Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τίτλοι τιμής

Τίτλοι τιμής

Ο Στυλιανίδης θα πρέπει, εκτός από τα αντικειμενικά προβλήματα που θα κληθεί να λύσει, να αποδείξει ότι διαθέτει γερό στομάχι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρίνει κανείς μια πολιτική επιλογή. Ο πιο προφανής είναι με βάση τα προσόντα του επιλεγέντος. Εδώ ο Χρήστος Στυλιανίδης παίζει χωρίς αντίπαλο. Yπήρξε συντονιστής της ΕΕ για τον Εμπολα, άρα μπορεί να χειριστεί άριστα μια υγειονομική κρίση. Ηταν αρχιτέκτονας του rescEU, του σημαντικότερου ευρωπαϊκού εργαλείου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, άρα γνωρίζει από πρώτο χέρι τους μηχανισμούς και τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας. Είναι άνθρωπος παθιασμένος αλλά χαμηλών τόνων, διαθέτει τεράστιο διεθνές κύρος χωρίς να το διαφημίζει, έχει πλήρη επίγνωση του κινδύνου που συνιστά η κλιματική αλλαγή, με λίγα λόγια είναι ο ιδανικός άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση.

Και τότε γιατί δεν τον σκέφτηκε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός και ενεπλάκη σε αυτή τη δυσφημιστική περιπέτεια με τον ναύαρχο; Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τον ενδιέφερε περισσότερο να προκαλέσει αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ απ΄ό,τι να επιλέξει τον άριστο υποψήφιο. Περιέργως, όμως, δεν είναι αυτή η βασική κριτική που δέχεται το τελευταίο 24ωρο. Αποδίδονται, αντιθέτως, πράγματα στον Στυλιανίδη που απ’ όποια πλευρά και να τα δει κανείς αποτελούν τίτλους τιμής. Η βαθιά Δεξιά, ας πούμε, τον κατηγορεί ότι είναι «άνθρωπος του Σημίτη», ότι υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν και ότι συγκρούστηκε με τον Αναστασιάδη για τα χρυσά διαβατήρια.

Το ΚΙΝΑΛ, πάλι, θεωρεί τον Στυλιανίδη δεξιό και κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι καταφεύγει σε μεταγραφές πολιτικών από την Κύπρο για να καλύψει την ένδεια στελεχών στο κόμμα του. Τα ίδια λένε και διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι άνθρωποι που δεκαετίες τώρα ζητούν την απόλυτη συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου, ακόμη κι αν η δεύτερη παρασύρει με τα λάθη των ηγεσιών της την πρώτη στον γκρεμό, έχουν τώρα πρόβλημα που ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας είναι Κύπριος – άρα μπορεί να μην ξέρει απέξω και όλα τα ελληνικά βουνά! Κάτι πρέπει να έχουν ρίξει στο νερό, δεν εξηγείται διαφορετικά.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι γνωστοί αυτοσχέδιοι συνταγματολόγοι, που ανέσυραν μια διάταξη του υπαλληλικού κώδικα, σύμφωνα με την οποία όποιος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν μπορεί να διορισθεί υπάλληλος πριν περάσει ένα έτος. Προειδοποίησαν μάλιστα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παρανομήσει. Μόνο που 1) οι υπουργοί δεν υπάγονται στον υπαλληλικό κώδικα και 2) η συγκεκριμένη διάταξη έχει καταργηθεί…

Ο Στυλιανίδης θα πρέπει έτσι, εκτός από τα αντικειμενικά προβλήματα που θα κληθεί να λύσει, να αποδείξει ότι διαθέτει γερό στομάχι. Με την παραμικρή αναποδιά, σύσσωμη η επίσημη και ανεπίσημη αντιπολίτευση θα τον καταγγείλει, γιατί είναι προφανές ότι την ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη απ’ ό,τι να δει να θεραπεύονται παθογένειες. Στα μάτια της κοινής γνώμης, πάντως, ο πρώην επίτροπος δεν θα κριθεί ούτε από το ιδεολογικό του πρόσημο ούτε από τις θέσεις του για το Κυπριακό. Αλλά από το αν θα πετύχει στο τιτάνιο έργο του.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024