Τσακ Κλόους – Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός εικαστικός, μορφή του υπερρεαλισμού
Εκθέσεις του έγιναν στα σημαντικότερα αμερικανικά μουσεία, όπως το MoMA και το Guggenheim της Νέας Υόρκης. Έργα του είχαν κοσμήσει το νεοϋορκέζικο μετρό.
Θλίψη στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού καθώς την Πέμπτη (19/8) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, ο Αμερικανός ζωγράφος και φωτογράφος Τσακ Κλόους, μορφή του υπερρεαλισμού. Ήταν γνωστός κυρίως για τα γιγαντιαία πορτρέτα που φιλοτεχνούσε. Ο δικηγόρος του, ο Τζον Σίλμπερμαν, επιβεβαίωσε τον θάνατό του στην εφημερίδα The New York Times.
Γεννημένος το 1940 στο Μονρόου, στην πολιτεία Ουάσινγκτον, ο Τσακ Κλόους ήταν πάνω απ’ όλα γνωστός για τα γιγαντιαία πορτρέτα και αυτοπορτρέτα του, ορισμένα από τα οποία ήταν μωσαϊκά, άλλα τόσο λεπτομερειακά που έμοιαζαν, με μια πρώτη ματιά, με φωτογραφίες. Ανάμεσα στα θέματά του απαντώνται ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο συνθέτης Φίλιπ Γκλας, ο θρύλος της ροκ Λου Ριντ, η καλλιτέχνιδα Σίντι Σέρμαν…
Παράλυτος έπειτα από επίθεση που είχε υποστεί το 1988, χρειαζόταν αμαξίδιο για να μετακινείται, πάντως συνέχιζε να δημιουργεί. Εκθέσεις του έγιναν στα σημαντικότερα αμερικανικά μουσεία, όπως το MoMA και το Guggenheim της Νέας Υόρκης.
Έργα του είχαν κοσμήσει το νεοϋορκέζικο μετρό
Σημειώνεται ότι λίγο καιρό πριν από τέλος της ζωής του, τη φήμη του αμαύρωσαν κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Αρκετές γυναίκες κατήγγειλαν σε αμερικανικά ΜΜΕ στα τέλη του 2017 ότι ο καλλιτέχνης τους είχε ζητήσει να γδυθούν και είχε κάνει άσεμνα σχόλια όταν είχαν επισκεφθεί το ατελιέ του. Ο Τσακ Κλόους αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως η εθνική πινακοθήκη (National Gallery of Art) της Ουάσινγκτον ακύρωσε έκθεση αφιερωμένη σ’ αυτόν στις αρχές του 2018.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)











![«Εθνικός Δρυμός προς Πώληση» – Ντοκιμαντέρ για το Φαράγγι της Σαμαριάς [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/Capture-259-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442