Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτές οι ταινίες γυρίστηκαν με έμπνευση την πτώση των Δίδυμων Πύργων

Αυτές οι ταινίες γυρίστηκαν με έμπνευση την πτώση των Δίδυμων Πύργων

Ένα άκρως ευαίσθητο ιστορικό και πολιτικό συμβάν εμπνέει την έβδομη τέχνη

Η 11η Σεπτεμβρίου σφράγισε την παγκόσμια ιστορία δια παντός και η μνήμη της τρομοκρατικής επίθεσης δεν έχει ξεθωριάσει ακόμα. Έμελλε να συμβούν, βέβαια, αρκετές επιθέσεις που σόκαραν και έθεσαν την ανθρωπότητα σε κίνδυνο, αλλά δύσκολα μπορεί να συγκριθεί κάτι με την εμπειρία των Δίδυμων Πύργων.

Οι κινηματογραφιστές θα ήταν αδύνατο να μην αντλήσουν έμπνευση από την 11η Σεπτέμβρη- τι πιο δυναμικό για την μεγάλη οθόνη από εκρήξεις, πολιτική ίντριγκα, τρόμος και μυστήριο που πλανάται μέχρι σήμερα;

Θεωρώντας, όμως, ίσως ότι η τραγωδία είναι πολύ «φρέσκια» και ότι πονά ακόμα, όπως είναι φυσικό,  την εξετάζουν μέσα από θέματα που δεν έχουν και τόσο άμεση σχέση με την τρομοκρατική επίθεση.

Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, επί παραδείγματι, έχουν αποτελέσει έμπνευση για ταινίες δράσης και περιπέτειες που εξάπτουν σταθερά το ενδιαφέρον του κοινού.

Αναμένουμε ακόμα την ταινία εκείνη που θα βάλει το μαχαίρι βαθιά μες στο κόκκαλο και θα θίξει χωρίς περιστροφές και «ασφαλείς αποστάσεις» το ζήτημα των Δίδυμων Πύργων.

Ακολουθούν μερικές αξιόλογες (τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους) ταινίες που ασχολήθηκαν (άμεσα ή έμμεσα) με την 11η Σεπτεμβρίου.

Ποιες από όλες έχετε δει;

25η Ωρα (2002)

Η καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου είναι σχεδόν απτή μέσα από το σύνολο της ταινίς του Σπάικ Λι, αν και η υπόθεση δεν έχει άμεση σχέση με αυτήν.

Ο Μοντγκόμερι Μπρόγκαν (Έντουαρτ Νόρτον) πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή. Έχει μπροστά του μόλις 24 ώρες για να χαρεί την ελευθερία του. Η ταινία που έφερε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη την εικόνα του κατεστραμμένου «Σημείου Μηδέν», είναι ποτισμένη από την οργή και την θλίψη που κατέλαβε τους Νεοϋορκέζους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Χαρακτηριστική η σκηνή όπου ο Μόντι μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου της ιρλανδικής παμπ του πατέρα του κατηγορεί την κοινωνία, τον κόσμο και τον ίδιο του τον εαυτό. Η αμερικανική κοινωνία κοιτάζει στον καθρέφτη και βλέπει τα σφάλματά της, ένα προς ένα.

September 11 (2002)

Η ταινία συγκεντρώνει έντεκα μικρού μήκους σκηνοθετών από ολόκληρο τον κόσμο. Οι Σον Πεν, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, Κεν Λόουτς, Μίρα Ναΐρ, καθώς και δημιουργοί από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, εξετάζουν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και το πώς αυτά επηρέασαν ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια δασκάλα σε χωριό του Ιράν προσπαθεί να εξηγήσει στους μαθητές της τι συνέβη. Παιδιά στην Μπουρκίνα Φάσο ισχυρίζονται ότι εντόπισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μια κουφή Γαλλίδα στο Μανχάταν γράφει ένα γράμμα σε κάποιον που πήγε για δουλειά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Κάθε ταινία διαρκεί 11 λεπτά, εννέα δευτερόλεπτα και ένα κάδρο. Ο συμβολισμός στα καλύτερά του.

Fahrenheit 9/11 (2004)

Μια αρκετά προσωπική και ιδιαίτερη ματιά.

Αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφει το πώς βλέπει ο ίδιος την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και το πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μπους την τραγωδία και πώς την χρησιμοποίησε ως «όχημα» για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Αποτελεί ένα από τα πιο εμπορικά ντοκιμαντέρ, με έσοδα πάνω από 222 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, που θα πει ότι το παρακολουθούν ακόμα χιλιάδες θεατές.

Εδώ, μπορείτε να το δείτε ολόκληρο στα ελληνικά.

Hamburg Cell (2004)

Η Αντόνια Μπερντ σκηνοθέτησε αυτήν την ελάχιστα γνωστή τηλεταινία, μια μυθοπλασία για την 11η Σεπτεμβρίου, από την πλευρά, όμως, των τρομοκρατών.

