Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ζάχαρη: Απίστευτο πόση καταναλώνουμε - Ποιες οι συνέπειές της στον οργανισμό μας

Ζάχαρη: Απίστευτο πόση καταναλώνουμε – Ποιες οι συνέπειές της στον οργανισμό μας

Η ποσότητα ξεπερνά κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψης που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας για τη ζάχαρη που καταναλώνουμε. Σύμφωνα με αυτά, τρώμε τέσσερις φορές περισσότερη ζάχαρη από αυτή που προβλέπεται και γι’ αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντικά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία.

Το φαινόμενο, δεν παρατηρείται μόνο στις μικρές ηλικίες, μιας και σύμφωνα με την νευροεπιστήμονα της ερευνητικής ομάδας του Queensland University of Technology της Αυστραλίας, Selena Bartlett, έφηβοι και ενήλικες σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει πάνω από τέσσερις φορές τη ζάχαρη (100g) της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (25g ανά άτομο ανά ημέρα).

«Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν το φαύλο κύκλο της παχυσαρκίας που προκαλείται από κακές διατροφικές συνήθειες και οδηγούν σε υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών. Όμως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις γνωστικές διεργασίες και στην υπερκινητικότητα από την υπερκατανάλωση ζάχαρης, ξεκινώντας από την εφηβεία, δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστές», σημειώνει.

Τα αποτελέσματα έρευνας, που έγινε σε ποντίκια, αποδεικνύουν ότι μειώθηκε ο κίνδυνος πρόσληψης βάρους λόγω της ζάχαρης, όταν τους χορηγήθηκε ημερησίως μικρότερη ποσότητα. Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση ζάχαρης σε σημείο που οδηγεί στην πρόσληψη βάρους, προκαλεί μια υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, μεταβάλλοντας επίσης την επεισοδιακή και τη χωρική μνήμη. Αντίστοιχα συμπτώματα αναφέρονται και σε διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Είναι βέβαια αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η υπέρμετρη κατανάλωση τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα πλαίσια της Δυτικής Διατροφής μπορεί να συσχετιστεί με την αυξημένη επιδημία της παχυσαρκίας. Έχοντας όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η παχυσαρκία που προκαλείται λόγω υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης μπορεί να συσχετιστεί με υπερκινητικότητα στα παιδιά, ενώ στους ενήλικες, με την έλλειψη συγκέντρωσης και την παρορμητικότητα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024