Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ -«Περίμετρο ασφαλείας» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έστησε ο αμερικανικός στρατός

Αφγανιστάν – Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ -«Περίμετρο ασφαλείας» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έστησε ο αμερικανικός στρατός

Oι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ

Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εγκατέλειψαν την Καμπούλ οι δυτικοί διπλωμάτες

Oι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν όλη την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

«Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης.

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απομένει.

Ελικόπτερα μετέφεραν διπλωμάτες από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες Κυριακή, όταν οι φονταμενταλιστές αντάρτες μπήκαν στην αφγανική πρωτεύουσα.

Αναδρομολόγηση πτήσεων

Η αεροπορική εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι προχωρά σε αναδρομολόγηση των πτήσεών της ώστε τα αεροσκάφη της να μη διέρχονται από τον αφγανικό εναέριο χώρο, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν έχουν καταλάβει σχεδόν όλη την Καμπούλ και δυτικά κράτη σπεύδουν τις τελευταίες ώρες να προχωρήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των πολιτών τους.

«Λόγω της δυναμικής φύσης της κατάστασης αρχίσαμε να δρομολογούμε πτήσεις γύρω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν», ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι αλλαγές πορείας των αεροσκαφών επηρεάζουν αρκετές από τις πτήσεις με προορισμό αεροδρόμια της Ινδίας.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) επέβαλε τον Ιούλιο νέους περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ως προς τις πτήσεις που διέρχονται από τον αφγανικό εναέριο χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024