Η ταινία εξετάζει τα γεγονότα που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο να σχεδιάσει και να εκτελέσει την καταστροφή χιλιάδων άλλων.

Ψυχολογικό και ανθρωποκεντρικό το πρίσμα της, καλοδουλεμένη σκηνοθετικά και εντυπωσιακή από άποψης δομής και ισορροπίας στα συναισθήματα.

United 93 (2006)

Τα γεγονότα της πτήσης United Flight 93, η οποία συνετρίβη κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια όταν οι επιβάτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αεροπειρατές να φτάσουν στον στόχο τους (τον θόλο του Καπιτωλίου).

Ο Πολ Γκρινγκράς σκηνοθετεί αυτό το ενδιαφέρον δράμα που εκτυλίσσεται σε αληθινό χρόνο.

Από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με το θέμα αυτό.

Εμφανείς οι πολιτικά αλληγορικές προθέσεις της ταινίας , αλλά αποφεύγουν να βγαίνουν ποτέ μπροστά από τη δραματική οδύσσεια των δυο αταίριαστων ταξιδιωτών. Η ταινία φέρνει πολύ σε western: ρεαλισμός που μένει μακριά από γραφικότητες, αντιδιαστολή του ειδυλλιακού τοπίου με τη βίαιη ανθρώπινη συμπεριφορά, σχόλιο πάνω στη δύναμη του θεάματος και αξιοποίηση πολλών κινηματογραφικών ιδεών  τις οποίες γέννησε η περιπλάνηση (road trip) με φόντο τον αμερικανικό ορίζοντα.

Δίδυμοι Πύργοι (2006)

Ο Όλιβερ Στόουν δεν έκανε μια ταινία-καταγγελία της πολιτικής Μπους, αλλά ένα ανθρώπινο δράμα για δύο αστυνομικούς του λιμανιού της Νέας Υόρκης που παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Η ταινία, πάντως, δεν κατόρθωσε να αναβιώσει τις συγκινητικές στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι εκείνη την ημέρα, και επέλεξε το εύκολο, μελό στοιχείο.

Reign over me (2007)

Μία ταινία με τον Άνταμ Σάντλερ για την 11η Σεπτεμβρίου;

Το Ζωή από την Αρχή ασχολείται με την απώλεια και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ένας άνδρας που έχει χάσει την οικογένειά του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συναντά ξανά τον ένα παλιό του φίλο από το κολέγιο.

Η φιλία που θα αναπτυχθεί τον βοηθά να ξεπεράσει τα τραύματά του.

Απροσδόκητα αξιοπρεπής.

Extremely Loud and Incredibly Close (2011)

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, το οποίο έχει θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα που σχετίζονται με την τραγωδία. Ένα αγόρι χάνει τον πατέρα του στην καταστροφή και γυρίζει στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να λύσει ένα μυστήριο.

Η σκηνοθεσία είναι του Στίβεν Ντάλντρι και στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τομ Χανκς, Σάντρα Μπούλοκ και Τόμας Χορν.

Zero Dark Thirty (2012)

Όπου Δίδυμοι Πύργοι, εσείς σκεφτείτε…Μπιν Λάντεν.

Η ταινία που κέρδισε τα βραβεία παραγωγής και σκηνοθεσίας από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης και προτάθηκε για αρκετά μεγάλα Όσκαρ, αν και όχι για τη σκηνοθεσία της Κάθριν Μπίγκελοου, είναι η δραματοποίηση της προσπάθειας εντοπισμού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, με αποκορύφωμα την εκτέλεση από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Το Zero Dark Thirty τακτοποιεί τις πάμπολλες πληροφορίες, παρακολουθεί τις μεθοδεύσεις και τις ανατροπές στο ανθρωποκυνηγητό και εστιάζει στη Μάγια, που βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο. Η δύναμή της ως ταινίας βρίσκεται στον ρυθμό και στην αληθοφάνεια, και αν αξίζει ένα Όσκαρ, αυτό είναι του μοντάζ – μολονότι στην κατηγορία αυτή το φαβορί είναι το Argo, που έχει το πλεονέκτημ,α της πιο ανάλαφρης και χολιγουντιανής ιστορίας πίσω από το πολιτικό κάλυμμα.

The Emperor’s Children (2013)

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ταινία πρόκειται να σκηνοθετήσει ο Νόα Μπάουμπαχ και αφορά τη ζωή τριών προνομιούχων 30άρηδων το καλοκαίρι του 2001. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται τους μήνες πριν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το πρότζεκτ βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει εάν και πότε θα είναι έτοιμο. Φήμες θέλουν την Κίρα Νάιτλι να έχει βάλει πλώρη για τον πρωταγωνιστικό γυναικείο ρόλο.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024