Στο διάγγελμά του για το Αφγανιστάν, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί πολίτες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο Τζο Μπάιντεν δεν δεσμεύτηκε ότι θα παρατείνει την στρατιωτική παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η εκκένωση, και μετά τις 31 Αυγούστου, όπως πολλοί ζητούν εντός και εκτός ΗΠΑ.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης, κάτι που θα αποφασιστεί αναλόγως της εξέλιξης της επιχείρησης εκκένωσης.

Απόλυτη προτεραιότητα η απομάκρυνση των Αμερικανών

Όπως είπε η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη και οι «σπαρακτικές εικόνες» είναι δυστυχώς αναμενόμενες όταν οργανώνεται μία τέτοια επιχείρηση εκκένωσης χιλιάδων ανθρώπων.

Σημείωσε ακόμα ότι απόλυτη προτεραιότητά του είναι να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί πολίτες.

Είμαι σε αυτή τη θέση για να παίρνω αποφάσεις

Σε σχέση με τους Ταλιμπάν, ανέφερε πως προς το παρόν ζητούν τη διεθνή νομιμοποίηση, και φαίνονται συμβιβαστικοί, όπως και το ότι δεν έχουν προχωρήσει σε καμία δράση εναντίον των ΗΠΑ, ωστόσο αναμένει να δει πράξεις και όχι λόγια.

Σχολίασε ακόμα την απόφαση να αποσυρθεί τώρα η Αμερική από το Αφγανιστάν, σημειώνοντας πως η δουλειά του σαν πρόεδρος είναι να παίρνει αποφάσεις. Όπως ανέφερε «είχα δύο επιλογές. Ή να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε μεγάλα ποσά για να διατηρήσουμε εκεί την παρουσία μας ή να αποχωρήσουμε».

Και έθεσε την ερώτηση «ποια θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποσυρθούμε αν όχι τώρα; Σε 10 χρόνια;»

«Η τρομοκρατία που ήταν ο λόγος που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα, αυτή τη στιγμή έχουν κάνει μετάσταση σε άλλες χώρες και σε διάφορα μέρη του πλανήτη, και πρέπει να ανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr