«Στον δρόμο για τον Κολωνό»: Αυτός είναι ο τίτλος της εικαστικής πρότασης της καλλιτέχνιδας Λουκίας Αλαβάνου, με επιμελητές τους Heinz Peter Schwerfel και Γιάννη Αρβανίτη, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας, κατόπιν πρότασης επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής από το χώρο των εικαστικών την οποία έκανε δεκτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Πρόκειται για μία ταινία εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών, διάρκειας 20 λεπτών, παρουσιασμένη σε μία εγκατάσταση που ενσωματώνει υβριδικές κατασκευές με αναφορές στον εμβληματικό Έλληνα αρχιτέκτονα της δεκαετίας του 1960, Τάκη Ζενέτο, και στο «ανατομικό κάθισμά» του για ψηφιακές προβολές και άυλα περιβάλλοντα.

Η ταινία κινείται ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στη μυθοπλασία με τη συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών από την κοινότητα των Ρομά που κατοικούν στο Θριάσιο Πεδίο, εκεί από όπου σύμφωνα με τον Σοφοκλή πέρασε ο Οιδίποδας («Οιδίπους επί Κολωνώ»).

Φορέας υλοποίησης της εθνικής συμμετοχής (Εθνικός Επίτροπος) ορίστηκε βάσει του νόμου η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου.

Συνολικά, στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε απευθύνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, τεχνοκριτικούς και θεωρητικούς τέχνης με εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων από κοινού με καλλιτέχνες, αλλά και σε καλλιτέχνες από κοινού με τους προαναφερθέντες, κατατέθηκαν 32 συμμετοχές.

Η 59η Διεθνής Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας θα πραγματοποιηθεί από 23 Απριλίου έως 27 Νοεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr