Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ - Το σημαντικότερο προσκύνημα της Θάσου

Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ – Το σημαντικότερο προσκύνημα της Θάσου

Η αετοφωλιά της Θάσου

Στη νότια ακτογραμμή της Θάσου, σε μια επιβλητική τοποθεσία ανάμεσα στην Αλυκή και την Αστρίδα, γραφικούς οικισμούς με παραθεριστική κίνηση και όμορφες ακρογιαλιές, βρίσκεται το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού, η μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η γυναικεία μονή Αρχαγγέλου, αετοφωλιά χτισμένη σε μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά, δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν την υπέροχη θέα, να ατενίσουν το αχανές πέλαγος, το Αιγαίο, που απλώνεται μπροστά τους μέχρι το βάθος του ορίζοντα.

Ως συνήθως, η χρονολογία ίδρυσης της μονής πρέπει να αναζητηθεί σε θρύλους και παραδόσεις. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, το μοναστήρι οικοδομήθηκε στη θέση όπου ο ασκητής Λουκάς είχε ιδρύσει στις αρχές του 12ου αιώνα ένα εκκλησάκι κατόπιν προστάγματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο εν λόγω ναΐσκος αναφέρεται πρώτη φορά στις πηγές το 1287, όταν ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος έκανε λόγο για μονύδριο προς τιμήν του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ, που κατείχε η αγιορείτικη μονή Φιλοθέου σε περιοχή της Θάσου με λατομεία (αρχαίες εξορύξεις μαρμάρου).

Στη μονή Αρχαγγέλου φυλάσσεται τεμάχιο Τιμίου Ήλου (τμήμα ενός από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη Σταύρωση του Χριστού), που είχε αφιερώσει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Γ’ Βοτανειάτης στη μονή Φιλοθέου.

Η μονή Αρχαγγέλου εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και την Τρίτη της Διακαινησίμου.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024