Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με το βλέμμα στο Ισραήλ

Με το βλέμμα στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ στρέφεται για άλλη μια φορά η διεθνής επιστημονική κοινότητα για να εξαγάγει συμπεράσματα για τη νέα φάση της πανδημίας

Από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί, το Ισραήλ, μια χώρα 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί ένα είδος εργαστηρίου για τους μελετητές της πανδημίας. Εκεί πρωτοέστρεψαν το βλέμμα τους για να διαπιστώσουν την αξία των εμβολίων σε συνθήκες πραγματικής ζωής και οι προσδοκίες τους δικαιώθηκαν: η βαθμιαία αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού οδήγησε σε μια θεαματική μείωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων. Ετσι τον Μάιο και το πρώτο μισό του Ιουνίου (οπότε τα κρούσματα άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα) η ζωή στο Ισραήλ θύμιζε προπανδημικές περιόδους.

Και μετά ήρθε η εξαιρετικής μεταδοτικότητας μετάλλαξη Δέλτα! Στο Ισραήλ λοιπόν στράφηκε για άλλη μια φορά η διεθνής επιστημονική κοινότητα για να εξαγάγει συμπεράσματα για τη νέα φάση της πανδημίας. Στις 17 Αυγούστου το Ισραήλ κατέγραψε πάνω από 6.500 νέα κρούσματα, ενώ στις 15 Αυγούστου 514 περιπτώσεις βαριάς και πολύ βαριάς COVID-19 καταγράφονταν στα νοσοκομεία της χώρας. Το 59% αυτών ήταν πλήρως εμβολιασμένο (!), ενώ μεταξύ των εμβολιασμένων ασθενών το 81% ήταν άνω των 60 ετών.

Σημαίνουν άραγε τα παραπάνω ότι τα εμβόλια έχουν αποτύχει; «Κάθε άλλο!» λένε οι ειδήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η πλειονότητα των σοβαρών κρουσμάτων είχε εμβολιαστεί στις αρχές του έτους και ήταν μεγάλης ηλικίας. Πράγματι, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο ισραηλινών επιστημόνων δημοσιευμένο στη διαδικτυακή πλατφόρμα medrxiv, φαίνεται ότι η διάρκεια της προστασίας που παρέχεται από το εμβόλιο μειώνεται με τον χρόνο: άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο σε σχέση με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί τον Απρίλιο. Ωστόσο, επειδή τα άτομα που πρωτοεμβολιάστηκαν στο Ισραήλ (αλλά και σε άλλες χώρες) ήταν άτομα μεγαλύτερων ηλικιών είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς σε τι βαθμό έχει συντελέσει το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημά τους στην αδυναμία των εμβολίων να τους παρέχουν προστασία από βαριά νόσο.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, το Ισραήλ άρχισε ήδη να χορηγεί τρίτη ενισχυτική δόση σε άτομα άνω των 50 ετών. Οσο για το γενικότερο συμπέρασμα των επιστημόνων, αυτό μπορεί να συνοψιστεί στο ότι ο εμβολιασμός παραμένει ένα ισχυρό μέσο για την αναχαίτιση της πανδημίας, αλλά θα πρέπει ακόμη να συνδυάζεται με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις. Ας το έχουμε λοιπόν κατά νου όλοι μας.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024