Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η στρατηγική Μητσοτάκη για την «κατάσβεση» της πολιτικής φωτιάς - Τα βασικά μηνύματα

Η στρατηγική Μητσοτάκη για την «κατάσβεση» της πολιτικής φωτιάς – Τα βασικά μηνύματα

Με συγκεκριμένες εξαγγελίες και δεσμεύσεις για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, με ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και υποσχέσεις για μελλοντική απόδοση προσωποποιημένων ευθυνών, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να απαντήσει στα αιτήματα της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης, αναφορικά με την διαχείριση των πυρκαγιών

Τον πολιτικό αντίκτυπο από τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, προσπαθεί να περιορίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μία σειρά κινήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων, να καταδείξουν πως το πάθημα του ΣΥΡΙΖΑ από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, έγινε μάθημα για τη ΝΔ στις πυρκαγιές του 2021.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέλαβε εξαρχής την πολιτική ευθύνη, δεν δίστασε να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη και παραλείψεις ως προς τον χειρισμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Παράλληλα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν παρών τόσο ο ίδιος, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, στα μέτωπα των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, ενώ αργότερα έγινε γνωστό πως ζήτησε ο ίδιος να ενημερώσει τη Βουλή για τις φωτιές στις 25 Αυγούστου.

Με τις ενέργειες αυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτον, θέλησε να δείξει ότι δεν κρύβεται και, δεύτερον, ότι αναγνωρίζει τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα, με τις ανακοινώσεις του για άμεσες και χωρίς τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία διαδικασίες, προκειμένου να αποζημιωθούν και να υποστηριχθούν οικονομικά οι πυρόπληκτοι, επιδιώκει να μην επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν οι πυρόπληκτοι στο Μάτι ότι ακόμη περιμένουν.

Επιπλέον, παρότι δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά, να αποπέμψει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρμόδιο υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά, ως πολιτικούς υπεύθυνους για τη διαχείριση των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ευθύνες, «στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν», προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης.

Τέλος, στις κατηγορίες που δέχθηκε για τις αλλεπάλληλες εκκενώσεις οικισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, κάνοντας λόγο για «χυδαία σπέκουλα».

«Είναι σημαντικό πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε μέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξαρχής είχε δώσει εντολή να μη χαθεί ούτε μία ζωή. Εξάλλου, οι 102 νεκροί στο Μάτι έχουν στοιχειώσει όλα τα κόμματα εξουσίας, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο παράγοντας «κλιματική κρίση» και ο ακραίος καύσωνας

Τις ακραίες θερμοκρασίες, που μετέτρεψαν τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, για να καταδείξει ότι το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και, κατά συνέπεια, η πολιτική διαχείριση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

«Ήταν πρωτοφανής ο καύσωνας που μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη, με αποτέλεσμα όλες οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν – όχι όλες τυχαία, 600 ξέσπασαν μέσα σε επτά μέρες – κάποιες δεν ξέφυγαν, αλλά κάποιες άλλες ξέφυγαν», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «του χρόνου, θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά».

Και προσέθεσε: «Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε, αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας», όπως παραδέχθηκε.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι, εντός των επόμενων μηνών, θα γίνει η ψήφιση του πρώτου κλιματικού νόμου.

Οι ευθύνες και ο ανασχηματισμός

Αναφερόμενος στις ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο Κ. Μητσοτάκης κατ’  αρχήν, εξήγησε γιατί ζήτησε ο ίδιος συγγνώμη, κάτι για το οποίο λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση.

«Ζήτησα καταρχάς συγγνώμη από τους πολίτες, διότι το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Είναι και μία πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Οφείλεις να δεις τι δεν πήγε καλά και να το διορθώσεις», όπως είπε.

Και προσέθεσε: «Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει και είπα ότι οι ευθύνες, στο βαθμό που θα μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν, όχι όμως την ώρα της μάχης».

Όπως τόνισε, οι ευθύνες «πρέπει να αποδίδονται, όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά με καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό», ομολόγησε.

Με τα λόγια αυτά, στην ουσία, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, κάτι που κυκλοφορεί ευρέως στα δημοσιογραφικά γραφεία και σε πολιτικούς κύκλους – ακόμη και εντός του κόμματός του – αφού η απόδοση ευθυνών, με τη μορφή μιας αποπομπής ενός ή περισσότερων πολιτικών προσώπων, ανέκαθεν, κατεύναζε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, σε τέτοιες σοβαρές καταστάσεις.

Η πολιτική συναίνεση και ο Μπένος

Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πολιτική συναίνεση και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την προετοιμασία και διαχείριση της επόμενης ημέρας στις πυρόπληκτες περιοχές.

Η ανάθεση, εξάλλου, στον έμπειρο, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Μπένο, της ευθύνης της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, πέρα από το αυτονόητο – ο κ. Μπένος ήταν ο άνθρωπος που, ως δήμαρχος Καλαμάτας, είχε αναλάβει, και το πέτυχε, την ανασυγκρότηση της πόλης μετά το μεγάλο σεισμό του 1986 – είχε και αυτό το στόχο: να καταδείξει ότι ο πρωθυπουργός εννοεί τη συναίνεση και δεν διστάζει να αξιοποιήσει πολιτικά στελέχη που ανήκουν ιδεολογικά ή/και πολιτικά σε άλλους χώρους.

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, αφού δήλωσε πως καταλαβαίνει αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι της Εύβοιας, διαμηνύοντας πως «δεν είναι μόνοι τους, το κράτος είναι δίπλα τους», αναφέρθηκε στον Σταύρο Μπένο, τονίζοντας πως πρόκειται για «έναν άνθρωπο, που έχει μάθει πολύ καλά να χτίζει μέσα από συντρίμμια».

Νέο «όχι» σε πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή, ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Και εξήγησε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα», προσέθεσε, «αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δύο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίζοντας κρίσεις, πιστεύω, με αποτελεσματικότητα», είπε καταλήγοντας ότι «θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Δεν έπεισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Παρά τις εξαγγελίες και τα επιχειρήματά του, ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν κατόρθωσε να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί καν, ούτε το μέγεθος της καταστροφής, ούτε και «της ευθύνης που τον βαρύνει».

«Επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, επιρρίπτοντας και εκείνη, με τη σειρά της, ευθύνες στον πρωθυπουργό, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «μάταιο ο Κ. Μητσοτάκης αναζητεί συγχωροχάρτι», κατηγορώντας τον ότι με τις δεσμέσεις του για πράσινη ανάπτυξη «κάνει μπίζνες στα καμένα».

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024