προτάσεις της θα είναι δεσμευτικές. Οι υποψήφιοι δέχθηκαν να τους συναντήσουν, αλλά μετά τις εκλογές. Και η Γκρινπίς τούς ζήτησε να σταματήσουν την απεργία για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Ετσι κι αλλιώς το μήνυμα το έστειλαν.

«Δεν έχει νόημα να καθόμαστε να παρακολουθούμε πώς εκτυλίσσεται η καταστροφή αν κανείς δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό», λέει στην El País η ελβετίδα κλιματολόγος Σόνια Σενεβιράτνε, μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). «Δεν λέω ότι οι εκθέσεις της Επιτροπής δεν είναι σημαντικές. Πιστεύω όμως ότι έχει έρθει η στιγμή οι πολιτικοί να λάβουν αποφάσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με γρήγορο και βιώσιμο τρόπο».

Κόρη ενός πρώην υπαλλήλου της Nestlé που έχει γεννηθεί στη Σρι Λάνκα και μιας ελβετίδας καθηγήτριας πιάνου, η διεθνούς φήμης 47χρονη ειδικός επί των ακραίων καιρικών φαινομένων δικαιολογεί σε αυτές τις περιστάσεις τις πράξεις διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή – αρκεί να είναι ειρηνικές. Για τον λόγο αυτό κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο ως μάρτυρας υπεράσπισης μιας οικολογικής οργάνωσης που είχε καταλάβει την έδρα μιας θυγατρικής της Credit Suisse της Λωζάννης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επενδύσεις της τράπεζας σε ορυκτά καύσιμα.

Η Σενεβιράτνε επισημαίνει τη σημασία και της ατομικής ευθύνης, εννοείται. Να τρώμε λιγότερο κρέας, να μη χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο, να αποφεύγουμε το αεροπλάνο. Αλλά ας μείνουμε στα εφικτά.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024